Siirry pääsisältöön

Vellu Halkosalmi

säveltäjä/ sovittaja/ pasunisti/ opettaja
vellu-halkosalmi

Profiili

Syntynyt1971
Linkit

Vellu Halkosalmen (s. 1971) toimintaa musiikkialalla voi hyvällä syyllä luonnehtia laaja-alaiseksi. Hän on toiminut muusikkona, säveltäjänä, sovittajana, pedagogina, kapellimestarina ja oppikirjailijana. Alunperin klassisena pasunistina muusikonuransa aloittanut Halkosalmi siirtyi myöhemmin kevyen musiikin pariin valmistuen 1998 Pop & Jazz Konservatoriosta kitaransoiton sekä musiikin teorian ja säveltapailun opettajaksi.

Halkosalmen sävellystyön merkittävin yksittäinen piirre on musiikin eri tyylilajien tuntemus ja uuden ilmaisun etsiminen eri tyylien kohtaamisissa. Hänen merkittäviä viimeaikaisia töitään ovat mm. syksyllä 2008 toteutettu projekti “Finnish folk music and tango” saksalaisen WDR Big Bandin ja saksofonisti Jukka Perkon kanssa, samoin syksyllä 2008 kantaesityksensä saanut teossarja “Mystery” kitaristi Teemu Viinikaiselle ja Lapin kamariorkesterille. Runsaasti huomiota sai myös syksyllä 2008 julkaistu Kauko Röyhkän ja Mikkelin kaupunginorkesterin yhteinen levy “Zaia”, jossa Halkosalmi toimi sekä sovittajana, kapellimestarina että levyn taiteellisena tuottajana. 

Vuonna 2005 saksofonisti Jukka Perkolle ja hollannin radion Metropole Orchestralle sävelletty teossarja ”Arctic Blues” oli Halkosalmen ensimmäinen teos joka sai kantaesityksiä useassa maassa. Eastman Studio Orchestra kantaesitti osia teoksesta USA:ssa 2006 solistinaan saksofonisti Shirantha Beddage. Perko itse kävi Eastman Studio Orchestran vieraana esittämässä teosta 2007. Suomessa Perko ja Helsingin kaupunginorkesteri kantaesittivät osan sarjasta toukokuussa 2008.

Muita merkittäviä töitä ovat mm. ”Trinity” (kolmiosainen teos jousiorkesterille 2006) sekä ”Kaikkein vaikeinta” (näyttämöllinen lauluteos neljälle laulajalle ja pienyhtyeelle Heli Halkosalmen teksteihin 2005). Kilpailumenestystä Halkosalmi saavutti vuonna 2007 voittamalla 2. Esko Linnavalli Big Band-sävellyskilpailun teoksella “Solo Flight”. Teos oli myös yleisöäänestyksen voittaja. Halkosalmen sävellyksiä ja sovituksia ovat edellämainittujen lisäksi esittäneet mm. Lahti Sinfonia, UMO Jazz Orchestra, Jyväskylä Big Band, Brass Band Schoonhoven (Hollanti) sekä Gustav Klimt String Quartet (Hollanti).

Opetusalalla Halkosalmi on tullut tunnetuksi mm. aktiivisesta toiminnastaan Pop & Jazz Konservatorion perusopetuksen parissa Helsingissä. Kustannusosakeyhtiö Otava on julkaissut Pasi Heikkilän ja Halkosalmen yhdessä tekemän musiikin teorian, säveltapailun ja nuottikirjoituksen oppikirjan ”Tohtori Toonika” syksyllä 2005. Teos julkaistiin vuonna 2008 myös ruotsinkielisenä käännöksenä, ja teosta käännetään parhaillaan myös muille kielille.