Siirry pääsisältöön
Nathan Francis Quartet

Nathan Francis Quartet Feat. Eero Koivistoinen

Levy
profile-picture

Levyn tiedot

EsittäjäNathan Francis Quartet
Julkaistu26.3.2021
TyyppiLP, CD, digi
Soittajat
Levy-yhtiöOmakustanne
Tuottaja

Miksaus ja masterointi: Sonic Pump Studios, Helsinki
Miksaaja: Joel Ward
Masterointi: Tommi Vainikainen
Design: Anna Goffe
Valokuvat: Kristiina Salmi 

ÄänityspaikkaSibelius Akatemia, tammikuu 2020

Biografia

Basisti ja säveltäjä Nathan Francis debytoi yhtyeenjohtajana uudella kvartettikokoonpanollaan. Francisin kokoamaan yhtyeeseen kuuluvat kotimaisen jazzin voimahahmot, legendaarinen tenorisaksofonisti Eero Koivistoinen, pianisti Markus Niittynen ja rumpali Aleksi Heinola.

Yhdysvalloista Helsinkiin muuttanut basisti ja säveltäjä Nathan Francis julkaisi ensilevynsä maaliskuussa 2021 ja yhdisti albumilla voimansa kotimaisen jazzin legendan, tenorisaksofonisti Eero Koivistoisen, pianisti Markus Niittysen sekä rumpali Aleksi Heinolan kanssa. Suomalaisen jazzin keskeisimpiin hahmoihin lukeutuvat muusikot tarjoilevat Nathan Francis Quartet feat. Eero Koivistoinen -kokopitkällä kolme väkevästi svengaavaa ja melodista alkuperäiskappaletta, sekä versioivat lisäksi kolme Francisin kyseiselle kokoonpanolle poimimaa standardia. Lopputuloksena on rautaisannos genren perinteille nyökkäävää, tarttuvaa jazzmusiikkia. 

Nathan Francis kuvailee levyn syntyä ja Koivistoisen liittymistä kvartettiin seuraavasti: “Eero on antanut suunnattomasti suomalaiselle ja kansainväliselle jazzmusiikille. Hänen soittonsa on syvää ja intensiivistä. Hän istuu täydellisesti kokoonpanoomme." Yhtyeenjohtajana debytoiva Francis kokee kvartettinsa olevan enemmän kuin osiensa summa. "Sävellysten osalta kokoonpanomme toimii kuin kollektiivi. Soitamme kunkin jäsenen sävellyksiä ja kaiken keskiössä on luova energia ja hetkeen reagoiminen", Francis kertoo.

Ensimmäisellä julkaisullaan yhtye esittää omia sävellyksiään sekä Francisin valitsemia klassikoita John Hicksiltä (After the Morning), John Coltranelta (Vilia) ja Cecil McBeeltä (Song of Her). Suomijazzin jättiläisiin kuuluva Koivistoinen on säveltänyt kaksi albumin kappaleista, lennokkaan avausraidan Minor Solution sekä Thelonious Monkin suuntaan kumartavan Late Show'nPianisti Niittysen käsialaa on albumin kolmas kappale, soljuvasti etenevä Crystal Clear, jolla kuullaan Nathan Francisin valloittava, ja samalla levyn ainoa bassosoolo.

Nathan Francis muutti vuonna 2018 San Franciscosta opiskelemaan Helsingin Sibelius Akatemiaan. Sittemmin näkemyksellinen nuori basisti on soittanut mm. Alder Egon, Aleksi Heinola Quintetin, Perussastamalan sekä Max Zenger Globus -yhtyeen riveissä. Francis esiintyi myös kesällä 2020 Suomen pääministerin Sanna Marinin hääjuhlassa Emilia Nojosen kvartetin kanssa. 

Berliinistä ja Malmösta käsin toimiva levymerkki Ajabu! Records julkaisee Nathan Francis Quartet feat. Eero Koivistoinen -albumin perjantaina 26.3.2021 LP:nä, CD:nä ja digitaalisesti. 

"Vanha ja nuori kohtasivat. Ilmassa oli suurta symboliikkaa – – Nathan Francisin ilo, into ja ennakkoluulottomuus kantoivat koko yhtyettä. Hyvän bändiliiderin tavoin hän sai kanssasoittajansa, Koivistoisen, pianisti Markus Niittysen ja rumpali Aleksi Heinolan loistamaan."
- Katri Kallionpää / Jazzkeittiö, Helsingin Sanomat

Biisilista

  1. Minor SolutionEero Koivistoinen
  2. After the MorningJohn Hicks
  3. Crystal Clear Markus Niittynen
  4. Song of HerCecil McBee
  5. Late ShowEero Koivistoinen
  6. ViliaJohn Coltrane & Franz Lehar