Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Lauantai 17.5.

helsinki

Espan lavan avajaiset: UMO Plays Ellington & Evans,Espan lava, helsinki17.5. Klo 12:00

keikka

Kapellimestari Kari Heinilä johdattaa UMOn big band -musiikin jättiläisten maailmaan Espan lavan avajaisissa. Konserttiin on vapaa pääsy. Duke Ellingtonin (1899–1974) ja Gil Evansin (1912-1988) säveliin syventyvissä konserteissa kuullaan keskeisiä teoksia kahdelta kenties kaikkien aikojen merkittävimmistä jazzkirjoittajista.

Ellington ja Evans olivat kumpikin vahvasti oman tiensä kulkijoita, kertoo kapellimestari Kari Heinilä. ”Jos vertaa molempia oman aikansa muihin kirjoittajiin, heidän musiikkinsa erottuu omintakeisena. Kummankaan tapa kirjoittaa ei kuulosta keneltäkään muulta. Aikana, jolloin big band -musiikki oli muotia, sovituksia tehtiin usein liukuhihnalta. Näiden herrojen musiikki oli kuitenkin täynnä yllätyksiä ja erikoisia soitinnuksia.”

Duke Ellingtonilta kuullaan konserteissa merkittävä teos A Tone Parallel To Harlem (Harlem Suite) 1950-luvun alusta – viisitoistaminuuttinen ja moniosainen sävelrunoelma edustaa Ellingtonin pyrkimyksiä säveltää tanssimusiikin sijaan konserttiteoksia. Juurevampaa Ellingtonia konsertissa edustaa kappale The Mooche, joka on omalaatuinen tulkinta bluesista erikoisine soitinnuksineen.

Konserttien Gil Evans -osuus koostuu sävellysten sijaan sovituksista – Evansin kohdalla sovituksen ja sävellyksen raja oli tosin usein häilyvä. Esimerkiksi konserteissa soitettava Orgone on sovitus George Gershwinin Porgy & Bess -musikaalin Gone-kappaleesta, joka Evansin käsissä muotoutui lähes omaksi sävellyksekseen. Konserteissa kuullaan myös Evansin näkemyksiä Charles Mingusin musiikista.

Katso video: http://www.youtube.com/watch?v=_xtVCG3dJ4M

 

Young Nordic Jazz Comets - Suomen-karsinta,Koko Jazz Club, helsinki17.5. Klo 19:00

keikka

Suomen edustaja syyskuussa pidettävään pohjoismaiseen YNJC-showcaseen valitaan Koko Jazz Clubilla lauantaina 17.5.2014. Suomen Jazzliitto on valinnut Suomen-karsintaan seuraavat nuoret lahjakkuudet:

Adele Sauros Quartet
(Adele Sauros – tenori- ja sopraanosaksofoni, Vili Itäpelto – piano, Kaisa Mäensivu – kontrabasso, Ville Luukkonen – rummut)

Elena & The Rom Ensemble
(Elena Mindru – laulu, Sampo Hiukkanen – viulu, Tuomas J. Turunen – piano, Eero Seppä – basso, Anssi Tirkkonen – rummut)

Johannes Sarjasto Quartet
(Johannes Sarjasto – alttosaksofoni, Artturi Rönkä – piano, Janne Tuovinen – basso, Joonas Leppänen – rummut)

Grantstand Quartet
(Lauri Vihro – kitara, Samuli Rautiainen – piano, Mikael Saastamoinen – kontrabasso, Sami Nummela rummut)


YNJC-kisassa kukin yhtye soittaa 15 minuutin setin, ja ammattilaisraati arvioi kunkin bändin suorituksen niin musiikillisesti kuin esiintymisen osalta. Nykyään pohjoismaisessa YNJC-showcasessa painottuvat taiteellisten lähtökohtien lisäksi yhtyeen valmius ja halu kansainväliseen toimintaan. Raati antaa esiintymisten jälkeen jokaiselle yhtyeelle henkilökohtaista palautetta. Illan päätteeksi Kokolla esiintyy myös viime vuoden YNJC-yhtye, Kadi Quartet.

