Mikko Iivanainen

kitaristi/ säveltäjä
mikko-iivanainen

Kuva/ Photo: Maarit Kytöharju

Mikko Iivanainen (s. 1975) tarttui kitaraan 11-vuotiaana, yhtenä innoittajana Jimi Hendrixistä kertonut tv-dokumentti. Oulunkylän Pop & Jazz Konservatoriossa alkaneet kitara- ja teoriatunnit jatkuivat 1990-luvulla koulun ammatillisella linjalla, josta Iivanainen valmistui kitaransoiton opettajaksi vuonna 1999. Syyslukukauden 1998 kitaristi vietti vaihto-opiskelijana Itävallassa Grazin musiikkikorkeakoulussa, jossa syntyi kansainvälinen, useassa maassa keikkaillut ja levyn tehnyt Tales-kvartetti.

1990-luvun alkupuolella iivanainen kuuli Raoul Björkenheimin Krakatauta, mikä oli tärkeä kokemus ja sysäys ensimmäisen oman jazzbändin perustamiseen. Vuonna 1996 syntyneeseen Free Controliin Iivanainen pyysi mukaan Porvoon-seudulla vaikuttaneet muusikkotutut, basisti Lasse Lindgrenin ja rumpali Thomas Törnroosin. Trio julkaisi tammikuussa 1998 äänitetyn radionauhan debyyttialbuminaan Free Control (MPI/omakustanne 1998). Raoul Björkenheimin ja Jimi Hendrixin kitaristisen energian vaikutus kuuluu Iivanaisen säveltämissä biiseissä vahvasti, mutta levyltä löytyy myös eteeristä herkkyyttä. Free Control soitti myös Iivanaisen vaimon, Johanna Iivanaisen, taustayhtyeenä Jazzliiton kiertueella syyskuussa 2003 sekä laulajan seuraavana vuonna julkaistulla sooloalbumilla.

Mikko Iivanaisella oli pitkään idea yhteisestä triosta saksofonisti Juhani Aaltosen ja rumpali Klaus Suonsaaren kanssa. Vuonna 2005 ajatus kävi toteen, ja kolmikko äänitti syyskuussa radionauhan pääasiassa Iivanaisen ja Suonsaaren säveltämistä kappaleista. Sessio julkaistiin levynä Wonders Never Cease (KSJazz) keväällä 2006, jolloin trio teki Jazzliiton kiertueen nimellä Nordic Trinity. Levy oli arvostelumenestys ja julkaisuvuotensa Jazz-Emma-ehdokas.

Rivijäsenenä Iivanainen on soittanut esimerkiksi pianisti-harpisti Iro Haarlan ja basisti Ulf Krokforsin Loco Motife -yhtyeessä sekä laulaja Mirella Pendolinin Kurkirku-kvintetissä. Johanna Iivanaisen kanssa kitaristi on tehnyt duokeikkoja sekä lastenmusiikkia Pegasos-yhtyeen levyllä Yksisarvinen. Iivanainen kuului myös Porvoon edesmenneessä Bar Maryssa pitkään pyörineen Steamin'-jazzklubin vakiomuusikoihin.