Siirry pääsisältöön
Verneri Pohjola Quartet

Ancient History

Levy
profile-picture

Kannet/ Covers: Gerwald Rockenschaub

Levyn tiedot

EsittäjäVerneri Pohjola Quartet
Julkaistu25.1.2012
Tyyppialbumi
Soittajat
Levy-yhtiöACT Music
Tuottaja

Verneri Pohjola

ÄänityspaikkaE-Studio, Helsinki

Biografia

“Verneri Pohjola has got what it takes to become an international jazz star.” - All about jazz

Trumpetisti Verneri Pohjolan ensimmäinen, Emma-palkittu soololevy Aurora (Texicalli 2009 / ACT 2001) räjäytti eurooppalaisen ja amerikkalaisen jazzkentän keräten ylistäviä arvioita molemmilta mantereilta. Paikkansa yhtenä Euroopan arvostetuimmista jazzmuusikoista lunastanut Pohjola julkaisee nyt odotetun toisen levynsä saksalaiselta levy-yhtiöltä ACT Music. Ancient History esittelee myös ensimmäistä kertaa levyä varten kootun Verneri Pohjola Quartetin.

Auroran lailla Ancient Historylle on leimallista Pohjolan tunnistettava trumpettisoundi. Skandinaavien Miles Davikseksi kutsuttu Pohjola pärjää vertailussa tinkimättömän selkeällä mutta rosoisella soinnillaan – joka on ennen kaikkea hänen omansa. Ancient History osoittaa jälleen myös Pohjolan kiistattoman taidon eri sävyjen ja maailmojen yhdistäjänä: levyn tunnelma vaihtelee ”Deismin” hymnimäisistä ulottuvuuksista ”But This One Goes in Four” -kappaleen pohjoismaiseen ja rentoon sointiin. Mukana on myös yksi cover-kappale, Björkin ”Hyperballad”.

Isoimpana erona Auroraan on instrumentaatio. Siinä missä debyytti oli 15 eri muusikon kollektiivilevy, on Ancient History hyvin leimallisesti bändialbumi, jossa pianisti Aki Rissasella, rumpali Joonas Riipalla ja basisti Antti Lötjösellä on korvaamaton rooli intiimin, livesoittoa muistuttavan tunnelman luomisessa. ”Halusin levylle itselleni tutun yhtyeen. Olen soittanut näiden kaverien kanssa yli 10 vuotta, tunnemme toisemme läpikotaisin”, Pohjola sanoo.

Pohjolan tutkiva ja meditatiivinenkin trumpetin soitto jättää tilaa niin kanssasoittajille kuin kuulijalle. Levyn kahdeksassa kappaleessa on kohottava ja eeppinen sävy, joka ulottuu klassisista balladeista modernimpiin pätkiin. Ancient History on kiistatta aikamme omaäänisimpiä jazzteoksia, joka täyttää modernin klassikon mitat.

Biisilista

  1. Deismsäv. Verneri Pohjola
  2. But This One Goes in Foursäv. Verneri Pohjola
  3. Ancient Historysäv. Verneri Pohjola
  4. Hyperballadsäv. Björk
  5. White Viewsäv. Verneri Pohjola
  6. Cheap Taxi Adventuresäv. Verneri Pohjola
  7. Thunderous Thoughtssäv. Verneri Pohjola
  8. Ballad 18säv. Verneri Pohjola