Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Tampere Jazz Happening,Klubi, tampere4.11. Klo 01:00

James Carter Organ Trio (www)

keikka

James Carter Organ Trio (USA)
Detroitissa vuonna 1969 syntynyt James Carter tarttui saksofoniin 11-vuotiaana ja tuli parrasvaloihin edesmenneen trumpetistisuuruuden Lester Bowienkanssa. Hän kuului myös Tough Young Tenors -ryhmään. Nykyään mies hallitsee melkoisen puhallinparven kaikista foneista basso- ja kontrabassoklarinetteihin ja tuntee jazzin koko historian perin pohjin. Hänelle onkin tyypillistä tarttua jonkin tiettyyn jazz-tyyliin ja pumpata siihen uutta verta, kuten nyt urkutrioon. Monista työkumppaneista mainittakoon Julius Hemphill, Frank Lowe, Kathleen Battle ja Wynton Marsalis. Yli 20 omaa levyä tehnyt Carter on jazz-viulisti Regina Carterin serkku.

Liput 25/20 €

Keikat samana päivänä kaupungissa tampere

Tampere Jazz HappeningPakkahuone, tampere4.11. Klo 19:00

Jazzliiton Juhlaorkesteri

Steve Lehman Octet (www)

Marius Neset Quintet w/ Svante Henryson (www)

keikka

Yrjö-palkinto 2016 (FIN)
Suomen arvostetuin jazzmuusikolle myönnettävä tunnustus, Suomen Jazzliiton myöntämä Yrjö-palkinto jaetaan toista kertaa Tampere Jazz Happeningin yhteydessä. Tilaisuus huipentuu voittajan esiintymiseen.

Jazzliiton juhlaorkesteri (FIN)
Yrjö-palkinto on Suomen arvostetuin jazz-tunnustus, ja se on myönnetty tämän juhlaorkesterin kaikille soittajille. Uusin Yrjön saaja julkistetaan tässä konsertissa, ja hänet nähdään myös soittamassa monipuhaltaja Mikko Innasen johtaman orkesterin kanssa. Innanen valitsi ohjelmiston aikaisemmin Yrjö-palkittujen soittajien repertuaareista, joten konsertti toimii myös pienimuotoisena katsauksena Suomi-jazzin rikkaaseen historiaan.

Steve Lehman Octet (USA)
Newyorkilaisaltisti ei ole pelkästään muusikko ja säveltäjä, vaan myös jazzin tutkija, kyseenalaistaja ja uudistaja sekä opettaja useammassakin akateemisessa oppilaitoksessa. Omien yhtyeidensä lisäksi mm. Anthony Braxtonin, Vijay Iyerin, Meshell Ndegeocellon ja Anti-Pop Consortiumin High Priestin kanssa työskennellyt musiikin tohtori on viime aikoina tutkinut elektroakustisessa musiikissaan tietokone-ohjelmoituja improvisaatiomalleja, kun taas aikaisemmin suurennuslasin alla oli afrikkalaisen musiikin suhde jazziin. Steve Lehmanin palava halu etsiä uusia ratkaisuja on saanut sekä amerikkalaiset että eurooppalaiset musiikkilehdet kuvailemaan häntä ”jazzin merkittävimmäksi ajattelijaksi”.

Marius Neset Quintet with Svante Henryson (NOR)
Ennen saksofoniin tarttumistaan Marius Neset otti pikkupoikana rumputunteja. Se on vaikuttanut hänen sävellystyyliinsä. ”Rummut antoivat minulle tärkeän rytmisen pohjan. Opin jo hyvin nuorena soittamaan oudoissa tahtilajeissa. Siksi minulla on luonteva ote sellaiseen meininkiin”, sanoo vasta kolmikymppinen puhaltaja, jolla on hämmästyttävä kyky saada yksi foni kuulostamaan kahdelta, jopa kolmelta. 2000-luvun alussa Neset opiskeli Kööpenhaminan Rytmimusiikin Konservatoriossa, missä brittipianisti Django Bates oli hänen mentorinsa. Tämän Human Chainissa soittaessaan Neset hurmasi monia alan vaikuttajia, kuten Edition Recordsin Dave Stapletonin, villistä virtuoottisuudesta herkkään tunnelmointiin nopeasti vaihtavalla tyylillään. Sellisti Svante Henryson puolestaan voitti Pohjoismaiden Neuvoston musiikkipalkinnon 2015.

Liput: 52,50 € / 42,50 € 

Tampere Jazz HappeningTelakka, tampere4.11. Klo 21:00

Kaisa's Machine

Aki Rissanen Trio

Lauri Porra Flyover Ensemble (www)

keikka

Kaisa's Machine (FIN)
Helsinkiin palannut kontrabasisti, säveltäjä Kaisa Mäensivu opiskeli arvostetussa Manhattan School of Musicissa mm. Dave Liebmanin, Jay Andersonin ja John Rileyn johdolla. Nykyään hän jatkaa opintojaan Sibelius Akatemian jazz-osastolla Jukkis Uotilan johdolla. Tämä on Kaisan oma akustinen kvartetti, mutta hän soittaa myös yhteispohjoismaisessa Taigassa, Adele Sauros Kvartetissa ja Sointi Jazz Orchestrassa. Tämän päivän New Yorkin kiihkeä jazz-skene innoittaa häntä erityisesti, mutta myös afro-amerikkalaisen svengin pitkä jatkumo ja pohjoismainen lyyrisyys merkitsevät Mäensivulle paljon. Kaisa’s Machine levyttää debyyttinsä tänä syksynä.

Aki Rissanen Trio (FIN)
12-vuotinen klassisen pianon opiskelu nuorena on lyönyt vahvan leiman Aki Rissasen soittotyyliin, ja kun siihen yhdistää avomielisen nuoren miehen elektronisesta tanssimusiikista omaksumat vaikutteet, erottuu tulos selvästi muista pianotrioista. Paketin sitoo Teppo Mäkysen ja Antti Lötjösen deLuxe-rytmisektio häikäisevällä eleganssilla. Trion vuolaasti kehuttu Amorandom (Edition Records, 2016) on Rissasen seitsemäs oma albumi, mutta hän on tehnyt töitä monentyylisissä kokoonpanoissa, kuten viime aikoina trumpetisti Verneri Pohjolan ja amerikkalaisfonisti Dave Liebmanin kanssa.

Lauri Porra Flyover Ensemble (FIN)
Pikkupoikana sellolla aloittanut Lauri Porra löysi basson murrosiässä ja siitä, erityisesti sähköbassosta, tuli hänen omin instrumenttinsa, vaikka sellon lisäksi myös piano ja trumpetti taittuvat Sibeliuksen tyttärentyttärenpojalta. Hän on pitkään vaikuttanut metalliyhtye Stratovariuksessa ja soittanut myös mm. Emma Salokosken ja Ben Granfeltin bändeissä sekä Kotipellossa. Omia albumeja on syntynyt toistaiseksi kolme, uusimpana upea Flyover(Texicalli Records, 2015). Porra säveltää myös paljon elokuviin, teatterille ja tv:lle. Viime vuonna syntyi Entropia-konsertto sähköbassolle ja sinfoniaorkesterille.

Liput 25/20 €