Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Espan lavan avajaiset: UMO Plays Ellington & Evans,Espan lava, helsinki17.5. Klo 12:00

keikka

Kapellimestari Kari Heinilä johdattaa UMOn big band -musiikin jättiläisten maailmaan Espan lavan avajaisissa. Konserttiin on vapaa pääsy. Duke Ellingtonin (1899–1974) ja Gil Evansin (1912-1988) säveliin syventyvissä konserteissa kuullaan keskeisiä teoksia kahdelta kenties kaikkien aikojen merkittävimmistä jazzkirjoittajista.

Ellington ja Evans olivat kumpikin vahvasti oman tiensä kulkijoita, kertoo kapellimestari Kari Heinilä. ”Jos vertaa molempia oman aikansa muihin kirjoittajiin, heidän musiikkinsa erottuu omintakeisena. Kummankaan tapa kirjoittaa ei kuulosta keneltäkään muulta. Aikana, jolloin big band -musiikki oli muotia, sovituksia tehtiin usein liukuhihnalta. Näiden herrojen musiikki oli kuitenkin täynnä yllätyksiä ja erikoisia soitinnuksia.”

Duke Ellingtonilta kuullaan konserteissa merkittävä teos A Tone Parallel To Harlem (Harlem Suite) 1950-luvun alusta – viisitoistaminuuttinen ja moniosainen sävelrunoelma edustaa Ellingtonin pyrkimyksiä säveltää tanssimusiikin sijaan konserttiteoksia. Juurevampaa Ellingtonia konsertissa edustaa kappale The Mooche, joka on omalaatuinen tulkinta bluesista erikoisine soitinnuksineen.

Konserttien Gil Evans -osuus koostuu sävellysten sijaan sovituksista – Evansin kohdalla sovituksen ja sävellyksen raja oli tosin usein häilyvä. Esimerkiksi konserteissa soitettava Orgone on sovitus George Gershwinin Porgy & Bess -musikaalin Gone-kappaleesta, joka Evansin käsissä muotoutui lähes omaksi sävellyksekseen. Konserteissa kuullaan myös Evansin näkemyksiä Charles Mingusin musiikista.

Katso video: http://www.youtube.com/watch?v=_xtVCG3dJ4M

 

Keikat samana päivänä kaupungissa helsinki

Young Nordic Jazz Comets - Suomen-karsintaKoko Jazz Club, helsinki17.5. Klo 19:00

keikka

Suomen edustaja syyskuussa pidettävään pohjoismaiseen YNJC-showcaseen valitaan Koko Jazz Clubilla lauantaina 17.5.2014. Suomen Jazzliitto on valinnut Suomen-karsintaan seuraavat nuoret lahjakkuudet:

Adele Sauros Quartet
(Adele Sauros – tenori- ja sopraanosaksofoni, Vili Itäpelto – piano, Kaisa Mäensivu – kontrabasso, Ville Luukkonen – rummut)

Elena & The Rom Ensemble
(Elena Mindru – laulu, Sampo Hiukkanen – viulu, Tuomas J. Turunen – piano, Eero Seppä – basso, Anssi Tirkkonen – rummut)

Johannes Sarjasto Quartet
(Johannes Sarjasto – alttosaksofoni, Artturi Rönkä – piano, Janne Tuovinen – basso, Joonas Leppänen – rummut)

Grantstand Quartet
(Lauri Vihro – kitara, Samuli Rautiainen – piano, Mikael Saastamoinen – kontrabasso, Sami Nummela rummut)


YNJC-kisassa kukin yhtye soittaa 15 minuutin setin, ja ammattilaisraati arvioi kunkin bändin suorituksen niin musiikillisesti kuin esiintymisen osalta. Nykyään pohjoismaisessa YNJC-showcasessa painottuvat taiteellisten lähtökohtien lisäksi yhtyeen valmius ja halu kansainväliseen toimintaan. Raati antaa esiintymisten jälkeen jokaiselle yhtyeelle henkilökohtaista palautetta. Illan päätteeksi Kokolla esiintyy myös viime vuoden YNJC-yhtye, Kadi Quartet.

Voittaja saa showcase-paikan lisäksi 1000 euron rahapalkinnon, sekä konsertin Jazz-Espalla lauantaina 2.8.2014, ja myös esiintymisen seuraavan vuoden Suomen YNJC-karsinnassa. Voittajayhtyeelle järjestetään myös valmennusta kv-toimintaan. Toiseksi tullut saa 700 euron rahapalkinnon, ja tuomaristolla on mahdollisuus jakaa myös 300 euron tunnustus ansiokkaalle solistille tai yhtyeelle. Viidestoista pohjoismainen Young Nordic Jazz Comets 2014 -showcase järjestetään Jazz Finland -festivaalin yhteydessä Helsingissä 18.9.2014. YNJC-ilta on osa Europe Jazz Networkin vuosikokousviikonlopun ohjelmaa, ja paikalle saapuu myös runsaasti kansainvälistä mediaa ja kotimaisia jazzammattilaisia, joten paikka showcasessa avaa väylän eurooppalaisille estradeille. Lue lisää Young Nordic Jazz Cometsista: www.youngnordicjazzcomets.com