Siirry pääsisältöön
Mia Simanainen & Ahava

Ahava

Levy
profile-picture

Kuvat & kannen suunnittelu/ Photographs & cover design: Tanja Ahola

Levyn tiedot

EsittäjäMia Simanainen & Ahava
Julkaistu13.11.2001
Tyyppialbumi
Soittajat
Levy-yhtiöFiasko Records
Pituus51:22
Tuottaja

Ahava

ÄänityspaikkaKallio-Kuninkala Studios, Järvenpää, Finland

Biografia

Ahava on vanhaa suomen kieltä ja tarkoittaa kuivaa, viileää kevättuulta. Ahava-albumin kannen kuvissa voi nähdä vilauksen ahavasta; tuulessa seisovat laulajatar Mia Simanaisen lisäksi saksofonisti/huilisti Sonny Heinilä, pianisti Kari Ikonen ja rumpali Mika Kallio.

Mia Simanainen, joka on säveltänyt suurimman osan albumin musiikista, on syvästi inspiroitunut Suomen luonnosta, kansanmusiikeista ja -runoudesta, 1900-luvun taideilmiöistä eikä vähiten jazzmusiikista, jonka kautta hänen opintiensä on kulkenut.

Tuloksena on Ahava, jossa sekoittuvat tarinankerronta - kielinä suomi, ruotsi ja englanti, luonnonmystiikka, symboliikka, nykyaikainen harmonia, jazzimprovisointi ja kamarimusiikillinen dynamiikka. Ahavassa ääni on instrumentti, joka etevien muusikoiden kanssa muodostaa saumattoman, dynaamisen ja herkän kokonaisvaikutelman.

Jokainen sävellys tuo näytille oman kuvajaisensa; vanhin Ahava-sävellys, instumentaalikappale Agda Airi (Simanaisen isänäidin mukaan nimetty), kertoo tarinaansa hyvin köyhistä ja työteliäistä ihmisistä, jotka kykenevät elämään rikkaan elämän ollessaan jatkuvassa yhteydessä luontoon. Levyn uusin sävellys, Unto Kupiaisen runoon sävelletty Suo taas maalaa uhkakuvan suomaisemasta. Tällaisesta suon kuvaannollisesta kurimuksesta jokainen ihminen kai löytää itsensä joskus. Näiden kahden tuokiokuvan väliin mahtuu kerrontaa seitsemän kappaleen verran. Simanaisen lisäksi kaksi sävellystä on tehnyt pianisti Kari Ikonen.

Biisilista

  1. SuoMia Simanainen, Kupiainen
  2. EmiliaMia Simanainen
  3. LilyaMia Simanainen
  4. Agda AiriMia Simanainen
  5. Jos OisitMia Simanainen, Timonen
  6. SatoMia Simanainen
  7. KäärmelauluKari Ikonen
  8. Usvan NeitoMia Simanainen, Happonen-Boye
  9. Kristallen den finatrad.