Siirry pääsisältöön

Pohjoismainen vaihtoehtojazz valtaa Kreuzbergin klubit

entry-image

Viiden pohjoismaisen jazzyhtyeen ilta avaa urbaanin Scope-festivaalin Berliinissä keskiviikkona 18. lokakuuta. Suomesta Nordic Jazz Comets -showcasessa nähdään kovassa nousussa oleva VIRTA. Elektronista musiikkia ja post-rockia jazzsävyihin yhdistelevä trio koputtelee kansainvälisen menestyksen ovia tummasävyisellä soundillaan.

- Meidät on otettu tosi hyvin vastaan festarikeikoilla muun muassa tämän vuoden Flow’ssa ja Pori Jazzissa sekä aiemmin lavoilla Saksassa, Norjassa ja Irlannissa, kertoo rumpali Erik Fräki. “Skandijazz” yhdistettynä rockvaikutteisiin tuntuu purevan myös jazziin perehtymättömään yleisöön. Fräki ei myöskään halua luokitella bändiä yksinomaan jazzlokeroon:
- Pohjoismaisen jazz-soundin stereotypia pohjautuu erityisesti Keith Jarrettin levytyksiin pohjoismaisten muusikoiden kanssa. Nykypäivän pohjoismaista jazzia on vaikeampi osoittaa tyylien ja tekijöiden kirjon vuoksi. Meidän musiikissamme erityisen vetoavaa on soundi, josta voi löytää paljon tuttua ja samalla jotain uutta tai vierasta. Pitkähköt instrumentaalikappaleet jättävät mukavasti tilaa kuuntelijan oman mielikuvituksen liihottamiseen.

Bändin muut jäsenet ovat trumpetisti Antti Hevosmaa ja kitaristi Heikki Selamo. Kokoonpano on lähdössä esiintymään Nordic Jazz Comets -showcaseen Berliinissä keskiviikkona 18. lokakuuta, jakaakseen klubilavan neljä muun pohjoismaisen yhtyeen kanssa. Illan odotetaan avaavan lisää ovia keskieurooppalaisille musiikkimarkkinoille ja parhaimmillaan myös bändien muusikoiden välinen yhteistyö ottaa uusia askelia. VIRTA-trion edellinen levy Hurmos julkaistiin loppuvuodesta 2016, ja nyt bändi avaa Berliinissä salaisuuden verhoa esittämällä vielä äänittämätöntä seuraavan levyn materiaalia. Fräki ei paljasta, mihin suuntaan VIRTA on viemässä, mutta jäsenten omilla levylautasilla on pyörinyt viime aikoina monenlaista musiikkia:
- Stereoista on raikanut Teddy Rok, Vladislav Delay, Actress, Olavi Louhivuori, The Beatles, Kimmo Pohjonen, Spill, Drøm ja Koppel/Colley/Blade Collective, hän listaa. Tämä voi hyvinkin olla täydellinen soittolista Berliinin showcasen lämmittelyyn!

Pohjoismainen jazz-ilta Nordic Jazz Comets avaa toista kertaa järjestettävän Scope-festivaalin Berliinin trendikkäässä Kreuzbergin kaupunginosassa. Scope-festivaalin tekijäjoukoissa vaikuttaa myös kotimaisia nimiä. Vuonna 2016 ensimmäistä kertaa klubit ja erikoisemmatkin keikkapaikat vallannut Scope järjestettiin Suomen Saksan-instituutin tuella. Tällöin tuotannosta ja ohjelmistosta vastasivat berliiniläisen XJAZZ-festivaalin ja helsinkiläisen We Jazzin puuhamiehet Florian Burger ja Matti Nives. Ensimmäisen Scopen artistit olivat suomalaisia ja saksalaisia jazz- ja marginaali-ilmiöitä. Tänä vuonna ohjelmisto ja yhteistyökumppanit ovat vielä laajemmin pohjoismaisia, ja musiikkiskaala vielä kirjavampi. Scopen lavoilla nähdään 18. - 30.10. aikana Nordic Jazz Cometsin lisäksi muun muassa Norjan salattu soul-ylpeys Rohey, viimeisen keikkansa heittävä Amok Amor ja juuri uuden levynsä julkaissut Jay-Jay Johanson.

Nordic Jazz Comets Privatclubilla Berliinissä keskiviikkona 18.10.2017, kello 19.00 alkaen. Lavalla Alex Jønsson Trio (DEN), Charlotta’s Burnin Trio (SWE), Simple Minds (ICE), Monkey Plot (NOR) ja VIRTA (FIN). Lue lisää yhtyeistä osoitteessa www.nordicjazzcomets.com. Scope-festivaalin ohjelma ja liput osoitteessa www.scopefestival.de

Kuva: VIRTA, kuvaaja Tero Ahonen

Kommentoi