Siirry pääsisältöön
Ilmiliekki Quartet
Emma Salokoski

Ligger du fortfarande i sängen!

Levy
profile-picture

Photo: Tero Ahonen

Levyn tiedot

EsittäjäIlmiliekki Quartet
Emma Salokoski
Julkaistu2.12.2018
TyyppiLP / CD / digi
Soittajat
Levy-yhtiöSvart Records
Tuottaja

Compositions: Emma Salokoski (1., 5. & 8.), Tuomo Prättälä (2. & 4.), Verneri Pohjola (3. & 6.) & Olavi Louhivuori (7. & 9.)
Lyrics: 1. Ingrid Sjöstrand / 2. Birgitta Boucht / 3. Elmer Diktonius / 4. Bodil Lindfors / 5. Erik Blomberg / 6. Edith Södergran / 7. Alexandra Brandt / 8. Dan Andersson / 9. Sara Karolina Gadolin
Recording and mixing: Markus Bondsdorff
Mastering: Svante Forsbäck
Photography & design: Tero Ahonen
Recorded: Kallio-Kuninkala Studio & Sonic Pump Studios

Biografia

Svart Recordsin julkaisema levy koostuu ruotsinkielisiin runoihin sävelletyistä kappaleista. Albumi syntyi tarpeesta käsitellä juurettomalta tuntuvan nykyelämän haasteita ja kipupisteitä.

Laulaja Emma Salokosken ja jazzyhtye Ilmiliekki Quartetin odotettu toinen yhteislevy ilmestyy marraskuun alussa. Svart Recordsin julkaisema Ligger du fortfarande i sängen! ammentaa ruotsinkielisen runouden maailmasta ja sisältää yhdeksän uutta kappaletta, jotka yhtyeen jäsenet ovat säveltäneet Salokosken valitsemiin teksteihin. 

Ligger du fortfarande i sängen! -levyllä laulullisuus ja herkän leikkisä improvisaatio lyövät kättä runouden kanssa luoden saumattoman ja syvän kokonaisuuden. Lauluteksteinä kuullaan runoja Edith Södergranin ja Elmer Diktoniuksen kaltaisilta klassikkonimiltä, mutta myös eläviltä runoilijoilta, joiden näkökulmat ovat omiaan käsittelemään tämän päivän haasteita ja kipupisteitä.

Albumin nimi tulee suomenruotsalaisen Birgitta Bouchtin Du lyckligt lottade -runosta, joka kuvaa osuvasti loputtomien vaatimusten, itsensäkehittämisprojektien ja hukassa olevien identiteettien värittämää nykyelämäämme. Emma Salokoski kokee, että kyseinen teksti kiteyttää erinomaisesti koko albumin sanoman.

"Levy sai alkusysäyksensä pohdinnasta, että miksi meistä ihmisistä tuntuu tyhjältä, vaikka ympärillämme on kaikkea mitä ikinä voisi toivoa? Onko vika yhteiskunnassamme ja elämäntavassamme? Siinä, että elämme niin individualistista, suorastaan narsistista aikaa irrallamme yhteisöllisyydestä ja kosketuksesta toisiimme, ilman mitään pyhää mihin uskoa? Uskomme ainoastaan itseemme, oman erityisyytemme jalostamiseen ja korostamiseen, mutta petymme uudestaan ja uudestaan, kun se ei tarjoakaan tyydytystä."

Ligger du fortfarande i sängen! on Emma Salokosken ja trumpetisti Verneri Pohjolan, pianisti Tuomo Prättälän, basisti Antti Lötjösen sekä rumpali Olavi Luohivuoren muodostaman Ilmiliekki Quartetin toinen yhteinen levytys. Edellinen, vuonna 2009 julkaistu albumi Vi sålde våra hemman pohjasi ruotsinkielisiin kansanlauluihin ja keräsi ilmestyessään laajalti kehuja.

"Edellisellä levyllä versioimme isoäitini lauluja, perinteeseeni ja lapsuuteeni kuuluneita sävelmiä, jotka olivat koodattuina DNA:hani. Uudella albumilla laulaa omaa polkuaan hämmentyneenä etsivä aikuinen, identiteetistään epävarma modernin elämän kasvatti", Salokoski summaa.

Biisilista

  1. På stigar Salokoski/Sjöstrand
  2. Du lyckligt lottadePrättälä/Boucht
  3. Allt är mitt Pohjola/Diktonius
  4. Bygg dig inga broarPrättälä/Lindfors
  5. Var inte rädd för mörkret Salokoski/Blomberg
  6. Zigenerskan Pohjola/Södergran
  7.  EgoistenLouhivuori/Brandt
  8. Spelmannen Salokoski/Andersson
  9. Ensam är jag ej merLouhivuori/Gadolin