Ville Huolman

basisti
ville-huolman

Osaaville jazzbasisteille on jatkuvasti kysyntää, etenkin Ville Huolmanin (s. 1975) kaltaisille monitaitureille, joilta luonnistuvat tyylit ja genret laidasta laitaan. Huolman tarttui kontrabassoon Kotkan musiikkiopistossa 1990-luvun alussa ja pääsi Sibelius-Akatemian jazzosastolle heti lukion jälkeen vuonna 1994. Vaikka muusikon taival ei ollut vielä pitkä, Huolmanin lahjakkuus huomattiin: jazzosaston opiskelijatovereista pasunisti Antti Rissanen kiinnitti hänet Mr. Foneboneen, ja UMOn nuorena solistina hän soitti tammikuussa 1996. Ensimmäisen kerran Huolman levytti Mr. Fonebonen debyyttialbumilla vuonna 1997. Samoihin aikoihin saksofonisti Jukka Perko ja vibrafonisti Severi Pyysalo uudistivat The Poppoon kompin ottamalla basistiksi Huolmanin ja rumpaliksi Teppo Mäkysen.

Kolme vuotta Poppoossa oli nuorelle basistille tärkeä ja runsaasti kansainvälistä keikkakokemusta antanut jakso. Myös vuosi 2002 oli Huolmanille antoisa: trumpetisti Mikko Pettisen MP4-kvartetin riveissä tuli voitto Getxon kansainvälisessä jazzyhtyekilpailussa, ja UMO kiinnitti Huolmanin vakiojäseneksi jakamaan basistin paikan Pekka Sarmannon kanssa. MP4:n sähäkän grooven lisäksi Huolman on soittanut ja levyttänyt akustista jazzia Kannaste-Ojajärvi Quartetissa sekä vapaampaa ilmaisua saksofonisti Pepa Päivisen kvartetissa, jossa hän soittaa kontran ohella myös sähköbassoa. Eräs tuoreempi pesti basistille on myös Manuel Dunkelin uusi kvartetti.

Monipuolinen Ville Huolman on käynyt tällä vuosituhannella Jazzliiton kiertueilla lähes vuosittain, esimerkiksi vuonna 2006 sekä Jukka Perkon Viisikon että jenkkitrumpetisti Charles Tolliverin Finnish Jazz Messengers -sekstetin komppiryhmässä. Basistin työtahtia eri pienyhtyeissä saattaa hiljentää se, että syksystä 2006 asti hän on toiminut UMOn kokopäiväisenä jäsenenä Pekka Sarmannon siirryttyä ansaitulle taiteilijaeläkkeelle.

Huolman on vaikuttanut jo mainittujen yhtyeiden lisäksi muun muassa Eero Koivistoisen, Otto Donnerin, Andre Sumeliuksen, Seppo Kantosen, Pekka Pylkkäsen ja Jouni Järvelän yhtyeissä. Hän on esiintynyt suomalaisten konserttipaikkojen (ja Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton) lisäksi paljon ulkomailla, muun muassa festivaaleilla Sveitsissä, Hollannissa, Italiassa ja Turkissa, sekä kiertänyt Perko-Pyysalo Poppoon kanssa mm. Ruotsissa, Saksassa, Ranskassa ja Syyriassa.