Siirry pääsisältöön
Signe

Phonemes

Levy
profile-picture

Cover © Pauliina Nykänen/Venla Helenius

Levyn tiedot

EsittäjäSigne
Julkaistu19.11.2021
TyyppiCD, digi
Soittajat
  • Josefiina Vannesluoma
  • Meriheini Luoto
  • Mika Kallio
  • Riikka Keränen
  • Selma Savolainen
  • Tytti Arola
Levy-yhtiöEclipse Music
Tuottaja

Äänitys: Kaj Mäki-Ullakko

Miksaus: Kaj Mäki-Ullakko, Josefiina Vannesluoma, Sampo Kasurinen (1), Mikko Sarvanne (2) & Tytti Arola (3)
Masterointi: Jarno Alho

Valokuvat: Venla Helenius

Kansitaitto: Pauliina Nykänen

Genrevocal jazz

Biografia

Signe kartoittaa uudella Onomatopoesia -trilogiallaan ihmisäänen tutkimattomia maastoja. Kolmen albumin kokonaisuus on ihmisäänellinen tutkimus herkistymisestä sekä tarpeesta kiinnittyä ja asettua muuttuvissa elinympäristöissä. Albumit kehittyvät temaattisesti kielen pienimmistä osista äänteistä tavuiksi, sanoiksi ja lopulta tarinoiksi. Phonemes on trilogian ensimmäinen osa.

Uudella Onomatopoesia-projektillaan Signe uudistaa oman musiikillisen kielensä. Trilogian nimikin jo viittaa erilaisten ympäristössämme, niin luonnossa kuin ihmisten luomassa, olevien äänten matkimiseen ja tuottamiseen ihmisäänellä.

Albumitrilogian ensimmäinen albumi Phonemes nimensä mukaisesti aloittaa kielen rakenteen pienimmistä osista eli äänteistä, foneemeista. Kaiken aloittaa neutraalivokaali, josta albumin kieli kehittyy kohti muita vokaaleja ja konsonantteja. Kehitys sanoitettua musiikkia kohti kulkee toisen, tavuihin perustuvan Morphemes -albumin kautta. Kokonaisuus huipentuu sanoihin ja sanoituksiin vasta kolmannella Syntax -albumilla.  

Phonemes-albumi koostuu tämän hetken kuumimpien nykymusiikin säveltäjänimien Tytti Arolan, Sampo Kasurisen ja Mikko Sarvanteen teoksista. Lisäksi Signen vokaalitrio yhdistää albumillaan voimallisen herkkyytensä vierailevien taiteilijoiden, lyömäsoittaja Mika Kallion ja avantgarde-viulisti Meriheini Luodon kanssa.

Albumitrilogia viestii kiinnittymisen ja asettumisen tarpeesta niin toisiin elollisiin kuin nopeasti muuttuviin elinympäristöihin talousmetsistä tehtaisiin. Säveltäjät haastettiinkin tutkimaan äänteiden uusia ulottuvuuksia ja tarkkailemaan niiden suhdetta ihmisen näennäisesti hallinnoimaan luontoon ja teknologiaan.

Tytti Arolan teoksessa Muovi astutaan imaginääriseen, teollisten äänimaisemien galleriaan, jossa tutkitaan, miten muovi naksuu, venyy ja suhisee. Signen vokalistit luovat äänillään rytmikkäitä kudoksia imitoiden tuotantokoneistoja ja prosesseja muovin tiivistyessä moninaisiksi materiaaleiksi. Teoksessa myös kyseenalaistetaan muovin nykyinen demonisoitu asema materiaalina, vaikka muovihan ei itseään ole heittänyt esimerkiksi maailman meriin.

Sampo Kasurisen teos Six Variations for Voices and Percussion kutsuu kuuntelijat sen meditatiiviseen imuun, joka muodostuu niin gongien, äänimaljojen kuin ihmisäänten yhteensulautumisesta. Albumilla soi Mika Kallion erityisiä gongeja, jotka värähtelevät taivaankappaleiden, kuten Auringon ja Merkuriuksen, kanssa samoilla taajuuksilla.

Mikko Sarvanteen sävellyksessä Do Trees Hear the Noise? vokaalitrio pohtii avantgarde-viulisti Meriheini Luodon kanssa ihmisen ja luonnon välistä äänellistä suhdetta. Miten menemme metsään rauhoittumaan ja miten toisaalta tuotamme liikenne- ja teollisuusmelua, jota metsät ja puut itse eivät voi paeta minnekään.

Biisilista

  1. Six Meditations for Voices and Percussion feat. Mika Kalliosäv. Sampo Kasurinen
  2. Do Trees Hear the Noise? feat. Meriheini Luotosäv. Mikko Sarvanne
  3. Muovi feat. Tytti Arolasäv. Tytti Arola