Siirry pääsisältöön
Jaska Lukkarinen Trio

Origami

Levy
profile-picture

Design: Matti Nives

Levyn tiedot

EsittäjäJaska Lukkarinen Trio
Julkaistu2017
TyyppiLP + digi
Soittajat
Levy-yhtiöWe Jazz Records
Tuottaja

Äänitetty We Jazz 2015 -festivaalilla, Dubrovnik Lounge & Lobby, Helsinki 11.12.2015
Äänittäjä: Abdissa Assefa
Masterointi: Jaakko Viitalähde, Virtalähde Mastering
Vinyylimasterointi: Sami Kantelinen, Timmion Cutting Lab

Kuuntele

Biografia

We Jazz -levymerkin julkaisulla, Jaska Lukkarinen Trion uudellaOrigami-albumilla rumpali Jaska Lukkarisen, tenorisaksofonisti Jussi Kannasteen ja basisti Antti Lötjösen muodostama yhtye versioi  säveltäjä Valtteri Laurell Pöyhösen musiikkia, jota on kuultu aiemmin Dalindèon ja Ricky-Tick Big Bandin esittämänä.

Albumin nimikkokappale Origami on uusi, varta vasten triolle sävelletty teos, joka kuullaan levyllä kantaesityksenä. Kappaleet on nauhoitettu joulukuussa 2015 We Jazz -festivaalilla Dubrovnik-klubilla. Abdissa Assefan analoginauhat vangitsevat Jaska Lukkarinen Trion vahvaan musiikilliseen vuoropuheluun perustuvan ilmaisun hienosti ja tuloksena on tarkkanäköinen katsaus suomijazzin merkittävimpiin kuuluvan säveltäjän musiikkiin.

Jaska Lukkarinen Trio kuuluu nykyisen suomijazzin kärkinimiin. Jo usean vuoden ajan aktiivisesti keikkaillut ja kaksi levyä julkaissut kombo on kehittänyt ilmaisuaan koko ajan entistäkin intuitiivisempaan suuntaan, ja pitkän työn tulos on kuultavissa uudella julkaisulla. Lukkarinen, joka soittaa myös säveltäjä Pöyhösen yhtyeissä, Kannaste ja Lötjönen muodostavat kappalemateriaaliin henkilökohtaisen ja läheisen suhteen, jonka avulla kukin sävellys on mahdollista purkaa osiin ja koota uudelleen.

– Pitkäikäisessä yhtyeessä on nautinnollista soittaa ja keksiä musiikkia hetkessä, Jaska Lukkarinen toteaa.

– Luonteva yhteys soittajien kesken antaa bändille mahdollisuuden löytää uusia reittejä riskejä ottaen ja myös hankalampia hetkiä läpi käyden. Aina voi olla varma, että musiikillista vastuuta jakamaan löytyy läheltä apuja silloin kun tarve on suurin. Tällä levytyksellä yritimme antaa musiikin tulla mahdollisimman luontevasti, ja olen ilahtunut siitä, että tämä tunnelma välittyy myös levyllä.

Origami-albumi koostuu neljästä monitahoisesta teoksesta. Levyn avaava Flow On on alunperin Dalindèon ohjelmistosta ja kääntyy trion käsittelyssä rivakasti svengaavaksi kappaleeksi, joka kasvaa upeasti edetessään. Kantaesityksenä kuultavaOrigami viehättää vahvalla riffipitoisuudellaan ja huokuu varhaisen oton tuoreutta. Vinyylin B-puolen avaava, Ricky-Tick Big Bandin ohjelmistosta napattu Komeda on kokonaisuuden kannalta keskeinen teos, jonka majesteettinen rauha ja hillitty intensiteetti esittelevät trion venymiskykyä parhaimmillaan. Päätöskappale Pengerkadulla Dalindèon menestyslevyltä Kallio on veikeästi keinahteleva, itsevarma kuvaus viehättävän kalliolaiskadun arvoituksellisesta tunnelmasta. Kussakin versioinnissa Jaska Lukkarinen Trion näkökulma avaa uusia puolia Valtteri Laurell Pöyhösen sävellyksiin, jotka ovat täynnä vahvoja tunnelmia ja teemoja. Albumin vinyyliversiossa mukana on artikkeli, jossa Lukkarinen ja Pöyhönen pohdiskelevat levyn tekoprosessia ja jazzmusiikin virtauksia yleisemminkin.

Biisilista

  1. Flow OnValtteri Laurell Pöyhönen, arr. Jaska Lukkarinen Trio
  2. OrigamiValtteri Laurell Pöyhönen, arr. Jaska Lukkarinen Trio
  3. KomedaValtteri Laurell Pöyhönen, arr. Jaska Lukkarinen Trio
  4. PegerkadullaValtteri Laurell Pöyhönen, arr. Jaska Lukkarinen Trio
  5. Bonus track: Beauty Passi ByValtteri Laurell Pöyhönen, arr. Jaska Lukkarinen Trio