Siirry pääsisältöön

Jazz Finland Live

Perjantai 9.5.

helsinki

Metropolia Big Band: Omin sävelin,Arabiasali, Arabiankatu 2, helsinki9.5. Klo 18:00

Metropolia Big Band - Omin sävelin. Metropolian big band esiintyy kapellimestari Antti Rissasen johdolla Arabia-salissa.

Metropolian pop/jazz-musiikin koulutusohjelma järjestää vuosittain kaksi korkeatasoista konserttisarjaa. Syksyisin ja keväisin järjestetään Arabian yöt -konserttiviikot. Tiistai Arabia on tiistaisin pidettävä konserttisarja, jossa opiskelijat esittävät pääasiassa omia projektejaan. Tiistai-konserttisarjaan on vapaa pääsy.

Bollywood Masala Orchestra,Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46-48, helsinki9.5. Klo 19:00

Bollywood Masala Orchestra (www)

keikka

Bollywood Masala Orchestra yhdistää Bollywood-hittejä ja nykyaikaista musiikkia ainutlaatuisessa esityksessä.

Luvassa on kuudentoista esiintyjän värikäs ja energinen show, jossa perinteiset muusikot, puhallinorkesteri, tanssijat, laulajat ja akrobaatit yhdistävät voimansa ensimmäistä kertaa. Värikkäät asut ja tarttuvat rytmit vievät yleisönsä Intian tunnelmaan.

Intialaisessa musiikissa puhallinorkesteri ja perinteiset muusikot eivät ole aiemmin soittaneet yhdessä, joten kyseessä on uusi aluevaltaus intialaisessa livemusiikissa ja tanssissa. Orkesteri perustettiin vuonna 2012. Vuoden 2013 touko–lokakuussa se kiersi esiintymässä Euroopassa mm. Ranskassa, Belgiassa ja Ruotsissa. Esiintyjät ovat kotoisin eri puolilta Intiaa mm. Jaipurista, Mumbaista ja Jodhpurista.

Bollywood Masala Orchestra teki yhtyeen johtaja Rahis Bhartinin unelmasta totta. Hän oli haaveillut puhaltimien ja perinteisten intialaisten soittimien yhdistämisestä. Bharti on kiertänyt 12 vuotta maailmaa erilaisten intialaisen musiikin kokoonpanojen kanssa.

Liput: 38/34 € / Lippupalvelu

Joonas Haavisto Quartet,Ravintola Allotria, Hämeentie 68, helsinki9.5. Klo 21:00

keikka

Legendaarinen Billy Strayhorn on yksi jazzhistorian merkittävimmistä säveltäjistä. Tunnetuimpia Strayhornin kappaleita ovat mm. Lush life, Chelsea Bridge ja Take the ́A ́ Train. Suomen eturivin jazzmuusikoista koostuva Joonas Haavisto Quartet on sovittanut uudelleen näitä Strayhornin tuotannon helmiä. Uutta kulmaa kappaleisiin on haettu kunkin muusikon vahvasta persoonallisesta ilmaisusta, bändin energisestä kommunikaatiosta sekä skandinaavisista sävyistä.

Joonas Haavisto - piano

Petri Puolitaival - saksofoni

Juho Kivivuori - basso

Ville Pynssi - rummut

Liput 10e.

Lippu- ja pöytävaraukset: 050 579 1400, info@allotria.fi

Panurama -klubi: Panu Savolainen & Olli Ahvenlahti ja Timo Kämäräinen,Lavaklubi, Kansallisteatteri, Läntinen Teatterikuja 1, helsinki9.5. Klo 21:00

keikka

Panurama-klubien kevätkausi päättyy kahden huippumuusikon vierailuun.

Klubia isännöivän vibrafonisti Panu Savolaisen vieraaksi saapuu suomalaisen jazzin pioneeri, pianisti Olli Ahvenlahti sekä lukuisista eri yhtyeistä tuttu kitaristi ja laulaja Timo Kämäräinen. Ainutlaatuisen trion Panurama-klubin ohjelmisto koostuu mm. kappaleista Ahvenlahden pitkän uran varrelta. Toukokuun klubi-ilta on samalla toistaiseksi viimeinen Panurama-klubi.

