Kansainvälinen toiminta

NORDIC JAZZ COMETS

Nordic Jazz Comets on pohjoismaisten jazzorganisaatioiden yhteinen projekti, jolla edistetään nuorten pohjoismaisten jazzmuusikoiden liikkuvuutta ja näkyvyyttä. "Young"- alkuliitteensä pudottanut Nordic Jazz Comets palvelee edelleen nuoria muusikoita. NJC on muuttuviin toimintaympäristöihin herkästi reagoiva hanke, joka alkoi pohjoismaisena yhtyekilpailuna jo vuonna 2000. Bändikilpailun suomalaisina osallistujina nähtiin esimerkiksi sellaisia nimiä, kuten Joona Toivanen Trio (2000), Ilmiliekki Quartet (2002), Kvalda (2004), SUN Trio (2006), Elifantree (2008) ja Mopo (2011).

Vuosina 2012 - 2016  Young Nordic Jazz Comets muutettiin kilpailusta showcase-tyyppiseksi tapahtumaksi pohjoismaisten festivaalien ja Europe Jazz Networkin ammattilaistapahtumien yhteyteen. Showcase nähtiin ensin Copenhagen Jazz Housessa 2012, ja sen jälkeen otettiin askel isommille lavoille, ja eurooppalaisten jazzalan kuumimpien (ja kriittisimpien) ammattilaisten eteen.

EJN-yleiskokouksiin Trondheimissa 2013 ja Helsingissä 2014 osallistui yli 200 festaripromoottoria, toimittajaa, klubiyrittäjää, agenttia, manageria ja muuta nuorille muusikoille tärkeää vaikuttajaa. Young Nordic Jazz Comets oli osa kokous- ja showcaseviikonloppujen ohjelmaa, eikä jättänyt varmasti ketään kylmäksi. Helsingin Jazz Finland -viikonlopun jälkeen vuonna 2015 YNJC järjestettiin Tampere Jazz Happeningin avausklubina, ja samoin toteutettiin vuoden 2016 showcase Umeå Jazz Festivalin avajaisillassa.

Showcasevuosien Suomen-edustajina nähtiin AR Quartet (2012), Kadi Quartet (2013), Elena & The Rom Ensemble (2014), Katu Kaiku (2015) ja OK:KO (2016).Vuonna 2017 YNJC-konsepti kehittyi edelleen, ja pohjoismainen jazzverkosto suuntasi katseensa laajemmin Eurooppaan. Vuonna 2017 showcase järjestettiin ensimmäistä kertaa Pohjoismaiden ulkopuolella.

Vuonna 2017 Virta-yhtye matkasi edustamaan Suomea Berliinissä lokakuun 18. päivä järjestettävään showcaseen. Nordic Jazz Comets -ilta oli samalla saksalais-suomalaisen Scope-festivaalin avajaisilta. 

Vuonna 2018 Suomen edustajana nähtiin herkänvoimakas vokaalijazzyhtye Signe. Nordic Jazz Comets -showcase esittäytyi osana London Jazz Festivalin ohjelmaa marraskuun 25. päivä Lontoon maineikkaassa Barbicanissa.

JAZZ FINLAND

Jazz Finland aloitti vuonna 2013 verkkosivustona, jonka päätoimintoina ovat kattava keikkakalenteri sekä tietokanta jazzmusiikista ja jazzalan toimijoista Suomessa. Sivusto esittelee kiinnostavien artistien ja uusien julkaisujen lisäksi ajankohtaisia ilmiöitä.Kuten elävällä musiikinlajilla on tapana, myös suomalainen jazz jatkaa muotoutumistaan.

Jazz Finland pyrkii tarjoamaan mahdollisimman ajankohtaista tietoa kentältä sekä päivittämään uusia tapahtumia, toimijoita sekä julkaisuja jatkuvasti. Jazz Finlandin tietoja päivitetään ensisijaisesti sivustolle lähetettyjen ilmoitusten ja mediatiedotteiden pohjalta. Jos siis löydät tietokannasta virheen, vanhentunutta tietoa tai koet, että jokin olennainen levy, artisti, yhtye tai toimija puuttuu, ilmoitathan siitä meille viereisen lomakkeen avulla. Otamme mielellämme vastaan myös korjausehdotuksia sivuston käytettävyyden ja kalenterin toimivuuden suhteen!

Jazz Finlandin keikkakalenteri on linkitetty All About Jazz -sivuston Jazz Near You -palveluun. Sitä kautta kaikilla kalenteriimme ilmoitetuilla tapahtumilla on maailmanlaajuinen jakelu ja aktiivinen yleisö. Keikkakalenteriin voit ilmoittaa tapahtumasi Live-sivun vasemmasta laidasta, "Ilmoita keikka" -lomakkeen kautta. Mediatiedotteet voi lähettää osoitteeseen press@jazzfinland.fi. Tiedotteiden tulisi olla sekä suomeksi että englanniksi. Lähetäthän kuvat tiedostonvälityspalvelujen kuten Dropboxin tai We Transferin kautta.

Huhtikuussa 2017 Jazzliitto muutti kansainvälisen nimensä Jazz Finlandiksi (ent. Finnish Jazz Federation). Haluamme korostaa toimintamme yhteisöllistä ja palvelullista roolia ja toivomme, että sekä jazzalan ammattilaiset että musiikinystävät ottavat osaa toimintaamme ja löytävät myös ilmaiset palvelumme. Tule mukaan keskusteluun Jazz Finlandin Facebook-ryhmässä ja kerro meille, miten voisimme yhdessä nostaa suomijazzin soimaan kaikkialla!

