Siirry pääsisältöön
Iiro Rantala

Lost Heroes

Levy
profile-picture

Levyn tiedot

EsittäjäIiro Rantala
Julkaistu2011
Tyyppialbumi
Soittajat
Levy-yhtiöACT Music
Pituus54:16
Tuottaja

Siggi Loch

ÄänityspaikkaFWL Studios

Biografia

Saksalaisen ACT Music -levymerkin tilaama ja tuottama Lost Heroes on Rantalan ensimmäinen soololevy. Se koostuu kymmenestä kappaleesta, joista kahdeksan on Rantalan omia sävellyksiä. Levyn sävellykset ovat Rantalan henkilökohtaisia kunnianosoituksia hänen edesmenneille musiikillisille esikuvilleen – tästä tulee myös levyn nimi. Oman kappaleensa ovat saaneet niin Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibelius, oopperalaulaja Luciano Pavarotti kuin monet jazzin esikuvatkin, kuten Jaco Pastorius, Art Tatum, Oscar Peterson ja Esbjörn Svensson.

Lost Heroes on kerännyt musiikkikriitikoilta ylistäviä arvioita paitsi Saksassa, myös esimerkiksi Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Levyä on pidetty mestarillisena tribuuttilevynä ja tyylikkäänä taidonnäytteenä Rantalan virtuoosimaisesta tekniikasta. Sen on sanottu huokuvan musiikillista mielikuvitusta ja energiaa sekä Rantalalle ominaista huumoria ja lämpöä.

Iiro Rantalan musiikillinen nerokkuus ja monipuolisuus on herättänyt ihastusta. Rantala ei ole yksinomaan jazzpianisti, vaan hän ammentaa soitossaan myös klassisesta musiikista. Onpa hän esiintynyt useiden sinfoniaorkesterien solistinakin.

Vuonna 2011 Saksan äänilevykriitikot valitsivat Lost Heroesin Vuoden jazzlevyksi. Palkinnon perusteluissa todetaan: ”Iiro Rantala on esteetikko. [...] Hänen käsityksensä äänestä lähtee perinteisesti hyvän flyygelin mahdollisuuksista. Hänen pianonsa sointi on itsessään kaunis ja hänen taiteensa on tulosta virheettömästä, valtavan joustavasta pianon kosketuksesta, humoristisista sovituksista sekä läpeensä melodisesta musikaalisuudesta, joka jo Trio Töykeiden aikoina teki hänestä yhden Pohjoismaiden johtavista pianisteista.”

Biisilista

  1. Pekka Pohjolasäv. Iiro Rantala
  2. Waltz for Billsäv. Iiro Rantala
  3. Can't Get Upsäv. Iiro Rantala
  4. Tears For Esbjörnsäv. Iiro Rantala
  5. Thinking Of Mistysäv. Iiro Rantala
  6. Jean And Ainosäv. Iiro Rantala
  7. Donna Leesäv. Charlie Parker
  8. One More Waltzsäv. Iiro Rantala
  9. Bluesettesäv. Toots Thielemans
  10. Intermezzosäv. Iiro Rantala