Siirry pääsisältöön

Sampo Lassila

Kontrabasisti / säveltäjä
sampo-lassila

Sampo Lassila on suomalaisen jazzin pitkän linjan multigenreosaajia, joka työskentelee niin niin modernin jazzin, world jazzin, improvisoidun musiikin kuin nykymusiikinkin parissa. Tärkeimpiä yhtyeitä jazzin saralla ovat olleet Raoul Bjökenheimin Krakatau, Edward Vesalan Sound & Fury (ja uusi Sound & Fury), Hongisto-Tapio Quartet sekä erityisesti worldjazzin saralla toimivat yhtyeet Nada ja Sampo Lassila Narinkka.

Lassilan toiminta jazzmusiikin parissa alkoi 1980 –luvulla Turussa modernin jazzin piireissä Tapio-Hongisto Quartetissa, Hugrimen -yhtyeessä ja Turku Big Bandissä. Vuonna 1986 Lassila soitti myös Jukka Perkon Quartetissa. Pian Edward Vesalan workshoppeihin osallistumisen seurauksena alkoi yhteistyö Raoul Björkenheimin ja Krakatau –yhtyeen kanssa, joka jatkui vuosina 1986-90. Krakatau –trio keikkaili aktiivisesti suomessa ja ulkomailla, esiintyen mm. Ronald Shannon Jakcsonin kanssa Helsingissä ja levyttäen "Rituals" ja "Alive" –albumit.

Vuosiksi 1987-88 Lassila liittyi Edward Vesalan Sound & Fury –yhtyeeseen, jonka intensiivinen ja tinkimätön musiikillinen ajattelu ja työskentelytapa jätti pysyvän jäljen Lassilan musiikilliseen ajatteluun. Vuodesta 1993 Lassila on toiminut Free Okapi –improvisaatioyhtyeessä, monessa mielessä jazzin, kamarimusiikin ja teatterimusiikin rajoja ylittävässä yhtyeessä. 1996 alkoi edelleen jatkuva yhteistyö Eero Hämeenniemen Nada –yhtyeen kanssa, jota voidaan pitää suomalaisen worldjazzin yhtenä pioneeriyhtyeistä. Nada -yhtye on esiintynyt mm. Suomessa, Intiassa, Meksikossa, Saksassa ja Virossa.

2000 –luvulla Lassila on toiminut orkesterityönsä ohessa lisäksi mm. Jorma Tapion Kaski -yhtyeessä. Vuonna 2010 Lassila perusti omaa musiikkiansa esittävän trion Narinkka, joka toimii suomalaisen etno/worldjazzin saralla, yhdistäen omia ja etenkin itäisen Euroopan etnomusiikkien keinovaroja kamarijazzilliseen lähestymistapaan, jossa improvisaatio on tärkeässä osassa. Lassilan trion ensilevy "Suomiklezmer" nousi heti Euroopan World Music Chartissa neljänneksi. 2011 Lassila liittyi uudelleen perustettuun Sound & Fury -yhtyeeseen, joka julkaisi vuonna 2013 uuden albumin, "Pulsacion" (Ektro 2013), ja on keikkaillut aktiivisesti Suomessa.

ed. Annamari Innanen 22.5.2014