Voittaja saa showcase-paikan lisäksi 1000 euron rahapalkinnon, sekä konsertin Jazz-Espalla lauantaina 2.8.2014, ja myös esiintymisen seuraavan vuoden Suomen YNJC-karsinnassa. Voittajayhtyeelle järjestetään myös valmennusta kv-toimintaan. Toiseksi tullut saa 700 euron rahapalkinnon, ja tuomaristolla on mahdollisuus jakaa myös 300 euron tunnustus ansiokkaalle solistille tai yhtyeelle. Viidestoista pohjoismainen Young Nordic Jazz Comets 2014 -showcase järjestetään Jazz Finland -festivaalin yhteydessä Helsingissä 18.9.2014. YNJC-ilta on osa Europe Jazz Networkin vuosikokousviikonlopun ohjelmaa, ja paikalle saapuu myös runsaasti kansainvälistä mediaa ja kotimaisia jazzammattilaisia, joten paikka showcasessa avaa väylän eurooppalaisille estradeille. Lue lisää Young Nordic Jazz Cometsista: www.youngnordicjazzcomets.com 

joensuu

Renzo Ruggieri,Joensuun teatteriravintola, Rantakatu 20, joensuu17.5. Klo 21:30

Renzo Ruggieri (www)

keikka

Renzo Ruggieri, jazzharmonikan mestari Italiasta saapuu konsertoimaan ja pitämään kurssia Joensuuhun.

Italialainen harmonikkataiteilija Renzo Ruggieri on kansainvälistä huipputasoa edustava instrumenttinsa virtuoosi. Hän saapuu konservatorion vieraaksi Joensuuhun toukokuun puolivälissä pitämään nelipäiväisen koulutusohjelman ja samalla oman konsertin. Mukana tämän musiikillisen merkkitapauksen järjestelyissä on Suomen Harmonikkainstituutti.

Ruggieri on erityisesti suuntautunut juuri jazziin, ja on italialaisen jazzin tärkeitä nimiä, jota esiintymiset ovat vieneet ympäri maailmaa. Ruggieri esiintyy niin sooloartistina, duona, yhtyemuusikkona kuin Renzo Ruggieri Orchestran johtajana. Hän on säveltänyt merkittäviä teoksia ja säveltänyt myös musiikkia teatterille. Hän on työskennellyt yhteistyössä Rooman Oopperateatterin kanssa ja esiintynyt yhdessä kuuluisan taiteilijan Antonella Ruggieron kanssa Sanremon festivaaleilla. Ruggierin asemasta jazzharmonikan mestarina kertoo mm. hänen saamansa Voce d'Oro –palkinto Castelfidardon kansainvälisillä harmonikkafestivaaleilla vuonna 2009. Palkinnon aikaisempia saajia ovat olleet mm. Richard Galliano, Astor Piazzolla, Gil Goldstein ja Art Van Damme. Ruggieri on lisäksi ensimmäinen harmonikkataiteilija, joka on levyttänyt puhtaasti improvisaatioon pohjautuvaa musiikkia sooloharmonikkaprojektissaan, taiteilijalle itselleen tärkeässä ja merkittävässä levytysprojektissa.

Konsertissa on Ruggierin mukana esiintymässä Joensuun omia parhaita jazzmuusikoita. Renzo Ruggierin jazzklubi järjestetään Teatteriravintolan terassilla lauantaina 17.5. klo 21.30. Konsertin järjestävät yhteistyössä Joensuun konservatorio ja Jazzkerho -76.

