Timo Lassy

saksofonisti/ säveltäjä/ tuottaja
timo-lassy

Kuva/ Photo: Osma Harvilahti

Vuonna 1974 syntynyt saksofonisti Timo Lassy on työskennellyt uuden suomalaisen swing-jazzin kärjessä jo yli vuosikymmenen ajan. Sibelius-Akatemian jazzosaston lisäksi Lassy on opiskellut Amsterdamin konservatoriossa, ja nykyään hänet tunnetaan tunnistettavan persoonallisena sekä voimakassävyisenä tenori- ja baritonisaksofonin sekä huilun monitaitajana. Lassyn voimaa ja herkkyyttä uhkuvia sävellysteoksia esittävät niin johtavat jazzartistit Helsingissä kuin kansainväliset tähdetkin.

Kolmen sooloalbumin sekä uunituoreen livelevynsä myötä Lassy on vakaasti kasvattanut mainettaan lahjakkaana saksofonistina ja säveltäjänä. Hän teki ensiesiintymisensä sooloartistina vuonna 2007 Ricky-Tick Recordsin julkaisemalla The Soul & Jazz of Timo Lassy -LP-julkaisulla. Kyseisen levytyksen raikas visio povasi jatkoa kansainväliselle tunnustukselle, josta Lassy oli aiemmin saanut osansa Suomen ulkopuolellakin menestyneiden yhtyeiden, The Five Corners Quintetin, U-Street All Starsin, Teddy Rok Sevenin ja Jimi Tenorin yhtyeen, kautta. Viime aikoina Lassy on noussut esille myös olennaisena osana suomalaisen nykysoulin live-sensaatiota, Jo Stancea, jonka tuotannossa Lassyn osiksi omistama tuotantoyhtiö, We Jazz, on aktiivisesti mukana.

Lassyn toinen soolo-LP, Round Two (Ricky-Tick Records 2009), syntyi yhteistyössä amerikkalaisen vokalistin José Jamesin kanssa, ja levy nosti Lassyn äkkiä myös amerikkalaisten jazz-ammattilaisten tietoisuuteen. Milanolaisen Schema Recordsin kautta julkaistuilla albumeillaan, In with Lassy (2012) ja Live with Lassy (2014), Lassy todistaa olevansa malliesimerkki onnistuneesta modernin jazzin tradition omaksumisesta ja sen muokkaamisesta joksikin täysin uudeksi ja mielenkiintoiseksi.

ed. Annamari Innanen 28.1.2014