Siirry pääsisältöön
Olli Ahvenlahti

Thinking, Whistling

Levy
profile-picture

Eeva-Riitta Eerola, Marcel (2015) öljy kankaalle/oil on canvas, 48x52cm

Levyn tiedot

EsittäjäOlli Ahvenlahti
Julkaistu2017
Levy-yhtiöWe Jazz Records
Tuottaja

Olli Ahvenlahti, Jaska Lukkarinen & Matti Nives

Kuuntele

Biografia

Pianisti Olli Ahvenlahti julkaisi 1.12.2017 ensimmäisen uuden jazzlevynsä 31 vuoteen. We Jazz Recordsin julkaisemalla Thinking, Whistling -albumilla Ahvenlahden yhtyeenä kuullaan Jaska Lukkarinen Trioa.

 

Kotimaisen jazzin legendoihin kuuluva pianisti-säveltäjä Olli Ahvenlahti teki kauan kaivatun paluunsa levytetyn uuden jazzin pariin We Jazz Recordsin 1.12.2017 julkaisemalla albumilla Thinking, Whistling. Kyseessä on Ahvenlahden ensimmäinen omalla nimellään julkaisema jazzlevy sitten vuoden 1986. Uudella albumillaan Ahvenlahti esitteli myös tuoreen kokoonpanon, jossa hänen rinnallaan nähdään Jaska Lukkarinen Trio, eli tenorisaksofonisti Jussi Kannaste, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Jaska Lukkarinen. 

"Olen säveltänyt viime vuosina uutta musiikkia ja nyt oli sopiva aika esitellä sitä yleisölle", toteaa Ahvenlahti uuden levynsä kansiteksteissä. "Jaska, Jussi ja Antti ovat itselleni entuudestaan tuttuja soittajia, joten luova yhteys syntyi helposti."

Ahvenlahden uudet sävellykset heijastelevat miehen musiikillista käsitystä osuvasti. "Minulle jazzmusiikki on aina perustunut kolmeen tekijään: melodiaan, harmoniaan ja rytmiin", hän toteaa. Myös levyn nimellä on selkeä linkki pianisti-säveltäjän työtapoihin. Ahvenlahti kertoo, että hänen aloittaessaan opintonsa Sibelius-Akatemiassa 1960-luvulla sävellysopintoihin kuului melodialinjojen laulaminen. "Se ei tuntunut itselleni luontevalta, joten viheltelin mielummin", mies naurahtaa.

Ahvenlahden uuden levyn tuotantotiimi muodostui luontevasti We Jazzin taiteellisen johtajan Matti Niveksen ja rumpali Jaska Lukkarisen pohdiskeltua syitä siihen, ettei Ahvenlahti ole levyttänyt pitkään aikaan uutta jazzmusiikkia. "Ehkä kukaan ei ole kysynyt häneltä", ehdotti Lukkarinen syyksi, ja kaverukset päättivät tiedustella asiaa. Aika osoittautui oikeaksi ja yhteisymmärrys projektista toimintansa hiljattain aloittaneelle We Jazz -levymerkille syntyi nopeasti. Albumi nauhoitettiin heinäkuussa G Livelabissa, jota kokeiltiin samalla ensi kertaa studiokäytössä.

Thinking, Whistling on pitkän linjan artistin vahva paluu leipälajinsa pariin. Avaussingle Minor Minorin akustisesta funk-henkisestä svengistä edetään levyn päättävään Little White -balladiin mieleenpainuvien käänteiden kautta. Lukkarisen trio tukee Ahvenlahtea vahvuuksillaan ja maestron terävä biisikynä tuottaa jazzmusiikkia, joka on sekä taiteellisesti kunnianhimoista että helposti lähestyttävää. Uuden yhtyeen vuorovaikutus kuulostaa luontevalta ja kaiken keskellä virtaa Ahvenlahden jälleen jazzin muotokieleen valjastettu kirkas sävellyksellinen visio.

Albumin kannessa nähdään taiteilja Eeva-Riitta Eerolan teos Marcel (2015), jonka We Jazzin visuaalisesta linjasta vastaava Matti Nives on valinnut yhteistyössä Helsinki Contemporary -gallerian kanssa. We Jazzin ja Helsinki Contemporaryn yhteistyö jatkuu myös We Jazz -festivaalin osalta, jossa galleriatila toimii yhtenä tapahtuman esityspaikoista viime vuoden tapaan.

"On upeaa saada levyn kanteen uutta kotimaista taidetta", Olli Ahvenlahti toteaa. "Samalla kyseessä on kansitaiteen suhteen jatkumo, joka alkoi jo 1970-luvulla Love Records -albumeillani Bandstand ja The Poet."

 

Biisilista

  1. Thinking, WhistlingAhvenlahti
  2. Minor, MinorAhvenlahti
  3. Miles AwayAhvenlahti
  4. Say It AgainAhvenlahti
  5. Black Forest AirAhvenlahti
  6. Late NightAhvenlahti
  7. A Piano SongAhvenlahti
  8. Saturday Ahvenlahti
  9. Little WhiteAhvenlahti