Olli Ahvenlahti

pianisti/ säveltäjä/ kapellimestari/ sovittaja
olli-ahvenlahti

Profiili

Syntynyt1949
Linkit
Yhtyeet

Olli Ahvenlahti (s. 1949) on luonut komean uran yhtenä merkittävänä ammattilaisena Suomen jazzmusiikin kehityksessä 1970-luvulta aina näihin päiviin. Hänet tunnetaan pianistina, säveltäjänä, kapellimestarina, sovittajana, jazzmuusikkona sekä suosittuna tv-esiintyjänä. Olli Ahvenlahti on koko uransa ajan saattanut yhteen jazzin, teatterin sekä iskelmällisen viihteen genrejä. Tyylillisten raja-aitojen murtajana hänen merkityksensä maamme musiikkimaailmassa on äärimmäisen suuri.

Jo vuonna 1959 Suomen television lastenohjelmasarjassa ”Musikaaliset Muksut” debyyttinsä tehnyt Ahvenlahti on esiintynyt julkisuudessa 50 vuoden ajan joko pianon ääressä tai orkesterien edessä. Televisiosta hänet tunnetaan Euroviisujen Suomen kapellimestaroinnista vuosina 1991-1999, lukuisista omista YLE:n musiikkiviihdesarjoistaan sekä vuosistaan Vesa-Matti Loirin kanssa MTV/Spede-tuotanto supersuosituissa viihdesarjoissa. Myös teatterimaailma ja teatterimusiikki on Ahvenlahdelle hyvin tuttua varsinkin Komediateatteri Arenan aktiivivuosien myötä.

Sävellystyötä Ahvenlahti on tehnyt aktiivisesti 1970-luvulta lähtien. Tuotanto sisältää omien soololevyjen sekä Yle-kantanauhojen lisäksi runsaasti musiikkia elokuviin, teatteriin ja tv-sarjoihin. Ahvenlahden sävellyksiä ovat tulkinneet mm. Vesa-Matti Loiri, Arja Koriseva, Heikki Kinnunen, Irina Milan, Fredi, Kristiina Halkola, Jukka Sipilä, Paula Koivuniemi, Kai Hyttinen, Pepe Willberg ja Johanna Iivanainen.

Pianistina Ahvenlahti on esiintynyt monien maailmantähtien kanssa. YLE Teema esitti 2008 konserttitaltioinnin Dizzy Gillespien kanssa. Konsertteja Ahvenlahti on tehnyt myös mm Eartha Kittin, James Moodyn, Benny Golsonin, Arturo Sandovalin sekä Sam Riversin kanssa. Ahvenlahti oli myös UMO Jazz Orchestran pianisti vuosina 1977–82.

Pianonsoiton opintoja Sibelius-Akatemian jälkeen Ahvenlahti on säännöllisesti suorittanut New Yorkissa Andy Lavernen, Jim McNeelyn, Ted Rosenthalin sekä Mark Soskinin johdolla.