Niklas Winter

kitaristi/ säveltäjä/ tuottaja
niklas-winter

Kuva/ Photo: Charlotta Erkkilä

Niklas Winter (s. 1969) on monipuolinen kitaristi-säveltäjä, mutta myös tärkeä kansainvälisen, erityisesti pohjoismaisen jazzyhteistyön sillanrakentaja. Kuusivuotiaana kitaraan tarttunut Winter opiskeli 1980-luvun jälkipuolen klassista musiikkia Turun konservatoriossa, mutta lähti 1990-luvun alussa kartuttamaan taitojaan Bostonin maineikkaaseen Berkleen jazzkouluun. Siellä hän tutustui tanskalaisfonisti Emil Hessiin, jonka kanssa syntyi Scandinavian Jazz Quartet, joka keikkaili ahkerasti niin Skandinaviassa, Euroopassa kuin Kiinassakin.

Vuonna 1998 sai alkunsa Winter’s Jazz Workshop, kitaristin oma kvintetti, jonka debyyttialbumi Hypnosis (1999) oli Winterin oman levymerkin Abovoicen ensimmäinen julkaisu, ja jolla post-bop-jazzmodernismia dynaamisesti hyödyntävät kappaleet ovat lähes kokonaan Winterin säveltämiä. Marraskuussa 2001 Winter’s Jazz Workshopin sekstettiversio, eli kvintetti lisänään sellisti Juho Laitinen, teki myös Jazzliiton kiertueen. Winter on lisäksi toteuttanut, ja levymerkillään julkaissut, Camerata Aboensis -lauluyhtyeen ja jousikvartetin kanssa valikoiman keskiaikaisia uskonnollisia koululauluja, ja albumi keräsi ilmestymisvuotenaan 2002 loistavia arvioita suomalaiselta medialta.

Winter on jatkanut yhteistyötään ruotsalaisten jazzmuusikoiden kanssa, mutta suuntautunut yhteistyön puolesta myös Japaniin. Kitaristi on vieraillut rumpali Toni Porthénin kanssa maassa useasti, ja myös Suomessa on kuultu Winterin vetämien suomalais-japanilaisten kokoonpanojen kiertueita. Kitaristi on keikkaillut kotimaassa myös sähköisellä jazzfunk-ohjelmistolla, yhtyeenä oma Electromagnet, jonka riveistä ovat löytyneet muun muassa saksofonisti Manuel Dunkel ja jo edesmennyt kosketinsoittaja Jarmo Savolainen.

Erityismaininta lienee paikallaan myös Winterin levy-yhtiölle Abovoicelle, joka on tuonut arvokkaan lisän maamme jazzin julkaisutoimintaan. Winterin projektien lisäksi muita Abovoice-artisteja ovat vuosien varrella olleet muun muassa saksofonisti Sonny Heinilä ja kitaristi Kalle Kalima.