Severi Pyysalo (s. 1967) teki läpimurtokeikkansa Pori Jazzissa vuonna 1982. Pari kesää myöhemmin vibrafonisti jammasi festivaalin päälavalla laulajalegenda Sarah Vaughanin bändissä ja julkaisi samana vuonna myös debyyttialbuminsa. Syksyllä 1987 Pyysalo aloitti jazzopinnot Sibelius-Akatemiassa ja ryhtyi johtamaan omia bändejään. Severi Pyysalo Quartet, No Hope Band ja The Front koostuivat pitkälti Sibelius-Akatemian opiskelukavereista, ja bändit keikkailivat aktiivisesti ja tekivät myös Jazzliiton kiertueen. The Front valittiin Kööpenhaminassa kesällä 1991 pohjoismaisten radioiden jazzpäivillä parhaaksi yhtyeeksi, ja seuraavana vuonna Pyysalo liittyi saksofonisti Jukka Perkon kvartettiin. Siitä jalostui Perko-Pyysalo Poppoo, eräs 1990-luvun suosituimmista kotimaisista jazzyhtyeistä.

1990-luvulla Pyysalo ehti Poppoon kiireiden lisäksi tehdä itsensä tunnetuksi koko pohjoismaisella jazzkentällä tekemällä yhteistyötä ruotsalaisbasisti Anders Jorminin sekä tanskalaispianisti Thomas Clausenin kanssa. Vuonna 1995 Pyysalo debytoi säveltäjänä klassisen musiikin alueella, kun Helsingin juhlaviikot tilasi häneltä teoksen seitsemälle lyömäsoittajalle. Seuraavana vuonna syntyi Radion sinfoniaorkesterille ja perkussionistille sävelletty “Devotion”. UMOlle Pyysalo on tehnyt musiikkia jo 1990-luvun alussa, ja yhteistyö orkesterin kanssa niin solistina, säveltäjänä ja sovittajanakin on jatkunut tällä vuosituhannella.

Hieno esimerkki Pyysalon ennakkoluulottomuudesta ja laaja-alaisuudesta oli vanhempaan jazziin erikoistuneen saksofonisti-klarinetisti Antti Sarpilan kanssa tehty levy New Moods - New Sounds (Blue Note 2001). Pääasiassa Pyysalon kappaleita sisältävä albumi ei ole perinnejazzia vaan persoonallista modernia rytmimusiikkia, jossa pääsolistien parhaat puolet pääsevät tasapuolisesti esiin. Vibrafonistilla on tärkeä rooli myös kamarijazzillisessa basisti Tuure Kosken perustamassa Turgan Triossa sekä Jukka Perkon ja Teemu Viinikaisen kanssa äänitetyllä Kuunnelmia-albumilla (Blue Note 2004).

2000-luvulla Pyysalo on soittanut paljon turkulaiskitaristi Niklas Winterin projekteissa. Jazzia ja argentiinalaista tango nuevoa vibrafonisti on yhdistellyt jyväskyläläisen Otra Vez! -yhtyeen solistivieraana. The Five Corners Quintetissa Pyysalo pääsi hyvin nuoren klubijazz-yleisön tietoon soittamalla yhtyeen menestysalbumilla Chasin’ the Jazz Gone by (2005) sekä yhtyeen kiireisimmän vuoden tärkeillä keikoilla.