Siirry pääsisältöön
Helsinki-Cotonou Ensemble

Fire, Sweat & Pastis

Levy
profile-picture

Graphic design: Juha Liede

Levyn tiedot

EsittäjäHelsinki-Cotonou Ensemble
Julkaistu2014
TyyppiLP + CD + digi
Soittajat
Levy-yhtiöNo Problem! Music
Tuottaja

Produced by Janne Halonen
Recorded by Petri Matara, Pauli Halme & Janne Halonen in several locations
Mixed by Petri Matara at Volume Productions, Helsinki
Mastered by Pauli Saastamoinen

Kuuntele

Biografia

Vuodentakaiselle ensilevylle seuraa jatkoa ja bändin kakkoslevyn Fire, Sweat & Pastis myötä. Bändillä on takana n. 40 esiintymistä viidessä maassa, ja uusi levy julkaistaan erikseen myös eripuolilla Eurooppaa myöhemmin keväällä. Levyn Suomen julkistus Etno Soi! -festivaalin aikana.

"Kahdeksanhenkistä Helsinki-Cotonou Ensembleä vetävät kitaristi Janne Halonen ja beniniläinen lyömäsoittaja ja laulaja Noel Saizonou. Alkunsa yhtye sai talvella 2012, kun Halonen pääsi stipendiaatiksi Beninissä sijaitsevaan suomalais-afrikkalaiseen kulttuurikeskukseen Villa Karoon yhdessä basisti Sampo Riskilän ja rumpali Juha Räsäsen kanssa. Oktetiksi ryhmä laajeni paikallisten muusikoiden voimin. Ryhmän esikoislevy Beacoup de piment! julkaistiin viime vuonna, joten ainakin näin aluksi mennään vuosi ja levy -tahdilla.

Noel Saizonou on edelleen keskeisessä roolissa, mutta muiden beniniläismuusikoiden panos rajoittuu kakkoslevyllä kahteen kappaleeseen. Sen sijaan kosketinsoittaja Visa Oscar, trumpetisti Mikko Pettinen ja saksofonisti Joakim Berghäll ovat vahvassa roolissa.

HCE:n musiikki on omaa, Halosen ja Saizonoun säveltämää, yhtä ghanalaista perinnemelodiaa lukuun ottamatta.

Ilmavasti svengaava Helsinki-Cotonou imaisee vaivattomasti völjyynsä funkjazzin ja afrobeatin sekoituksellaan. Rytmit ovat riittävän rajuja, kiitos Räsäsen elastisen perustyön ja Riskilän tarttuvien bassokulkujen, ja myös kiitettävän vaihtelevia kappaleesta toiseen. Silloin tällöin pohjalla häivähtävät myös beniniläisen voodoon perinteisemmät rytmitykset. Menopaloissa aivan oleellisia ovat puhaltajien tymäkät riffittelyt.

Noel Saizonou on ryhmän päälaulaja. Varsinainen kultakurkku hän ei ole, mutta saa parhaimmillaan julistukseensa hyvän tunnelatauksen. Levykansissa ei mainita mitä Beninin noin 53 paikalliskielestä Saizonou käyttää. Toisena pääkielenä levyllä on maan virallisen kielen ranskan sijasta englanti. Kielten vaihtelu tuntuu näin monikulttuurisessa yhtyeessä luonnolliselta, joten ei muuta kuin lisää sekoitusta peliin, tämähän huutaa vähintään yhtä suomenkielistä biisiäkin sekaan!

Helsinki-Cotonou Ensemble onnistuu studiossakin puhaltamaan kovan draivin svengittelyihinsä. Silti on selvää että tällainen yhteisöllinen ja tanssimaan pakottava meininki on omimmillaan keikkatilanteessa. Edellytykset massahurmokseen ovat selkeästi olemassa."

Pentti Ronkanen, SuomiJazz.com, 7.11.2014

Noel Saizonou (voc, perc),
Janne Halonen (g, voc, keyb, gong),
Sampo Riskilä (b), Juha Räsänen (dr).

+ 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11: Visa Oscar (keyb)
+ 1, 2, 3, 4, 6, 7, 9, 10: Mikko Pettinen (tp)
+ 11: Mikko Pettinen (fl-h)
+ 1, 2, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 11: Joakim Berghäll (sax)
+ 2, 10: Didier Ahouandjinou (keyb)
+ 2, 10: Jeremi Ahouandjinou (tp)
+ 2, 10: Aaron Ahouandjinou (tb)

All music written by Janne Halonen & Noel Saizonou.

Biisilista

 1. The Road Is Long
 2. Djigbo
 3. Minin Vodjo
 4. Owé
 5. Interlude 1
 6. Youdjêhon
 7. Ilé Baba Va
 8. Interlude 2
 9. The Other Side
 10. Midjé I
 11. Hope