Siirry pääsisältöön

Vasta 15-vuotiaana trumpettiin tarttunut ja jazzia 17-vuotiaasta asti kuunnellut Verneri Pohjola (s. 1977) on kulkenut muusikkona ikätovereihinsa verraten lyhyen tien. Tämä tie on kuitenkin osoittanut Pohjolan monipuolisuuden ja lahjakkuuden, ja trumpetisti on ehdottomasti lunastanut paikkansa yhtenä Euroopan arvostetuimmista jazzmuusikoista. 

Lukion jälkeen Pop & Jazz Konservatoriossa soittotunnit aloittanut ja koulun big bandissa puhaltanut trumpetisti kävi hakemassa intoa jazzmusiikkiin opiskelijavaihdosta Ruotsin Örebron musiikkikoulussa. Vuonna 1999 Pohjola pääsi Sibelius-Akatemian jazzosastolle, jossa hän löysi oman tapansa opiskella ja tehdä jazzmusiikkia.

Pohjola sanoo olleensa siinä suhteessa onnekas, että hän on aina löytänyt ystäviä, joiden kanssa soittaa omalla tavallaan. Eräitä tuollaisista ystävistä ovat pianisti Tuomo Prättälä, rumpali Olavi Louhivuori sekä basisti Antti Lötjönen, joiden kanssa Pohjola perusti Ilmiliekki Quartetin vuonna 2002. Yhtyeen konsepti todistettiin toimivaksi jo puoli vuotta sen perustamisen jälkeen sen voittaessa Young Nordic Jazz Comets -kilpailun Helsingissä kesällä 2002. Ilmiliekki Quartet teki Jazzliiton kiertueen tammikuussa 2003 ja äänitti debyyttialbuminsa March of the Alpha Males (TUM) kesällä 2003.

Jo ennen debyyttialbumin ilmestymistä Finland Festivals oli ehtinyt nimetä yhtyeen vuoden 2004 nuoreksi taiteilijaksi. Albumi keräsi loistavaa palautetta, oli Jazz-Emma-ehdokkaana, ja jakoi Teosto-palkinnon Jukka Tiensuun “Umori”-teoksen kanssa syksyllä 2004. Samana vuonna Pohjola sai myös Pori Jazzin Vuoden taiteilija -tunnustuksen. Ilmiliekki Quartetilta ilmestyi toinen levy, Take it with me (TUM), vuonna 2006 ja vuonna 2009 yhtye teki yhteistyössä laulaja Emma Salokosken kanssa myös ruotsalaisista kansanlauluista koostuvan albumin Vi sålde våra Hemman.

Vaikka Pohjola tuli jazzkentälle suhteellisen myöhään, hän on ehtinyt Ilmiliekki Quartetin ohella soittaa monissa erityyppisissä yhtyeissä. Pisin kiinnitys lienee nu-soul-ryhmä Quintessence, johon trumpetisti liittyi vuonna 2002. Nimekkääseen seuraan Pohjola pääsi basisti Antti Hytin luotsaamassa Suhkan Uhkassa sekä jo edesmenneen isänsä Pekka Pohjolan yhtyeissä. Pohjolan trumpetti on lisäksi tärkeässä roolissa Warp!-yhtyeen vuonna 2005 julkaisemalla albumilla One Note Stories.

Viime aikoina Pohjola on keikkaillut paljon oman kvartettinsa kanssa ja tehnyt aktiivisesti duona yhteistyötä kvartetin rumpalin, Joonas Riipan kanssa. Texicalli Records julkaisi vuonna 2009 Pohjolan debyyttisooloalbumin Auroran, jonka Jazzrytmit-lehti valitsi Vuoden Jazzalbumiksi, ja joka palkittiin myös samana vuonna Emma-palkinnolla. Vuonna 2012 Verneri Pohjola Quartet julkaisi toisen albuminsa Ancient History, joka sai erittäin lämpimän vastaanoton yleisön sekä median keskuudessa. Samana vuonna Pohjola sävelsi noin kaksi minuuttia kestävän iltasoiton Espoon keskukselle, jota soitettiin joka ilta läpi kesän Espoontorin tornista.