Reino "Reiska" Laine

rumpali/ säveltäjä
reino-reiska-laine

Profiili

Syntynyt1946
Yhtyeet

Rumpali Reino "Reiska" Laine (s. 1946) soitti itsensä suomalaisen jazzin historiaan jo 60-luvun loppupuolella ja on vuosikymmenten varrella vaikuttanut jazzelämäämme myös muuten kuin rumpusetin takana. Lähes kaikki maamme veteraaniliiderit Eero Koivistoisesta Olli Ahvenlahteen ja Junnu Aaltoseen käyttivät häntä rumpalina 70- ja 80-lukujen yhtyeissään sekä studiokokoonpanoissaan. Myös Suomessa vierailleiden muusikoiden levyille on taltioitunut Laineen vetävää komppausta. Ulkomaillakin rumpalia kuultiin jo varhain, kun Koivistoisen yhtye voitti Montreux'n festivaalin bändikilpailun kesällä 1969 ja esiintyi seuraavana vuonna maineikkaalla Newportin jazzfestivaalilla Yhdysvalloissa. Jazzliiton Yrjö-palkinnon Laine vastaanotti vuonna 1981.

1990-luvun alussa rumpali kokosi oman Reiska Laine Bandin Yrjö-palkituista muusikoista, Eero Koivistoisesta, Jukka Perkosta, Seppo Kantosesta ja Häkä Virtasesta. Kokoonpano teki Suomen Muusikkojen Liiton 75-vuotisjuhliin liittyen kiertueen syksyllä 1992, ja myös pari vuotta myöhemmin bändiä kuultiin eri puolilla Suomea Jazzliiton kiertueella. Muusikkojen liiton lisäksi Laine on vaikuttanut maamme musiikkielämään lukuisissa muissakin organisaatiossa, esimerkiksi Suomen Jazzliiton hallituksessa ja valtion säveltoimikunnassa. Rumpali valittiin Vasemmistoliiton kansanedustajaksi vuonna 1996, ja hän käytti järjestötoiminnassa hankkimiaan taitoja myös eduskunnassa, jossa toimi peräänantamattomalla sitkeydellä kotimaisen rytmimusiikkikulttuurin puolesta.

Tällä vuosituhannella Reiska Laine on soittanut esimerkiksi pianisti Claes Anderssonin triossa, joka julkaisi albumin These Foolish Things - Jazz! (Long Play Records) vuonna 2002. Myös saksofonisti Paroni Paakkunainen käytti rumpalia levyllä Baritone. Laine oli tietenkin itseoikeutettu jäsen Jazzliiton 40-vuotisjuhlabändissä, Suomea kiertäneessä Iso Yrjö -kokoonpanossa vuonna 2006. Saman vuoden kesällä Pori Jazzissa jammattiin festivaalilla alusta asti mukana soittaneen rumpalin 60-vuotispäivien ja pitkän uran kunniaksi.