Siirry pääsisältöön

Niklas Winter

kitaristi/ säveltäjä/ tuottaja
niklas-winter

Kuva/ Photo: Charlotta Erkkilä

Niklas Winter (s. 1969) on monipuolinen kitaristi-säveltäjä ja tärkeä kansainvälisen, erityisesti pohjoismaisen jazzyhteistyön sillanrakentaja. Kuusivuotiaana kitaraan tarttunut Winter opiskeli 1980-luvun jälkipuolen klassista musiikkia Turun konservatoriossa, mutta lähti 1990-luvun alussa kartuttamaan taitojaan Bostonin maineikkaaseen Berkleen jazzkouluun. Siellä hän tutustui tanskalaisfonisti Emil Hessiin, jonka kanssa syntyi Scandinavian Jazz Quartet, joka keikkaili ahkerasti niin Skandinaviassa, Euroopassa kuin Kiinassakin.

Winterille on ollut urallaan aina tärkeintä oman musiikin kirjoittaminen ja esittäminen. Winteriin johtamiin yhtyeisiin kuuluvat suomalais-tanskalais-ruotsalainen Winter's Jazz Workshop (Hypnosis 1999 ja Saknad 2001) ja suomalais-ruotsalainen Niklas Winter Quartet. Jälkimmäinen esitti jälleennäkemiskonsertin Jazz Espa -festivaalilla Helsingissä heinäkuussa 2020. Vuodesta 2004 lähtien Winter on johtanut myös suomalaisia ​​ja japanilaisia ​​bändejään. Hänen levynsä Beautopia julkaistiin Japanissa King Recordsin toimeista vuoden 2007 lopulla ja Euroopassa vuonna 2008.

Viimeisen kuuden vuoden aikana Winter on tehnyt yhteistyötä Ulf Wakeniuksen ja Jesse van Rullerin kanssa soittamalla duokonsertteja näiden kahden mestarikitaristin kanssa. Winter & Ruller nauhoitti esityksen YLElle vuonna 2015, ja Winter on kirjoittanut musiikkia useita kertoja YLElle.

Vuonna 2020 Winter työskenteli duoissa Severi Pyysalon ja italialaisen Lorenzo Cominolin kanssa. Winter & Cominolin uusi albumi The Lighthouse julkaistaan ​​elokuussa 2021 vinyyli- ja CD-levyinä. Duo esiintyy konserteissa syksyllä Suomessa ja Italiassa juhlistaakseen albumia. Winter ja Pyysalo toteuttivat striimikonsertin Salo Jazzille helmikuussa 2021. Konsertti on nähtävissä YouTubesta.

Erityismaininta lienee paikallaan myös Winterin levy-yhtiölle Abovoicelle, joka on tuonut arvokkaan lisän maamme jazzin julkaisutoimintaan. Winterin projektien lisäksi muita Abovoice-artisteja ovat vuosien varrella olleet muun muassa saksofonisti Sonny Heinilä ja kitaristi Kalle Kalima.

Winter on johtanut työpajoja Suomessa, Italiassa, Tanskassa, Englannissa, Kiinassa, Japanissa ja Koreassa. Winter opettaa tällä hetkellä kitaraa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.