JAZZ FINLAND INTERNATIONAL

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Jazz Finland International -hankkeeseen vuodelle 2017 ja sen jatkokaudelle 2018 Kulttuuriviennin kärkihanke -avustusta. Hankkeen tarkoituksena on edistää suomalaisten jazzalan yritysten vienti- ja kansainvälistymispyrkimyksiä.

Keväällä 2016 toteutettiin hanketta valmisteleva jakso, jossa selvitettiin jazzalan yritysten tarpeita ja valmiuksia kansainvälisille markkinoille laajentamisen osalta. Kotimaisten jazzalan yritysten toiminta perustuu tällä hetkellä pääasiassa apurahoihin ja myyntituottoihin, jotka riittävät usein vain välittömien menojen kattamiseen. Pääomaa vientitoimenpiteisiin ei yleensä jää.

Kohdemarkkinoita JFI-hankkeessa ovat Keski- ja Etelä-Eurooppa, Pohjoismaat, Yhdistynyt Kuningaskunta, Yhdysvallat, Kanada ja Japani. Mukana on 11 yritystä ja hankekausi kestää vuoden 2018 loppuun saakka. Mukana olevat yritykset toteuttavat hankerahoituksen avulla omien vientisuunnitelmiensa mukaisia toimenpiteitä. 

Tavoitteina on edistää suomalaisen jazzmusiikin esiintymistoimintaa, tunnettuutta, näkyvyyttä, verkostoja ja arvostusta kansainvälisesti. Tavoitteiden toteutumista mitataan seuraamalla hankkeen piirissä syntyvien kumppanuuksien, sopimusten, esiintymisten, julkaisujen ja tapahtumien määrää ja laatua. Hankkeen tuloksena kohdemarkkinoille syntyy pysyviä tiimejä ja verkostoja, jotka ovat hyödynnettävissä myös jatkossa. Kotimaassa liiketoiminnan osaaminen lisääntyy.

Suomen Jazzliitto ry hallinnoi hanketta. Koordinaattorina toimii Annamaija Music Company. Agma ry (Luovan talouden agentit ja managerit ry) tuo hankkeeseen ammattitietoutta. Hankkeen osallistujat ovat Aki Rissanen Music, Annamaija Music Company, Astra Music, Boulder Music Helsinki, Creatika Agency, Eclipse Music, Hub Productions, Jazz HUG, No Problem! Music, Vapaat äänet, We Jazz Oy.

VAPAAT ÄÄNET & HEIMOJAZZ

Samaan aikaan kun Suomen Jazzliitto ry juhli vuonna 2016 50-vuotista toimintaansa, suomalais-ranskalaiseen musiikkivaihtoon erikoistunut Vapaat äänet -agentuuri täyttI 20 vuotta. Vapaat äänet on vuodesta 1996 kehittänyt jazzin ja improvisoidun musiikin yhteistyötä Ranskan, Suomen, Skandinavian ja Baltian maiden välillä.

Vapaat äänet järjestää vuosittain Pohjoismaissa ja Baltian maissa 4–5 ranskalaista jazzkiertuetta, jotka tuotetaan ranskalaisten muusikoiden edustajien kanssa. Joka vuosi yksi kiertueista on toteutettu Suomen Jazzliiton kanssa yhteistyössä, jolloin Vapaat äänet tuo yhteen suomalaisen ja ranskalaisen bändin, jotka kiertävät yhdessä Suomea. Keväällä 2019 kiertueella ovat Max Zengerin Maxxxtet (FIN)  ja huilisti-säveltäjä Sylvaine Hélaryn Spring Roll (FRA), 8. - 18.4.2019.

Heimojazz on bändivaihtoprojekti Suomen ja Viron Jazzliittojen välillä. Kerran-pari vuodessa suomalainen, Jazzliiton kiertueella oleva yhtye matkaa Tallinnaan keikalle, ja virolainen bändi saapuu vastaavasti Helsinkiin. Helsingissä yhteistyötä tehdään myös Frelancemuusikot ry:n ja Juttutuvan Rytmihäiriö-klubin kanssa Heimojazzin tiimoilta.

Suomalaisia Heimojazz-yhtyeitä ovat olleet Kaisa's Machine (2018), Raoul Björkenheim Triad ja PLOP (2017), Alexi Tuomarila Trio (2016), Eero Koivistoinen Quartet (2015), Sid Hille Contemporary Collective (2015), LightBoxer (2014), Joonas Haavisto Trio ja Dalindèo (2013), Joonatan Rautio Trio ja Slo Motive (2012), Mikko Helevä Groovin’ Hammond ja HERD (2011), Manuel Dunkel Quartet ja Kaisa Kulmala Trio (2010) ja Juurihoito (2009).

 Vapaat Äänet -kiertuella Jazzliiton tukemana:

2018 Verneri Pohjola & Mika Kallio + Les Voyageurs de l’Espace 
2017 PLOP + Benoit Delbecq 3
2016 Théo Ceccaldi Trio + Pepa Päivinen & Good Romans
2015 Aleatoric & Impérial Quartet
2014 Mikko Innanen Innkvisitio & Vincent Courtois Mediums
2013 Kahden Miehen Galaksi & Sylvaine Hélary trio
2012 Raoul Björkenheim Ecstacy & Francois Corneloup Trio
2011 Kuàra & Emile Parisien Quartet
2010 Kalle Kalima K-18 & PRINT
2009 Elifantree & Vincent Courtois Quartet/Trio

2008 UNIT
2007 Oddarrang & Thôt
2006 OCT3
2005 La Campagnie des Musiques à Ouïr & Gourmet
2004 Yves Robert trio & André Sumelius Lift
2003 Urban Mood & Gnomus
2002 Stephan Oliva quartet & Rollin’ Thunder
2001 32 Janvier & Lieka
2000 Marc Ducret trio & Nuijamiehet & Markku Veijonsuo trio