Siirry pääsisältöön

Suomen ja Viron jazzyhteistyö täyttää ensi vuonna pyöreitä

entry-image

Suomen ja Viron jazzorganisaatioiden yhteistyön pohjana on ollut Heimojazz-bändivaihto, josta vuoden viimeinen makupala tarjoillaan keskiviikkona 19.12. Rytmihäiriöklubilla Bad Habits Trion konsertissa. Ensi vuonna myös mitellään leikkimielisesti nuorten muusikoiden maaottelussa, johon hakuaika päättyy huomenna, lauantaina 15.12.2018. 

Ensi viikon keskiviikkona 19.12. Ravintola Juttutuvassa kuullaan musiikkia Virosta, kun Bad Habits Trio saapuu Rytmihäiriöklubille. Kokoonpanoon kuuluvat basisti Peedu Kass, kitaristi Andre Maaker sekä rumpali Ahto Abner. Ylistetty trio keskittyy spontaaniin yhteissoittoon sekä seikkailuun musiikin luomisessa. Yhtye on soittanut yhdessä vuodesta 2014 ja on kiertänyt konsertoimassa Virossa, Latviassa ja Venäjällä. Kaksi trion tanskalaistunutta jäsentä oli tänä vuonna ehdolla Danish Jazz Awardseissa. Bad Habits Trio julkaisi debyyttialbuminsa “Looking for Trouble” huhtikuussa 2018.

Keskiviikkona kuultava konsertti on osa Suomen ja Viron Jazzliittojen Heimojazz-projektia. Bändivaihtoprojektissa kerran-pari vuodessa suomalainen Jazzliiton kiertueella oleva yhtye matkaa esiintymään Tallinnaan ja vastaavasti virolainen kokoonpano saapuu Helsinkiin. Helsingin Heimojazz-konsertit on toteutetaan Suomessa yhteistyössä Freelancemuusikot ry:n kanssa. Heimojazz-yhteistyö täyttää ensi vuonna pyöreät 10 vuotta.

Jazztoimittaja ja Juttutuvan Rytmihäiriö-klubin promoottori Markus Partanen on ollut mukana Heimojazzin alusta asti ja muistelee yhteistyön alkutaipaleita vuodelta 2009: ”Virolainen jazz oli minulle tuttua ja olin jopa soittanut dj:nä yhdessä mm. Jaak Sooäärin ja Tanel Rubenin kanssa. Tuolloin suomalaiset jazzmuusikot kävivät opettamassa Tallinnan musiikkiakatemiassa säännöllisesti, ja sitä kautta kuulin, että nuoria virolaisia jazzbändejä kannattaisi yrittää saada Suomeen keikoille. Kun kummankin maan jazzliitot lähtivät jakamaan matka- ja majoituskuluja, niin Heimojazz-yhteistyö oli Juttutuvan puolelta helppo aloittaa.”

Kysyttäessä lupaavista virolaisnimistä, Partaselle nousee ensimmäiseksi mieleen laulaja Kadri Voorand, kitaristi Jaak Sooäär sekä pianisti Kristjan Randalu, joiden maine on noussut viime vuosina ympäri Eurooppaa.
”He ovat hienoja, aktiivisia, monialaisia ja kansainväistä yhteistyötä tekeviä jazzareita. Viimeksi vaikutuin marraskuussa pianisti-säveltäjä Kirke Karjasta, joka oli säveltänyt tämän vuoden Euroradio Jazz Orchestralle hienoa musiikkia. Isäntänä konsertissa oli Latvian radio ja saksofonipultissa Adele Sauros. Kirken kappaleet kuullaan Jazzklubin illan keikkana 30. joulukuuta,” Partanen vihjaa.

Virossa akateemisen tason jazzopetus alkoi Suomea myöhemmin, mutta Partanen toteaa jazzmuusikoiden taitotasojen nykyisin olevan toisiaan vastaavia: 
”Sisällöllisesti kummastakin maasta tulee kiinnostavia, uutta luovia artisteja ja bändejä, eikä jazzin valtavirran perinne rajoita ilmaisua tai uuden etsimistä millään tavalla kuuluvasti, ei Virossa eikä enää Suomessakaan”, Partanen summaa.

Suomen ja Viron jazzliitot tekevät tällä hetkellä yhteistyötä myös muun muassa FinEst Jazz Rally -kilpailun tiimoilta. Kilpailu on nuorille jazzopiskelijoille suunnattu maaottelu, joka käydään Virossa Tudegijazz-festivaalilla 8 maaliskuuta 2019. Palkintona on festivaalikeikkat Suomessa Turku Jazz Festivalilla ja Tudengijazzeilla Virossa vuonna 2020. Haku kilpailuun päättyy huomenna lauantaina 15.12.2018. Lisätiedot ja hakuohjeet löytyvät osoitteesta: http://jazzfinland.fi/ajankohtaista/finestjazzmaaottelu

Bad Habits Trio (EST) Rytmihäiriöklubilla 19.12. klo 19
Ravintola Juttutupa, Helsinki

Kommentoi