Siirry pääsisältöön
Sid Hille Contemporary Collective
Sid Hille

Outer Space (from the perspective of my record player)

Levy
profile-picture

Levyn tiedot

EsittäjäSid Hille Contemporary Collective
Sid Hille
Julkaistu2014
TyyppiCD
Soittajat
Levy-yhtiöSatnaMusic
Pituus40:04
Tuottaja

Äänitys: Tommi Koskenheimo, Temppeliaukion kirkko, 22.03.2014. Miksaus ja masterointi: Tipi Tuovinen, 27.04.2014. Kansisuunnittelu ja bändivalokuvat: Maarit Kytöharju. Julkaistu 23.10.2014. Tuottaja: Sid Hille.

Biografia

Outer Space on liveäänitys Sid Hille Contemporary Collectiven pääosin improvisoidusta konsertista Temppeliaukion kirkossa maaliskuussa 2014. 

"Puhtaasti improvisoituja konsertteja on yleensä vaikeata tallentaa levylle. Musiikin tunnelmat, tapahtuman visuaalisuus ja soiton/musiikin ainutkertaisuus ovat vaikeita muuttaa biteiksi. Tässä tapauksessa Temppeliaukion konsertin tunnelmista voi nauttia kotonakin – keskittyneesti kuuntelemalla. Outer Space onkin yksi parhaita konsanaan kuulemiani live-impro-levytyksiä.

Myös musiikillisesti, sana monitahoisesti ymmärrettynä, levy on onnistunut. Viisi taustoiltaan erilaista ja persoonallista muusikkoa käyttäytyvät kuin yksi elävä organismi, jolla on viisi itsenäistä lonkeroa mutta yhteinen päämäärä.

Siihen pääsemiseksi tarvitaan kultakin muusikolta monen muun ominaisuuden lisäksi mm. herkkyyttä, tyylitajua – ja ennen kaikkea Isoja Korvia. Ei pelkästään muiden muusikkojen soiton kuulemiseksi, vaan myös ja nimenomaan kuuntelemiseksi ja kuulemaansa reagoimiseksi.

Outer Space on 40-minuuttinen sävelistä toisiin kulkeva jatkumo. Siinä improvisoivat muusikot löyhästi seuraavat Sid Hillen työstämää maantie-/maisemakarttaa, joka antaa karkeita suuntaviivoja reitityksen, tunnelmien, tekstuurien ym. suhteen. Musiikki etenee soljuvasti tunnelmista toisiin samalla sekä loogisesti että – onneksi myös – epäloogisesti.

Loogisesti sikäli, että vaihdot sävyissä, tempoissa ja tyyleissä sujuvasti jouheasti, saumattomasti. Ihanan epäloogisesti siinä mielessä, että musiikki seilaa tyylistä toiseen (ja kolmanteenkin) äkillisesti ja arvaamatta. Tyylejä löytyy eri puolilta maailmaa kotoisin olevista etnisistä vaikutteista avaruusmusiikkiin ja kaikkeen muuhun niiden väliltä ja reunoiltakin. Siitä löytyy se (viime aikoina ilahduttavasti yhä useammin ja useammin vastaantuleva) perustotuus, että kaikki musiikki on yhtä. Rajoja ei ole, niitä voi löytyä vain mielikuvituksessa ja luovuudessa. – Tai pikemminkin niiden puutteesta.

40-minuuttiseen matkaan sisältyy monia herkullisia yksittäisiä pätkiä, lyhyitä kahden tai useamman muusikon samanaikaisia oivalluksia ja luontevaa vuoropuhelua. Yksityiskohtien luetteleminen tai suusanallinen kuvailu olisi kuitenkin turhaa ja veisi kohtuuttoman määrän palstatilaa. Ennen kaikkea se olisi turhaa, sillä kokonaisuus ja lopputulos ratkaisevat. Tässä se [kokonaisuus] on upea."

Timo Vähäsilta, Jazzrytmit, 9.2.2015

Biisilista

  1. Outer Space