Pitkän ja komean uran tehnyt pianisti-säveltäjä-kapellimestari Olli Ahvenlahti tunnetaan lukuisista television viihdeohjelmista sekä yhteistyöstään Vesa-Matti Loirin kanssa. Hänen 1970-luvulla julkaistut soololevyt "The Poet" sekä "Bandstand" ovat nousseet kulttiasemaan ja saavuttaneet vankkaa suosiota kansainvälisestikin.

Tällä hetkellä omaa TOOT TOOT -yhtyettään luotsaava kitaristi Timo Kämäräinen tunnetaan esimerkiksi Ismo Alangon ja Olavi Uusivirran yhtyeistä. Kämäräistä pidetään yli genrerajojen rohkeasti seikkailevana artistina, jonka soololevyt "Unea" ja "Pulpae" ovat saaneet innostuneen vastaanoton sekä musadiggareilta että kriitikoilta.

Maamme arvostetuimpiin nuoriin jazzmuusikoihin lukeutuva Panu Savolainen tunnetaan parhaiten arvostetun European Jazz Competition -kilpailun voittaneesta HERD-yhtyeestään. Savolainen toimii myös Sipoon Kalkkiranta Jazz -festivaalin taiteellisena johtajana. Hänet valittiin Pori Jazzin Vuoden Taiteilijaksi vuonna 2010.

Olli Ahvenlahti, koskettimet
Timo Kämäräinen, kitara ja laulu
Panu Savolainen, vibrafoni

Liput: 10/ 7 e! Liput ennakkoon Kansallisteatterin lippumyymälästä (010 733 1331) ja esitysiltana Lavaklubin ovelta.

www.panusavolainen.com

www.facebook.com/panusavolainenvibes

www.ahvenlahti.com

Aura Flow - Album relese show,Koko Jazz Club, helsinki9.5. Klo 21:00

keikka

Liput 15/10€

Aura Flow on viiden turkulaislähtöisen jazzmuusikon muodostama energinen
yhtye. Suomijazzin nousevista nimistä koostuva kokoonpano julkaisi
tammikuussa 2014 albumin You´ll Hear From Me, joka jo nimensä perusteella
viittaa lahjakkaan ryhmän tulevaisuuden näkymiin. Vuonna 2011 perustettu
Aura Flow on työstänyt debyyttiään huolella, ja odotus palkitaan nyt
eheällä ja raikkaalla pitkäsoitolla. Yhtye juhlii levynsä julkaisua kahden esiintymisen verran, ensin Koko Jazz Clubilla Helsingissä 9.5. ja seuraavana päivänä Tallinnan Philly Joe's -klubilla.


Jazz on Aura Flown äidinkieli, ja yhtyeen käyttämä murre viittaa
vahvasti länsirannikon svengaaviin tunnelmiin. Musiikki on perinteistä
ponnistavaa tuoretta jazzia, jota tulkitaan ennakkoluulottoman
suoraviivaisesti. Aura Flow ei yritä olla itseään suurempi eikä
myöskään pienempi, ja siksi musiikki onkin voimakasta ja tasapainoista.


Max Zenger – alttosaksofoni
Henri Mäntylä – piano
Henri Marjamäki – kitara
Teemu Åkerblom – basso
Jussi Fredriksson – rummut

kerava

Tri. Tolvanen Organ Treatment,Cafe Intro, Paasikivenkatu 4, kerava9.5. Klo 20:00

Tri. Tolvanen Organ Treatment (www)

keikka

Tri Tolvanen Organ Treatment soittaa pääosin 60-luvun soul-jazzia tyyliin Groove Holmes, Lonnie Smith, Jimmy Smith. Ohjelmistoon kuuluu myös omia sävellyksiä, sekä sovituksia tunnetuista ja hieman tuntemattomammista jazz-standardeista. Tyyli vaihtelee laajalti bebobista funkiin.

