Siirry pääsisältöön
Verneri Pohjola

Pekka

Levy
profile-picture

Photography by Dave Stapleton, Design by Darren Rumney

Levyn tiedot

EsittäjäVerneri Pohjola
Julkaistu2017
Tyyppitupla-LP/CD/ Digital
Soittajat
Levy-yhtiöEdition Records
Tuottaja

Produced by Verneri Pohjola
Executive producer: Dave Stapleton
Recorded 2/2017 by Mikko Raita at Petrax Studios, Hollola, Finland
Assistant engineer: Juho Salaterä
Mixed 3/2017 by Mikko Raita at Studio Kekkonen, Helsinki, Finland
Mastered 3/2017 by Svante Forsbäck at Chartmakers Audio Mastering

Kuuntele

Biografia

Pekka on hartaasti odotettu kulttuurinen merkkipaalu. Levyllä maamme omaleimaisimpiin taiteilijoihin lukeutuva trumpetisti Verneri Pohjola tulkitsee edesmenneen isänsä, Pekka Pohjolan, musiikkia omista lähtökohdistaan

 Maailmanlaajuiseen kulttimaineeseen kohonneet sävellykset yhdistyvät Vernerin ainutlaatuiseen musiikilliseen visioon – tuloksena on kuulijoita yli maantieteellisten ja genrerajojen koskettava ja inspiroiva albumi.

Pekka Pohjola nousi kansainväliseen kuuluisuuteen 1970-luvulla progressiivisten rockyhtyeiden Wigwamin ja Made in Swedenin basistina sekä lukuisten omien rock- ja fuusiojazz-yhtyeidensä johtajana. Hänet tunnettiin legendaarisena sähköbasistina ja arvostettuna säveltäjänä, jonka kuolema vuonna 2008, vain 56-vuotiaana, jätti jälkeensä mittavan musiikillisen perinnön sekä laajan ja omistautuneen kuulijakunnan.

Pohjolat ovat kotimaisen musiikkielämän dynastia-suku, joka on täynnä ansioituneita muusikkoja. Verneri Pohjolan onkin jo kauan odotettu tarttuvan isänsä musiikkiin. Pekan suosion vaikutus perhe-elämään oli kuitenkin ristiriitainen – pojilleen Ilmarille ja Vernerille hän oli paitsi kuuluisa muusikko, myös poissaoleva ja etäinen isä.

– Vasta nyt tuntuu siltä, että olen valmis tähän, Verneri sanoo. – En arvannut, kuinka emotionaalinen prosessi tästä syntyisi. Vaikka nuorena minulla oli jonkinlainen suhde Pekan musiikkiin, vasta nyt kunnolla paneuduttuani hänen tuotantoonsa, olen löytänyt siihen henkilökohtaisen yhteyden. Levyn tekeminen on myös tuonut Pekan uudelleen vahvasti muistoihin muusikkona ja ihmisenä – minulle ja koko perheelleni.

Albumi sisältää monipuolisen kattauksen teoksia yli kahden vuosikymmenen ajalta. Fender Rhodesia soittavasta Tuomo Prättälästä, kitarististi Teemu Viinikaisesta, rumpali Mika Kalliosta ja kontrabasisti Antti Lötjösestä koostuva yhtye tarttuu tuttuihin sävellyksiin tuoreella, vahvasti improvisointiin nojaavalla otteella.

– Kyseessä ei ole tribuutti, vaan meidän näköisemme uudelleentulkinta Pekan sävellyksistä, Verneri sanoo.

40-vuotissyntymäpäiväänsä tänä vuonna juhliva Verneri Pohjola on kiistatta taiteellisen luomisvoimansa huipulla. Pohjolan ainutlaatuinen trumpetti-soundi, pettämätön melodiantaju sekä kyky yhdistää taituruus ja tunne ovat vakiinnuttaneet hänen asemansa yhtenä Euroopan nykyjazzskenen valovoimaisimmista muusikoista, säveltäjistä ja yhtyeenjohtajista.

Viimeistään 2015 julkaistu, ylistäviä arvioita maailmanlaajuisesti kerännyt Bullhorn-albumi (Edition Records) lunasti Verneriin pitkään kohdistuneet kansainväliset odotukset. Albumia edelsivät niin ikään kiitetyt soololevyt, Emma-palkittu Aurora (Texicalli 2009/ACT 2011) sekä Ancient History (ACT 2012).

Pohjolan lyyrinen ilmaisu ovat tuttuja hänen oman kvartettinsa Verneri Pohjola Quartetin lisäksi mm. Ilmiliekki Quartetista sekä lukuisista projekteista Suomessa ja ulkomailla. Pohjola on palkittu moneen otteeseen mm. Teosto-palkinnolla (2004), Pori Jazzin vuoden taiteilijana (2004) sekä Emma-palkinnoilla.

Biisilista

  1. The dragon of Kätkävaara
  2. First morning
  3. Inke and Me
  4. Pinch
  5. Madness Subsides
  6. Benjamin
  7. Innocent questions