Siirry pääsisältöön
Johanna Elina Sulkunen

KOAN

Levy
profile-picture

Levyn tiedot

EsittäjäJohanna Elina Sulkunen
Julkaistu2018
Soittajat
Levy-yhtiöILK Music
Pituus32:11
Tuottaja

Produced by Johanna Sulkunen
Mixed & mastered by John Fomsgaard, Denmark

Biografia

Kolmannella albumillaan, KOAN, Johanna Elina Sulkunen aloittaa uuden Sonority-sooloprojektin.

Sonority kutsuu monikerroksiselle ihmisääntä ja elektroniikkaa yhdistävälle matkalle, jossa pohditaan elämän isoja kysymyksiä. Albumin nimi, Kōan, tarkoittaa paradoksaalista anekdoottia tai arvoitusta ilman ratkaisua, ja sitä käytetään zen buddhalaisuudessa demonstroimaan puutteellista loogista päättelyä ja herättämään valaistumista.

Kaikki äänet albumilla perustuvat ihmisääniin sekä buddhalaisissa temppeleissä nauhoitettuihin kenttä-äänitteisiin ja näiden elektroniseen manipulaatioon. Johanna matkasi Japaniin vuonna 2016 äänittääkseen ja kerätäkseen soundimaailmaa temppeleistä. ”Minun piti jollakin tavalla saada teksti ja tekemäni projekti kontekstiin. Halusin myös äänittää soundeja ja asioita temppeleissä luodakseni musiikille ympäristöä”, Johanna sanoo.

Keskittymättä niinkään tarinankerrontaan, kieltä on käytetty ennemminkin työvälineenä. Se on rikottu osiin paljastaen äänimateriaalien eli kirjainten, tavujen ja sanojen poetiikka ja tuoden näin esiin ääretön ääniin perustuva lähde säveltämiselle ja improvisaatiolle.  

”Soundeihin keskittyminen on avannut itselleni monia ovia säveltäjänä ja laulajana. ”Liberation of sound” ei ole uusi ilmaus mutta niin sanottuna ’jazz laulajana’ elektroniikan käyttö ja enemmän soundiperusteinen säveltäminen yhdistettynä täysin itsenäiseen soittamiseen on ollut henkilökohtainen vapautuminen."

Jazztaustan lisäksi projektissa loistavat suurimmat vaikuttajat kuten Morton Feldman, Pauline Oliveros, Ikue Mori ja Holly Herndon.

”Elektroniikan ja ihmisäänen soundihavainnot ääniuniversumissa kutsuvat kuulijan huoneeseen, joka resonoi meissä kaikissa.”

Tulos on erityinen yhdistelmä elektronista musiikkia, improvisoitua laulua ja nykymusiikkia sovitettuna jazzvaikutteisiin.

Johanna Elina Sulkunen on suomalainen laulaja-säveltäjä, joka on asunut Kööpenhaminassa vuodesta 2009 asti. Hän on julkaissut kaksi levyä nimellä ’Johanna Elina’, ja näistä toinen, Belonging, oli ehdolla Tanskan Music Award -palkintogaalassa. Hän on myös toinen yhtyejohtaja palkitussa IKI-yhtyeessä ja on tehnyt useita yhteistyöprojekteja niin vapaan improvisaation, vaihtoehtopopin kuin modernin jazzinkin parissa mm. Tomasz Stańkon, Hilmar Jensonin ja Mike Sheridanin kanssa.

Biisilista

  1. The Flaming TileJohanna Elina Sulkunen
  2. Speaking Too Much Johanna Elina Sulkunen
  3. The Body EntireJohanna Elina Sulkunen
  4. ShosenJohanna Elina Sulkunen
  5. PerfectionJohanna Elina Sulkunen
  6. The Wind MovesJohanna Elina Sulkunen
  7. AbideJohanna Elina Sulkunen