Riitta Paakki

pianisti/ säveltäjä
riitta-paakki

Kuva/ Photo: Sami Mannerheimo

Vaikka Riitta Paakki (s. 1971) on soittanut pianoa 6-vuotiaasta asti, päätös ammattipianistin urasta kypsyi pitkään. Varhainen opinahjo oli Lahden musiikkiopistossa, jossa Riitta sai avarakatseisen opettajan johdolla soittaa klassisen lisäksi myös viihde- ja iskelmämusiikkia. Oma tutkimusmatka jazziin kulki kevyempien tyylien kautta Oscar Petersoniin sekä Charlie Parkeriin. Pesti Lahti Big Bandissa lukioikäisenä tutustutti pianistin jazzin perusohjelmistoon.

Jazzopetusta Paakki sai Oulunkylän Pop/jazz Konservatorion kesäleiriltä, ja ylioppilaskirjoitusten jälkeen vuonna 1991 hän haki ja pääsi konservatorioon, jossa huomasi, että soittaminen tuntuu omimmalta jutulta. Syksyllä 1995 Paakki siirtyi opiskelemaan Sibelius-Akatemian jazzosastolle, jossa tärkeimpinä opettajina toimivat Seppo Kantonen ja Jukkis Uotila. Jazzosaston linja sopi Paakin itsensä mukaan hänelle todella hyvin, ja parhaillaan vuonna 2002 musiikin maisteriksi valmistunut pianisti tekee Sibelius-Akatemiaan tohtorin tutkintoa.

Paakki soitti pian Sibelius-Akatemiaan päästyään ensimmäisen kerran UMOn pianistina ja oli mukana opiskelutovereidensa yhtyeissä, esimerkiksi rumpali Mikko Hassisen Arguksessa. Mikko Hassinen päätyi myöhemmin rumpaliksi myös Riitta Paakki Trioon, johon basistiksi Paakki pyysi Ape Anttilaa, ja trion omaa ilmettä ryhdyttiin rakentamaan kaikkien jäsenten säveltämien kappaleiden avulla. Kesällä 1999 trio soitti viikon ajan Viitasaaren Musiikin aika -festivaalin klubibändinä. Saman vuoden syksyllä yhtye äänitti ensimmäisen albuminsa Riitta Paakki Trio (Texicalli/Impala 2000), joka huomattiin mamme jazzpiireissä hyvin, ja levy menestyi mukavasti myös Japanissa.

Trio on aktivoitunut aina tilaisuuden tullen ja toiminut jo kymmenen vuotta ilman pidempiä taukoja. Yhtye on jatkanut alussa löytyneellä linjallaan eli musiikki on konstailematonta pianotriojazzia, jonka viehätys löytyy kolmen kappaleita säveltävän muusikon yhteispelistä. Jokainen tuo bändin sointiin oman persoonallisen panoksensa, ja varsinkin Paakin nopeammista kappaleista löytyy valoisuutta, jota pohjoismaisessa jazzissa kuulee aika harvoin.

Oman trionsa lisäksi Paakki on soittanut vuosien varrella Mirja Mäkelän bändissä, ja 1990-luvun lopussa he esiintyivät myös duona nimellä Girl Talk. Tällä vuosituhannella Paakki on soittanut myös Jenny Robsonin, Jarno Kukkosen, Tero Saartin sekä Juki Välipakan yhtyeissä. Musiikin tekemisen lisäksi Paakki on opettanut jazzpianoa maisteriopintojensa loppuvaiheesta lähtien, aluksi Sibelius-Akatemian sivuaineopiskelijoille ja vuodesta 2006 lähtien myös Espoon pop/jazzopistossa Ebelissä.