Siirry pääsisältöön
Tomi Nikku 5tet

Light & Shade

Levy
profile-picture

Cover: Kasperi Salovaara

Levyn tiedot

EsittäjäTomi Nikku 5tet
Julkaistu17.9.2021
TyyppiLP, CD, digi
Soittajat
Levy-yhtiöFlame Jazz Records
Tuottaja

Sävellykset: Tomi Nikku
Äänitys ja miksaus: Matias Kiiveri ja Teppo Laitila, Hollywood House Studios, 2020
Masterointi: Pauli Saastamoinen, Finnvox Studios
Levyn kannet: Kasperi Salovaara
Valokuvat: Jouni Raatikainen

Kuuntele

Biografia

Light & Shade -nimeä kantava Tomi Nikku 5tetin debyyttialbumi koostuu nimensä mukaisesti niin iloisen optimistisista kuin tummasävyisistä ja kantaaottavista sävellyksistä.

Äskettäin Pori Jazzin nousevana kykynä palkittu trumpetisti Tomi Nikun tuoreet sävellykset ammentavat tunnelmia ajankohtaisista aiheista, kuten yhteiskunnan polarisaatiosta ja ilmastokriisistä. Syyskuussa 2021 julkaistu pitkäsoitto Light & Shade on kahdesta osasta rakentuva kokonaisuus, jossa alkuosan sävellysten atmosfääri on optimistisen kevyt ja tunnelmaa nostattava. Jälkimmäisen osan kappaleisiin Nikku on puolestaan kanavoinut epäoikeudenmukaisuuden ja sosiaalisen ääripäistymisen aiheuttamia tunteita ja ajatuksia.

Tomi Nikku arvostaa inhimillisyyttä, rehellisyyttä ja aitoutta, joita hän pyrkii vaalimaan musiikissaan. Arvot kuuluvat hänen sävellyksissään ja improvisoinnissaan värikkäänä ja vaikuttavana ilmaisuna. Tomi Nikku 5tet -yhtyeen tunnistettavan soundin takaa tavanomaisesta kvintettikokoonpanosta poikkeava instrumentaatio, jossa lämpimiä sävyjä luovat Ilkka Uksilan vibrafoni ja Max Zengerin bassoklarinetti.

Albumilta on julkaistu kaksi singleä. Inceptum (latinaksi ’alku’) on ensimmäinen Tomi Nikun varta vasten 5tet-yhtyeelle säveltämä kappale. Levyn kirkassävyistä puolta edustavassa sinkkulohkaisussa kuuluu Nikun innostus uuden bändin perustamisesta ja oman musiikin kirjoittamisesta. Itse kappale pohjautuu alun perin Wayne Shorterin E.S.P. -sävellykseen.

Toinen single What Is It (That You’re So Afraid Of) on rauhallisesti kehittyvä balladi albumin tummasävyisemmältä puolelta. Sävellys haastaa puntaroimaan yksilön arvovalintoja sekä pohtimaan suhtautumista yhteiskuntaan ja sen tapahtumiin.

What Is It sai alkunsa, kun seurasin tilannetta USA:ssa kesällä 2020. Poliittisesti ilmapiiri oli hyvin polarisoitunut ja tuntui ahdistavalta jopa näin kaukaa seurattuna. Kappaleeseen on sävellettynä toiveeni siitä, että keskityttäisiin enemmän kuuntelemaan, keskustelemaan ja kohtaamaan muita ihmisiä, eikä sulkeuduttaisi omaan kuplaan”, Nikku kertoo ajatuksistaan sävellyksen taustalla.

”Minulla on tapana säveltää enemmän silloin, kun elämässäni tapahtuu jotain erityistä, tai kun käsittelen jotain asiaa, oli kyse sitten ilosta tai surusta. Tulevalla albumilla voi myös kuulla kappaleita, jotka on kirjoitettu innostuneena tai todella onnellisena ja ylpeänä, kuten esikoislapselleni sävelletty V.E.N. Tämä levy tuntuu itselleni todella merkitykselliseltä ja sitä tehdessä on saanut viettää hienoa aikaa!”

Tomi Nikku 5tetin albumi on Flame Jazz Recordsin vuoden 2021 viides julkaisu.

"Raikasta soundia" – Helsingin Sanomat, Katri Kallionpää

"Bowman Trio has young trumpeter Nikku in a more conventional and melodic mood than with Alder Ego – but reinforcing the impression of a talent worth watching." 

– London Jazz News, Peter Slavid

"Tomi Nikun soitossa oli paljon Dave Douglasin viljelemää seesteisyyttä." 

– Turun Sanomat, Jarmo Wallenius

Biisilista

  1. Inceptum Intro
  2. Inceptum
  3. Who Goes First?
  4. V.E.N.
  5. Trumpet Intro / Yearnin'
  6. Emboldened
  7. What Is It (that You're So Afraid Of) 
  8. Yearnin'