Siirry pääsisältöön
Alan Matheson
Atro "Wade" Mikkola

Duetti

Levy
profile-picture

Levyn tiedot

EsittäjäAlan Matheson
Atro "Wade" Mikkola
Julkaistu2013
Soittajat
Levy-yhtiöAKM

Biografia

AMK – levymerkin uusi julkaisu sisältää otsikkonsa mukaisesti duo-esityksiä piano/basso– ja kornetti/basso– kokoonpanoilla. Pianisti/kornetisti on kanadalainen Alan Matheson ja basistina toimii Atro ”Wade” Mikkola. ”Duetti” on Mathesonin ja Mikkolan yhteisesti tuottama, ja sen ohjelmisto on myös tasapuolisesti valittu, sisältäen molempien omia sävellyksiä ja omaperäisiä sovituksia erilaisista jazzin tunnetuista ja vähemmän tunnetuista sävellyksistä.

Levy juhlistaa heidän 15 vuotta jatkunutta yhteistyötään moninaisissa tilanteissa. Ensimmäinen kosketus luotiin 1998, kun estynyt basisti pyysi Mikkolalta ”tuurausapua” Viron kiertueella yhtyeessä, joka koostui Tallinnan johtavista muusikoista, vieraanaan Matheson. Molemmat havaitsivat toisissaan samankaltaisen kiinnostuksen jazzmusiikin historiaan ja sen toteuttamiseen omalla tavallaan. Jatkossa on seurannut lukuisia esiintymisiä Suomessa, Virossa ja mm. Vancouverin jazzfestivaalilla.

Mathesonin ja hänen virolaista sukujuurta olevan vaimonsa, Riina Tammin kiinnostus suomalaista ja virolaista kulttuuria kohtaan on tuonut heidät Suomeen lähes vuosittain. Näissä yhteyksissä on päästy nauttimaan Mathesonin kyvyistä vaskipuhaltajana, pianistina, säveltäjänä ja sovittajana.

Tämän lisäksi hänen suunnaton tietoutensa jazzmusiikin historiasta on jo monen vuoden ajan antanut arvokkaan lisän suositun Otavan Opiston jokakesäisen Yhtyejazz – leirin sisältöön. Yhteistyö leirin kanssa alkoi Mikkolan kymmenvuotisen leirijohtajuuden aikana, ja sieltä Mathesonin löytää myös tänä kesänä.

Mahdollisuus duo–levyn tekemiseen on ollut Mikkolan toiveena jo pitkään. Hänelle on karttunut laaja kokemus tuosta intiimistä kokoonpanosta, oli sitten kyseessä piano, kitara, saksofoni tai laulaja. Sointupohjaisen musiikin esittäminen yksiäänisen soittimen kanssa asettaa suuria haasteita basistin kontrapunktikyvyille. Matheson kiinnostui projektista ja äänityksiä tehtiin kahtena vuotena hänen Suomen vierailujensa aikana.

Mikkola haluaa omistaa oman osuutensa levystä huhtikuussa edesmenneelle nerokkaalle muusikolle ja hyvälle ystävälle, pianisti Donald Shirley’lle, jonka kautta Mikkola katsoo saaneensa suuren määrän ymmärrystä musiikista ja erityisesti afroamerikkalaisesta kulttuurista. Shirley’n vaikutus on kuultavissa etenkin raidalla numero kolme, ”Lotus Blossom/Après Un Rêve” .

Biisilista

  1. Sunset Tower
  2. Riina’s Ring
  3. Lotus Blossom / Après Un Reve
  4. Goya’s Step
  5. Not Forgotten
  6. T.S.C.
  7. In A Sentimental Mood
  8. 'Trane To Leipzig
  9. B.L.P.
  10. I’ll Remember April