Siirry pääsisältöön
Jukka Perko Tritone

Dizzy

Levy
profile-picture

Levyn tiedot

EsittäjäJukka Perko Tritone
Julkaistu2017
Soittajat
Levy-yhtiöWe Jazz Records
Tuottaja

Äänittäjä Risto Hemmi, Finnvox Studios, Helsinki 11.-12.10.2016

Miksaus: Teppo Mäkynen & Risto Hemmi, Finnvox

Masterointi: Pauli Saastamoinen, Finnvox

Vinyylimasterointi: Jukka Sarapää, Timmion Cutting Lab

Tuottaja: Teppo Mäkynen

Kuuntele

Biografia

Suomen johtaviin jazz-artisteihin kuuluva saksofonisti Jukka Perko esitteli huhtikuussa 2017 uuden Tritone-kokoonpanonsa, jossa mukana ovat timantinkovana rytmisektiona lukuisissa eri yhtyeissä tunnetut basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen.

We Jazz Records julkaisi Tritonen debyyttilevyn Dizzy keväällä 2017. Albumilla Perko käsittelee ensi kertaa Dizzy Gillespien musiikkia ja tekee näin kauan kaivatun paluunsa bebop-perinteeseen. Perko itse soitti Gillespien big bändissä nuorena lupauksena vuosien 1987-88 kiertueilla, ja kertoo tuon tarinan nyt ensi kertaa levyn kattavassa kansivihossa, jossa mukana on myös runsaasti lehtileikkeitä ja muuta ennenjulkaisematonta arkistomateriaalia. Jukka Perko Tritonea kuullaan kevään aikana livenä Turussa, Espoossa ja Helsingissä.

Dizzy-albumia ei kannata erehtyä luulemaan nostalgiaprojektiksi. Väkevä triokokoonpano ottaa ilon irti klassikkosävellyksistä tuoden niihin oman näkemyksensä ja osoittaen, että paras jazz on aina omassa ajassaan elävää, aktiivista taidetta. Bändin sovitukset ovat luontevia, svengaavia, ja loisteliaan kolmikon keksiliäisyydellä marinoituja. Jukka Perko Tritone on sovittanut kaikki kappaleet yhdessä ja Finnvox-studioilla lokakuussa äänitetyn levyn tuotannosta vastaa Teppo Mäkynen.

– Kyse ei ole siitä, mitä Dizzyn musiikki merkitsee meille, vaan mitä uutta itsestämme ja elämästämme voimme antaa siihen, Perko toteaa.

– Lisäämme yhden palasen jazzmusiikin valtavaan mosaiikkirakennelmaan, ja tuomme julki oman äänemme ja näkemyksemme. Dizzyn musiikki elää sisälläni, joten oli tärkeää saada Antti ja Teppo mukaan aktiivisiksi tekijöiksi ideoimaan ja luomaan tätä musiikkia yhdessä. Periaatteessa minun olisi ollut helppo lykätä tähän musiikkiin tarttumista ikuisuuksiin, mutta ajattelin ajan olevan kypsä nyt jos koskaan, kun Dizzyn syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta ja omasta debyytistäni Dizzyn bändissä 30 vuotta.

Kolmen vahvan tekijän tasapainoinen kombo toimii levyllä upeasti. Kappaleet elävät, kujeilevat ja säkenöivät yllättävillä tavoilla tuoden uusia tuulia rakastettuihin sävellyksiin. Bändi maustaa musisointiaan hienovaraisesti, taittaa mutkat riskejä pelkäämättä ja lisää kaasua tien ollessa auki suorana edessä. Levyn huippukohtina voisi mainita esimerkiksi väkevänä soivan A Night In Tunisian, ketterästi svengaavan Bebopin, Perkon ensi kertaa jo seisemännellä luokalla julkisesti esittämän ’Round Midnightin, tai vaikkapa yllättävällä sovitusratkaisullaan sykähdyttävän Cubano Be, Cubano Bopin.

Sekä CD- että vinyyliversion kansivihko kertoo Perkon ja Dizzyn kohtaamisesta. Tarina huittislaisen maanviljelijäperheen lapsen päätymisestä maailmankuulun jazzlegendan yhtyeeseen hakee vertaistaan, ja kontekstia luovat Perkon kertomusten ohella ajan lehtileikkeet, jotka hehkuttavat maailmalle lentävää ”Pikkulintua”.

Jukka Perko, alttosaksofoni, 
Antti Lötjönen, basso, 
Teppo Mäkynen, rummut
Kuoro kappaleessa Cubano Be, Cubano Bop: KYN / KVL 
Sovitukset: Jukka Perko Tritone

Biisilista

  1. Bebop
  2. ’Round Midnight
  3. A Night In Tunisia
  4. Cubano Be, Cubano Bop
  5. Dizzy’s Business
  6. Con Alma
  7. Lover Come Back to Me
  8. Woody ’n’ You
  9. One Bass Hit
  10. Tin Tin Deo