Ville Tolvanen - urut

Joonas Anttila - rummut

Heikki Hänninen - kitara

Liput 5 e!

kuopio

Jazzliiton kiertueella / On FJF Tour: Jarmo Saari Republic,Puikkari, kuopio9.5. Klo 20:00

keikka

Liput 15/10€ (S-Etukortilla 10€)

Jarmo Saari Republic on uusi superkokoonpano, joka pohjaa vahvasti ylistettyyn sooloprojektiin Jarmo Saari Soluun, jalostaen sen kokeellisia, lyyrisiä ja hypnoottisia sävyjä. Yli kolmessakymmenessä maassa ja yli sadalla albumilla esiintynyt muusikko-säveltäjä-tuottaja Jarmo Saari haaveili tästä dream teamista, jopa mahdottomasta kokoonpanosta jo kymmenen vuotta. Yhtyeen syntysanat lausuttiin vihdoin vuonna 2012, ja ensiesiintymisensä nämä ”valon soturit” tekivät marraskuussa 2013 Tampere Jazz Happeningissa.

Miles Davis ja Jimi Hendrix eivät aikanaan koskaan ehtineet toteuttaa ajatustaan yhteistyöstä, mutta onneksi Jarmo Saari Republic on tullut keskuuteemme paikkaamaan vastaavanlaisia vääryyksiä. Uuden kvartetin voima piilee sen monipuolisissa muusikoissa, dynaamisessa vuorovaikutuksessa ja persoonallisessa instrumentaatiossa. Yhtyeen jäsenet ovat toimineet poikkeuksellisen laaja-alaisesti Suomen musiikkikentällä jo kahden vuosikymmenen ajan.

Jarmo Saari (s. 1970) on yksi sukupolvensa omaleimaisimpia kitaristeja. Hän on toteuttanut musiikillisia visioitaan sekä sooloproduktiossaan, että yhtyeissään Trubamolli, Filmtet, ZetaBoo ja XL. Saari on tunnettu visuaalisesta sävellystyylistään sekä kitaralla, ihmisäänellä ja erilaisilla harvinaisemmilla instrumenteilla, kuten thereminillä, barokkisellolla, pasuunalla ja lasiharpulla luoduista monikerroksellisista kollaaseista. Hän on tehnyt yhteistyötä muusikkona ja säveltäjänä mm. Jukka Perkon, Tero Saarinen Companyn, Anna-Mari Kähärän, Trilok Gurtun, Tapiolan kuoron, Pekka Kuusiston, Nils Landgrenin, Emma Salokosken, Felix Zengerin, Meta4 -jousikvartetin, UMO Jazz Orchestran, Mika Kaurismäen, Pepe Deluxen ja Tuomari Nurmion kanssa. Saarelle myönnettiin Suomi-palkinto vuonna 2012 taiteellisesta toiminnasta.

Sami Kuoppamäki, Olavi Louhivuori ja Abdissa "Mamba" Assefa tunnetaan mm. yhtyeistä Kingston Wall, Oddarrang, Giant Robot, Kimmo Pohjonen, Fat Beat Sound System, Ilmiliekki, Tomasz Stanko, Nuspirit Helsinki, Tuomo, Anssi Tikanmäen Filmiorkesteri sekä Von Hertzen Brothers.

Miksi juuri nämä rumpalit, Jarmo Saari?
- Tämä maa on pullollaan huippurumpaleita, mutta kyllä tämä on juuri se dream team, jolla vihdoin kokeilimme hullua konseptia toissa vuonna. Sain isolta ystäväjoukolta 40-vuotislahjaksi Versoul-baritonikitaran ja kuulin Kuoppista ja Mambaa kahden setin voimalla juuri synttärijameissani 2010. Järkihän siinä meinasi lähteä kun heillä loksahti! Juurevan virtuoottinen Kuoppis ja sähäkän arvaamaton Olavi soittavat ihanan soljuvasti pienessä etunojassa ja värikylläisesti maadoittava Mamba koristelee sielukkaan kakun.

