Siirry pääsisältöön
Transatlanttiset

Geodesics

Levy
profile-picture

Levyn tiedot

EsittäjäTransatlanttiset
Julkaistu20.3.2020
Soittajat
 • Jesse Ojajärvi
 • Josefiina Vannesluoma
 • Lowell Ringel
 • Mila Laine
 • Tomi Nikku
Levy-yhtiöOmakustanne/Self-released
Tuottaja

Composers: Tomi Nikku, Lowell Ringel, Josefiina Vannesluoma
Lyricist (track 6): Josefiina Vannesluoma
Sound engineering: Väinö Karjalainen
Mixing: Väinö Karjalainen and Aaron Mutchler
Mastering: Markus Kärki
Production: Lowell Ringel, Tomi Nikku & Josefiina Vannesluoma
Cover art: Elian Mikkola

ÄänityspaikkaKvark Studio
Kuuntele

Biografia

Yhdysvaltalais-suomalainen jazzkvintetti Transatlanttiset julkaisi debyyttialbuminsa Geodesics maaliskuun 20. päivä 2020.

Yhdysvaltalais-suomalainen jazzkvintetti Transatlanttiset julkaisi debyyttialbuminsa Geodesics maaliskuun 20. päivä 2020. Kokoonpanoa luotsaavat Alder Egossa ja Bowman triossa vaikuttava trumpetisti Tomi Nikku, Signe- ja Nossa Bossa -yhtyeistä tuttu laulaja ja huilisti Josefiina Vannesluoma sekä amerikkalainen basisti Lowell Ringel, jotka edustavat paitsi solisteina, myös säveltäjinä levyn kahdeksalla raidalla. Sävellyksiin on haettu vaikutteita niin suomalaisista kuin amerikkalaisista perinteistä, ja kiinnostavan sointipaletin täydentävät rumpali Jesse Ojajärvi ja sellisti Mila Laine.

Levyllä kuullaan hienovireisesti risteileviä melodioita, vapaata ilmaisua sekä mukaansatempaavaa svengiä. Monista suomijazzin eturivin kokoonpanoista, kuten Alder Egosta, Maxxxtet:sta, Bowman Triosta ja Sointi Jazz Orchestrasta tuttu trumpetisti Tomi Nikku tuo lämpimän sointinsa Transatlanttisten ylärekisteriin. Yhtyeen ensimmäinen, musiikkivideona julkaistu single Wanderer's Lament on Nikun ja Ringelin seikkailuhenkinen yhteissävellys, joka kehittyy vapaaseen ja kollektiiviseen sooloon, kun taas I Follow esittelee Nikun ainutlaatuisen sävelkielen, joka ammentaa perinteisemmästä jazzidiomista.

Toinen Josefiina Vannesluoman sävellyksistä, Det Var En Dag, sai ensihahmonsa saaristolaisessa venevajassa. Her Bias purkautuu puolestaan hitaasti kypsyvän intron ja temperamenttisen teeman jälkeen Ojajärven dramaattiseen perkussiosooloon. Vannesluoman laulua kuullaan verrattain kevyesti ainoalla lyriikkaraidalla I Follow sekä melankolisena kaikuna kappaleissa Silent, Mostly sekä sen kapinoivassa versiossa Almost Silent. Vannesluoma on ehdolla vuoden 2020 Teosto-palkinnon saajaksi Signen albumilla To Sappho.

Miamilaisen kontrabasisti Lowell Ringelin neljä sävellystä tutkivat melodian ja tekstuurin rajapintoja. Albumin avausraita Kiitos tervehtii lämpimällä kudoksellaan ja Almost Silent ja Silent, Mostly kulkevat Charlie Hadenin folk-jazz -sävyissä. So Far Yet So Close Together on energinen kunnianosoitus Etelä-Floridalle ja sen rikkaille rytmeille. Ringelin notkeaa basismia kuullaan myös trumpetisti Bryan Lynchin Grammy-palkintoja kahmineella albumilla The Omni-American Song Book.

Biisilista

 1. KiitosLowell Ringel
 2. So Far Yet So Close TogetherLowell Ringel
 3. Silent, MostlyLowell Ringel
 4. Wanderer's LamentTomi Nikku, Lowell Ringel
 5. Det Var en DagJosefiina Vannesluoma
 6. I FollowTomi Nikku, lyrics Josefiina Vannesluoma
 7. Her BiasJosefiina Vannesluoma
 8. Almost Silent Lowell Ringel