Siirry pääsisältöön

Tomi “Varre” Vartiainen (s. 1974) vaihtoi pianosta kitaraan 10-vuotiaana ja lähti musiikilliselle opintielle Keravan musiikkiopistossa, jossa syntyivät myös ensimmäiset omat bändit. Sibelius-lukion jälkeen kului muutama vuosi Oulunkylän Pop & Jazz Konservatoriossa ja vuosi armeijassa Haminan varusmiessoittokunnassa, kunnes syksyllä 1997 Vartiainen aloitti opintonsa Sibelius-Akatemian jazzosastolla.

1990-luvun lopussa Vartiaista saattoi kuulla monenlaisissa yhteyksissä. UMOn Nuorten solistien konsertissa hän esiintyi lokakuussa 1998 ja äänitti samoihin aikoihin radionauhan rumpali Mikko Hassisen bändin kanssa. Vartiainen soitti tuolloin myös pianisti Kari Ikosen Karikko-yhtyeessä sekä omassa Bingo-triossaan.

Vuonna 2000 Vartiainen perusti basisti Harri Rantasen ja rumpali Anssi Nykäsen kanssa Husband-trion, joka alkoi nopeasti niittää mainetta kitaravetoisella groovella. Husband fuusioi elementtejä sekä jazzin että rockahtavamman rytmimusiikin puolelta, ja trion esiintymismaastoa ovatkin jazzklubien lisäksi olleet myös rockhenkiset areenat. Myöhemmin usein keikoilla toisena kitaristina soittanut Marzi Nyman vakiintui myös Husbandin jäseneksi.

Oman bändinsä lisäksi Vartiainen on levyttänyt monissa eri yhteyksissä. Jo mainittujen jazzyhtyeiden lisäksi Vartiaista on kuultu rock-kentällä, muun muassa Nylon Beatissa, Jean S. -yhtyeessä, Sleepy Sleepersissä ja Leningrad Cowboysissa. Hän on osallistunut myös elokuvamusiikin tekemiseen ja soittanut useissa tv-ohjelmien studioyhtyeissä.