Liput: 15/6 €. Ennakkoon Levy-Eskot -levykaupasta.

pori

Jazzliiton kiertueella / On FJF Tour: Jarmo Saari Republic,KulttuuriKulma, pori17.5. Klo 21:00

keikka

Liput 8€ (ovet auki klo 20)

Jarmo Saari Republic on uusi superkokoonpano, joka pohjaa vahvasti ylistettyyn sooloprojektiin Jarmo Saari Soluun, jalostaen sen kokeellisia, lyyrisiä ja hypnoottisia sävyjä. Yli kolmessakymmenessä maassa ja yli sadalla albumilla esiintynyt muusikko-säveltäjä-tuottaja Jarmo Saari haaveili tästä dream teamista, jopa mahdottomasta kokoonpanosta jo kymmenen vuotta. Yhtyeen syntysanat lausuttiin vihdoin vuonna 2012, ja ensiesiintymisensä nämä ”valon soturit” tekivät marraskuussa 2013 Tampere Jazz Happeningissa.

Miles Davis ja Jimi Hendrix eivät aikanaan koskaan ehtineet toteuttaa ajatustaan yhteistyöstä, mutta onneksi Jarmo Saari Republic on tullut keskuuteemme paikkaamaan vastaavanlaisia vääryyksiä. Uuden kvartetin voima piilee sen monipuolisissa muusikoissa, dynaamisessa vuorovaikutuksessa ja persoonallisessa instrumentaatiossa. Yhtyeen jäsenet ovat toimineet poikkeuksellisen laaja-alaisesti Suomen musiikkikentällä jo kahden vuosikymmenen ajan.

Jarmo Saari (s. 1970) on yksi sukupolvensa omaleimaisimpia kitaristeja. Hän on toteuttanut musiikillisia visioitaan sekä sooloproduktiossaan, että yhtyeissään Trubamolli, Filmtet, ZetaBoo ja XL. Saari on tunnettu visuaalisesta sävellystyylistään sekä kitaralla, ihmisäänellä ja erilaisilla harvinaisemmilla instrumenteilla, kuten thereminillä, barokkisellolla, pasuunalla ja lasiharpulla luoduista monikerroksellisista kollaaseista. Hän on tehnyt yhteistyötä muusikkona ja säveltäjänä mm. Jukka Perkon, Tero Saarinen Companyn, Anna-Mari Kähärän, Trilok Gurtun, Tapiolan kuoron, Pekka Kuusiston, Nils Landgrenin, Emma Salokosken, Felix Zengerin, Meta4 -jousikvartetin, UMO Jazz Orchestran, Mika Kaurismäen, Pepe Deluxen ja Tuomari Nurmion kanssa. Saarelle myönnettiin Suomi-palkinto vuonna 2012 taiteellisesta toiminnasta.

Sami Kuoppamäki, Olavi Louhivuori ja Abdissa "Mamba" Assefa tunnetaan mm. yhtyeistä Kingston Wall, Oddarrang, Giant Robot, Kimmo Pohjonen, Fat Beat Sound System, Ilmiliekki, Tomasz Stanko, Nuspirit Helsinki, Tuomo, Anssi Tikanmäen Filmiorkesteri sekä Von Hertzen Brothers.

Miksi juuri nämä rumpalit, Jarmo Saari?
- Tämä maa on pullollaan huippurumpaleita, mutta kyllä tämä on juuri se dream team, jolla vihdoin kokeilimme hullua konseptia toissa vuonna. Sain isolta ystäväjoukolta 40-vuotislahjaksi Versoul-baritonikitaran ja kuulin Kuoppista ja Mambaa kahden setin voimalla juuri synttärijameissani 2010. Järkihän siinä meinasi lähteä kun heillä loksahti! Juurevan virtuoottinen Kuoppis ja sähäkän arvaamaton Olavi soittavat ihanan soljuvasti pienessä etunojassa ja värikylläisesti maadoittava Mamba koristelee sielukkaan kakun.

Jarmo Saari Republic julkaisee debyyttialbuminsa keväällä 2014. Julkaisijana levyllä toimii Rockadillo Records ja vierailijoina kuullaan ainakin Sam Huberia, Tommy Lindgreniä ja Rollarien fonisti Tim Riesiä.