Siirry pääsisältöön
Norrbotten Big Band
Aili Ikonen
Outi Tarkiainen

Into the Woodland Silence

Levy
profile-picture

Levyn tiedot

EsittäjäNorrbotten Big Band
Aili Ikonen
Outi Tarkiainen
Julkaistu2013
Tyyppialbumi
Soittajat
Levy-yhtiöFredriksson Music

Biografia

Into the Woodland Silence yhdistää kansainvälisesti arvostetun ruotsalaisen Norrbotten Big Bandin, Suomen menestyneimpiin nuoriin säveltäjiin kuuluvan Outi Tarkiaisen sekä omaäänisen jazzlaulajatar Aili Ikosen.

Ainutlaatuinen levytys liikkuu vapautuneesti jazzin ja nykymusiikin rajamaastossa. Jazzin Kaija Saariahoksi kutsutun Outi Tarkiaisen palkittuun teosluetteloon kuuluu niin intiimejä kamari- ja vokaaliteoksia kuin laajoja sävellyksiä sinfonia- ja big band -orkestereille. Into the Woodland Silence toteuttaa Tarkiaisen musiikillisen vision big band -säveltämisestä, jossa jokainen muusikko yksilönä on osa sävellyksellistä kudosta.

Levytys on Tarkiaisen debyytti kokopitkän albumin säveltäjä-sovittajana, ja laajentaa entisestään nuoren säveltäjän musiikillista palettia. Melodinen ja lyyrinen ilmaisu ammentaa pohjoisen luonnon mystiikasta ja skandinaavisesta melankoliasta, unohtamatta big band -jazzin energistä perinnettä tai nykymusiikin arvaamattomuutta. Tärkeässä roolissa ovat myös sanoituksina toimivat Eeva-Liisa Mannerin ja Sirkka Turkan runot.

Keskeisenä elementtinä nimiteoksen Into the Woodland Silence syntyyn vaikutti Tarkiaisen sekä Aili Ikosen pitkä yhteistyö. Teos on omistettu ja sävelletty nimenomaan Ikoselle. “Kuulin Ailia uudessa yhteydessä vuonna 2009 Ihmiskunnan rakastajat -oopperassa, ja olin vaikuttunut. Tajusin, että hänen lauluäänensä taipuu mihin vain. Into the Woodland Silence –teoksessa big band kiertyy laulajan ympärille: Aili laulaa solistina, puhuu, kuiskii, improvisoi ja johdattaa kuulijan musiikillisten maisemien halki”, Tarkiainen sanoo.

“Into the Woodland Silence on teknisesti ja ilmaisullisesti haastavin teos, missä olen ollut mukana. Outin musiikillinen kieli ja aiheet ovat laajentuneet ja monipuolistuneet entisestään. Kymmenen vuotta sitten Outi oli paljon perinteisempi säveltäjä”, Ikonen sanoo.

Teos edustaa uutta, haastavaa aluevaltausta myös Norrbotten Big Bandille. Klarinettisolisti Jan Thelin vertaa soolo-osuuksiaan teoksessa benji-hyppyyn: ”Kontrollin tarpeesta pitää päästää irti. Paluun mahdollisuutta ei ole, pitää vaan luottaa hetkeen ja omaan mielikuvitukseensa. Tämä tekee tietoiseksi kaikesta ympäröivästä ja nykyhetkestä. Ainut asia, mitä ei saa antaa itsensä tehdä on tulla mykäksi, sanattomaksi.”

Into the Woodland Silence on alunperin UMO:n tilausesitys, joka kantaesitettiin Helsingissä 2010, ja sai uuden asun Norrbotten Big Bandille.

Biisilista

  1. OglützOuti Tarkiainen
  2. Arco ÍrisChristian Spering/OutiTarkiainen, voc. Mirja Mäkelä
  3. ContemplationsOuti Tarkiainen
  4. Vapautensa antanut (Freedom Surrendered)Outi Tarkiainen, voc. Sirkka Turkka
  5. Cayo CocoTero Saarti/Mikko Pettinen/Outi Tarkiainen
  6. Thus the Fairies DisappearOuti Tarkiainen
  7. Into the Woodland SilenceOuti Tarkiainen, voc. Eeva-Liisa Manner/Sirkka Turkka
  8. Mörkö (Bugbear)Mirja Mäkelä/Outi Tarkiainen