Mikko Helevä (s. 1970) on 90-luvun loppupuolelta alkaen ollut kotimaisen jazzin urkuspesialisti. Pianonsoittoa ja musiikin teoriaa Oulun musiikkiopistossa opiskelleen Helevän matka kulki Sibelius-Akatemian jazzosastolle 90-luvun puolivälissä, ja vuonna 1996 syntyi pääkaupunkiseudun klubeissa aktiivisesti keikkaillut Big Brother. Bändi oli tärkeä varhainen askel myös sen muille jäsenille, saksofonisti Joonatan Rautiolle, kitaristi Esa Onttoselle, basisti Janne Antikaiselle ja rumpali Mika Kalliolle. Vuosituhannen vaihteeseen asti toiminut kvintetti esitti pääasiassa Helevän ja Onttosen kappaleita, dokumenttina keväällä 1999 äänitetty radionauha.

Pitkäikäisin Helevän luotsaama yhtye on vuonna 1998 perustettu Bronson, jonka kautta hän sai maineen nimenomaan loistavana jazzurkurina. Helevän säveltämät kappaleet ammentavat aineksia urkujazzin perinteestä, mutta päivittävät tyylin persoonallisella tavalla nykyaikaan. Bronson on tehnyt kaksi Jazzliiton kiertuetta, vuosina 2000 ja 2004, ensimmäisellä kerralla solistivieraana Jukka Perko. 

Mikko Helevän urut, myös bassolinjat, soivat hyvin tärkeässä osassa saksofonisti Olli Ojajärven So So -yhtyeessä, joka julkaisi albumin Smooth vuonna 2004. So So:n lisäksi Helevää on kuultu urkurina kitaristi Kalle Kaliman Soi Ensemblen levyillä Pehmeä (2003) ja Koiperhonen (2006) sekä kitaristi Timo Kämäräisen debyyttialbumilla Unea (2005). Muita Helevää käyttäneitä liidereitä ovat viime vuosina olleet esimerkiksi saksofonisti Manuel Dunkel, rumpali Jussi Lehtonen ja kitaristit Teemu Viinikainen ja Jarmo Saari. UMOn kanssa Helevä esiintyi ensimmäisen kerran lokakuussa 1998 Nuorten solistien konsertissa. Viime aikoina yksi Helevän aktiivisimmista yhtyestä on ollut rumpali André Sumeliuksen kokoaman basistilegenda Charles Mingusin musiikin ympärille rakennettu Tonight at Noon -kokoonpano.

Sibelius-Akatemiasta vuonna 2003 musiikin maisteriksi valmistunut Helevä aloitti jazzosaston opettajana jo 90-luvun lopulla, ja vuodesta 2005 hän on toiminut osastolla lehtorina sekä myöhemmin aineryhmän varajohtajana. Helevä valmistelee parhaillaan myös taiteellista tohtorintutkintoaan Sibelius-Akatemian jazzosastolle. Hammond-urkujen workshoppeja Helevä on vetänyt Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa sekä Metropolian pop/jazzlinjalla.