Marc Bernstein & Marc Ducret - kansainvälinen jazzilta,Teatteriravintolan terassi, joensuu23.5. Klo 20:00

keikka

Marc Bernstein (USA/DEN) – saksofoni
Marc Ducret (FRA) – kitara

”On tähtikokoonpanoja, joita rakennetaan vaivannäköä kaihtamatta, ja sitten on niitä, jotka vain tulevat kohdallesi kuin ilmestyksenkaltaisina oivalluksina. Esiintyessään yhdessä ensi kertaa ”The Village” –klubilla aiemmin tänä vuonna, Bernstein ja Ducret kuin itsestään löysivät itsensä liikkeellä kiertoradalla, samanlaisella etäisyydellä yhteisen pallon ympärillä. Ducret oli jälleen Kööpenhaminassa, sen jälkeen kun oli muuttanut takaisin Pariisiin muutama vuosi sitten. Se oli ainutlaatuinen kokemus toinen toistansa täydentävästä vuorovaikutuksesta hämmästyttävällä tasolla, missä ideamme kohtasivat ja sekoittuivat keskenään vaivattomasti.” (Marc Bernstein)

Jazzkevään päätöskonsertissa kuullaan kansainvälisiä mestaritason vieraita. Saksofonisti Marc Bernstein (s. 1961) on alun perin kotoisin New Yorkista. Hän opiskeli maineikkaassa Berklee College of Musicissa 1980-luvun alkupuolella. Valmistuttuaan hän soitti ja levytti tärkeinä kumppaneinaan mm. pianisti Hal Galper ja rumpali Billy Hart. 1989 Bernstein liittyi kahdeksi vuodeksi Chico Hamiltonin yhtyeeseen. 1990-luvulla hän perusti ”Electric Quartet” –yhtyeen työskennellen säännöllisesti Visiones-klubilla, mukana mm. trumpetisti Dave Douglas ja pianisti Michael J. Stevens. Hän esiintyi myös muuten aktiivisesti New Yorkissa ja ympäristössä omissa ja muiden yhtyeissä.

1994 Bernstein tapasi tanskalaisen Lailan, muutti Tanskaan ja perusti perheen. Tanskan vuosina aktiivinen muusikonura on jatkunut, ja Bernstein on tehnyt kahdeksan levytystä omissa nimissään sekä esiintynyt ja levyttänyt lukuisien nimekkäiden muusikoiden kanssa. Soittokumppaneita ovat olleet mm. Tom Harrell, Billy Hart, David Kikoski, Bob Moses, Billy Cobham, Hal Galper, Jimmy Cobb, James Moody, Jacob Anderskov, Stefan Pasborg ja Kasper Tranberg. Kaiken tämän lisäksi Bernstein johtaa Etelä-Tanskan Musiikkikonservatorion rytmimusiikin osastoa kannustaen nuoria soittajia kokeilemaan ja kehittämään luovuuttaan improvisoinnin ja säveltämisen avulla.

Kokeilevan jazzin itseoppinut ranskalaisvirtuoosi Marc Ducret lähestyy kitaraa yhtä paljon rytmisoittimena kuin melodian, harmonioiden ja värisävyjen siveltimenä. Pariisissa 1957 syntynyt Ducret työskenteli jo teini-iässä monissa erityylisissä bändeissä, tanssi- ja kansanmusiikit mukaan lukien. 1986 hän liittyi Ranskan Kansalliseen Jazz-orkesteriin. Samoihin aikoihin hän johti omaa trioa kiertäen sen kanssa Eurooppaa, Afrikkaa ja Aasiaa. Trio toimii edelleen. Omalla nimellään hän alkoi levyttää 1987. 90-luvun alussa Ducret ystävystyi Tim Bernen kanssa ja on siitä lähtien kuulunut amerikkalaissaksofonistin Caos Totale, Bloodcount ja Big Satan yhtyeisiin. Useimpien ranskalaismodernistien kanssa työskennellyt Ducret soittaa myös AKA Moonissa ja amerikkalaisrumpali Bobby Previten Latin For Travellers -bändissä.

Ducret on tehnyt johtajana parikymmentä albumia, joiden skaala vaihtelee soolosta ja useista duoista Le Sens de la Marche isoon orkesteriin. Vladimir Nabokovin kertomuksesta inspiraationsa saanut mittava Tower- projekti on julkaistu 2011-12 Ayler Records -levymerkillä neljällä albumilla.

Ducretin kitarointia on kuvattu omintakeiseksi ja jäljittelemättömäksi, hänen soolonsa purkautuvat usein hämmästyttävällä tavalla yllättäen, ikään kuin monen mutkan kautta. Yllätyksellinen näkemys tuo mukanaan intensiivisen kokemuksen, vahvan energian ja sähköisen läsnäolon tunnun.

Marc Bernstein on aiemmin esiintynyt Joensuussa syyskuussa 2006 Pub Palaverissa yhdessä pianisti Jori Vuorisen, basisti Esko Kauppisen ja rumpali Tomi Salesvuon kanssa. Marc Ducret puolestaan on esiintynyt triollaan (basisti Bruno Chevillonin ja rumpali Eric Echampardin kanssa) Muikku-salissa maaliskuussa 2000 ja Tower –projektiin liittyneessä soolokonsertissa Kerubin Salissa tammikuussa 2012.

Lippujen hinnat 15 €, jäsenet 10 €, opiskelijat 6 €. Ennakkomyynti Levy-Eskot.

 

Keikat samana päivänä kaupungissa joensuu

Ei muita keikkoja.