Jarmo Saari Republic julkaisee debyyttialbuminsa keväällä 2014. Julkaisijana levyllä toimii Rockadillo Records ja vierailijoina kuullaan ainakin Sam Huberia, Tommy Lindgreniä ja Rollarien fonisti Tim Riesiä.

oulu

Norrbotten Big Band & Lars Möller,Kulttuuritalo Valve, oulu9.5. Klo 20:00

Norrbotten Big Band (www)

(+ Lars Möller)
keikka

 

Ruotsalainen Norrbotten Big Band saapuu perjantaina 9.5. vierailulle Valvesaliin yhdessä tanskalaisen saksofonisti, säveltäjä ja kapellimestari Lars Möllerin kanssa. Möller on yksi aikamme pohjoismaisista jazzin kärkinimistä, joka on saanut innoitteen alun alkaen amerikkalaisesta jazzista.

Toukokuussa Ouluun saapuva konsertti perustuu Möllerin sävellystyölle, joka on saanut inspiraation Stravinskyn Kevätuhrista. Säveltäjänä Möller yhdistää hienovaraisesti amerikkalaista jazzperinnettä sekä afrikkalaista ja intialaista etnomusiikkia siirtäen ne skandinaaviseen melodiseen perinteeseen.

Möllerin soitosta kuultaa vahva rytminen keskittyneisyys, mikä sekoittuu välillä sydämenpohjasta tulevaan tunteikkaaseen ilmaisuun ja hetkellisiin mielijohteisiin. Saksofonistina hän on työskennellyt muun muassa seuraavien artistien ja yhtyeiden kanssa: Jimmy Cobb Group, Hermeto Pascoal, Jon Balke, Bobo Stensson, Anders Jormin, Martial Solal, Maria Schneider, Jim McNeely, Tom Harrel, Toots Thielmans, Katrine Madsen, Kasper Villaume Quartet, Sound of Choice Ensemble, The Danish Saxophone Quartet. Vuodesta 2002 lähtien hän on esiintynyt solistina Tanskan Radio Big Bandin kanssa. Lisäksi hän on toiminut säveltäjä sekä solistina muun muassa European Broadcasting Union Big Bandin, Copenhagen Philharmonic Orchestran ja Athelas Sinfoniettan kanssa. Möller on toiminut tanskalaisen Aarhus Jazz Orchestran taiteellisena johtajana vuodesta 2012 lähtien.

Luulajalainen Norrbotten Big Band kuuluu maailman arvostetuimpiin big bandeihin. Jo 1980-luvulta toiminut yhtye nousi maineeseen 1995 lähtien Tim Hagansin johtamana. Monet nimekkäät tekijät yli genrerajojen ovat työskennelleet orkesterin kanssa, kuten mm. David Liebman, Joe Lovano, Randy Brecker, Rufus Reid, Maria Schneider, Carla Bley, Toots Thielemans, Kurt Elling ja Dee Dee Bridgewater. Grammylla palkittu Norrbotten Big Band on vuodesta 2000 tehnyt säännöllistä yhteistyötä Ruotsin yleisradion kanssa mm. yhteisten tilaustöiden kautta. Orkesterin nykyinen johtaja on saksofonisti Joakim Milder.

Konsertti toteutetaan yhteistyössä Kulttuuritalo Valveen kanssa.

Liput 22/18 € Valveen lippumyymälästä sekä Oulu10 -palvelupisteistä.

Konsertin kesto noin tunti, ei väliaikaa.

turku

ABRAHAM´S CAFÉ (EST) (www)

keikka

Marten Altrov – klarinetti
Kaspar Uljas – harmonikka
Madis Meister – kitara
Sergei Šegurov – basso
Tõnis Kuusk – rummut

Suosittu virolaisyhtye Abraham´s Café vierailee Flame Jazzissa. Konsertti toteutetaan yhteistyössä Suomen ja Viron Jazzliittojen kanssa osana Heimojazz-projektia.
Debyyttilevynsä Journey to Haran vuonna 2013 julkaissut kokoonpano yhdistää ilmaisussaan juutalaista klezmeriä ja rytmistä arabialaista melodiikkaa jazzsävyin. Yhtyeen harmonikansoittaja ja säveltäjä Kaspar Uljas saavuttanut Uno Naissoo -sävellyskilpailussa ensimmäisen ja kolmannen sijan.

Tervetuloa virolaisen klezmerjazzin maailmoihin!

Liput 8/6€

Ovet 20.30