Sofia Finnilä

Laulaja, opettaja, säveltäjä
sofia-finnila

Profiili

Syntynyt1970
Linkit

Sofia aloitti klassisen pianonsoiton 5 –vuotiaana. Teini-ikäisenä bossa novan ja jazzin innoittamana hän päätti pyrkiä Oulunkylän Pop/Jazz-opistoon pianonsoittoa opiskelemaan. Sisäänpääsykokeissa pakollisen laulukokeen jälkeen, häntä kehotettiin pyrkimään myös laululinjalle, ja koska pisteet laulussa olivat korkeammat, hänet hyväksyttiin laulunopiskelijaksi. Opiskelupaikka vaihtui 1994 Sibelius-Akatemian musiikinkasvatuksen osastoon, ja tasokokeen kautta opiskeluoikeus aukesi myös jazzosastolle.

Vuonna 1999 Sofia osallistui Lady Summertime-jazzlaulukilpailuun, josta lohkesi ensimmäinen sija. Tämän jälkeen alkoikin ahkera keikkailu oman Mahogany Jazz Trion kanssa, jonka jäseniä olivat Mikael Jakobsson, Toni Porthen ja Janne Antikainen. Nopeasti hän oli myös kysytty solisti erilaisissa jazzkokoonpanoissa niin Suomessa kuin muissa pohjoismaissa. Pikkuhiljaa painopiste siirtyi yhä enemmän keikkailusta opettamiseen, ja osa-aikaisen musiikinopettajan tehävien ohella hän on opettanut laulua myös Ebelissä ja Sandelsin musiikkiopistossa.

Vierailtuaan lukuisilla kokoelmalevyillä, ajatus soololevystä kypsyi vuonna 2008, jolloin valmistui arvostelumenestykseksi noussut Everything I Love. Albumi julkaistiin 2009 Zounds-levy-yhtiön toimesta Japanissa, minkä myötä levy sai myös runsaasti julkisuutta muissa maissa. Samana vuonna toteutui myös Jazzliiton kiertue, jolle hän lähti levyllä soittaneen septettinsä (Joonatan Rautio, Tero Saarti, Mikko Mäkinen, Mikael Jakobsson, Ville Herrala ja Jukkis Uotila) kanssa.

Nykyään Finnilä tunnetaan myös työstään teatterimusiikin parissa. Työtehtäviin kuuluvat niin sävellys kuin musiikin johto. Tunnetuimpiin teoksiin kuuluu musikaali "Pieni tulitikkutyttö" (Flickan med Svavelstickorna) jota on esitetty Unga Teaternissa, Seinäjoen kaupunginteatterissa ja Savonlinnassa.