Siirry pääsisältöön

Sanni Orasmaa

laulaja/ säveltäjä/ sanoittaja
sanni-orasmaa

Profiili

Syntynyt1972
Linkit
Yhtyeet

Sanni Orasmaa (s. 1972) on Suomessa ja Yhdysvalloissa asuva laulaja/ lauluntekijä, jolla on kokemusta ulkomailla esiintymisestä ja opiskelusta monen jazzmuusikon edestä. Hän liittyi ensimmäiseen kuoroonsa 5-vuotiaana ja aloitti pianotunnit vuotta myöhemmin. Orasmaan isosetä keräsi ja sävelsi suomalaisia kansanlauluja, mikä inspiroi nuorta laulajaa suunnattomasti. Hän aloitti ammattimaisen uransa laulajana teini-iässä esiintymällä kotipaikkakuntansa esiintymisareenoilla tanssibändien solistina sekä kuoron kanssa ja teki ensimmäisen keikkansa ulkomailla vain 17-vuotiaana liettualaisilla jazzfestivaaleilla.

Vuonna 1991 Orasmaa aloitti lauluopinnot Pop & Jazz Konservatoriossa, mutta vuonna 1995 tie vei jo ulkomaille nuoren laulajan päästessä opiskelemaan jazzlaulua University of Music & Performing Artsiin Graziin, Itävaltaan, mistä hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2000. Opiskelun aikana tärkeinä mentoreina Orasmaalle toimivat New Yorkissa vaikuttavat legendaariset laulajat Mark Murphy, Jay Clayton ja Sheila Jordan.

Jo opiskelujensa aikana Sanni Orasmaa esiintyi klubeilla ja festivaaleilla ympäri maailmaa. Hän matkusti ja esiintyi sekä solistina että Saaga-trionsa kanssa, jonka materiaali koostui lähinnä Orasmaan sävellyksistä. Vielä Itävalta-aikoinaan Orasmaa voitti kansainvälisen the Betty Carter’s Jazz Ahead -kilpailun nuorille muusikko-säveltäjille, jonka ansiosta hänet kutsuttiin osallistumaan workshoppiin ja esiintymään kolme kertaa Kennedy-Centerissä Washington, D.C.:ssä huhtikuussa 2000.

Orasmaa kutsuttiin opettamaan Brooklynin konservatorioon vuonna 2001, ja siitä lähtien laulaja on ollut osa konservatorion jazzosaston henkilökuntaa. Vuonna 2005 Amerikan skandinaavinen yhdistys luovutti Orasmaalle taiteilija-apurahan, ja vuotta myöhemmin myös Suomen taidetoimikunta myönsi hänelle taiteilija-apurahan. Nykyisin hän työskentelee Helsingin Pop & Jazz Konservatorion lauluopettajana sekä luennoitsijana Münichin University of Music and Performing Artsissa, Saksassa.

Orasmaa on aktiivinen muusikko, jonka suomalaisuus ja skandinaavisuus näkyy ja kuuluu hänen laulussaan, sävellyksissään sekä opetuksessaan. Viime aikoina hän on keikkaillut paljon Yhdysvalloissa ja Suomessa, ja julkaissut vastikään uuden albuminsa SloMotive-trionsa kanssa. Vuodesta 2008 asti toiminut SloMotive, jossa Orasmaan lisäksi soittavat perkussionisti Abdissa Assefa sekä kosketinsoittaja Kari Ikonen, teki syksyllä 2012 albumin julkaisun yhteydessä myös Jazzliiton kiertueen. Orasmaa on lisäksi työskennellyt aktiivisesti elokuva-, musikaali- sekä radiotuotantojen parissa ympäri Eurooppaa sekä Yhdysvaltoja.