Mia Simanainen

laulaja/ säveltäjä/ sanoittaja
mia-simanainen

Kuva/ Photo: Tanja Ahola

Mia Simanainen (s. 1970) lauloi jo nuorena kuoroissa sekä erilaisissa yhtyeissä. Lukion jälkeen hän päätti lähteä ammattilaulajan uralle ja aloitti opinnot Oulunkylän Pop & Jazz Konservatoriossa Maija Hapuojan johdolla. Muutamaa vuotta myöhemmin Simanainen aloitti opinnot myös Sibelius-Akatemian jazzosastolla, mistä hän valmistui musiikin maisteriksi syksyllä 2000.

Tammikuussa 1996 Simanainen lauloi UMOn nuorten solistien konsertissa ja äänitti radionauhan oman kvintettinsä kanssa. Valtaosa kvintetin ohjelmistosta oli jazzstandardeja, mutta myöhemmin yhtye otti ilmaisuunsa enemmän vaikutteita maailmanmusiikista ja alkoi esiintyi nimellä Lume. Erilaiset etniset sävyt tulivat näin yhä tärkeämmäksi osaksi Simanaisen ilmaisuskaalaa.

Vuosituhannen vaihteessa syntynyt Ahava-yhtye oli luontevaa kehitystä Simanaisen kehitykselle erilaisia tyylejä yhdistelevänä muusikkona. Jazzlaulua vahvoihin kansanmusiikin vaikutteisiin sekoittavassa kvartetissa soittavat saksofonisti-huilisti Sonny Heinilä, pianisti Kari Ikonen sekä rumpali Mika Kallio. Suurin osa Ahavan kappaleista syntyy Simanaisen kynästä, mutta oman englannin- ja suomenkielisen lyriikan lisäksi Simanainen tulkitsee myös muiden kirjoittamia runoja. Yhtyeen kamarijazzillisesta otteesta löytyy paljon dynamiikkaa, ja kokonaisuus polveilee melankolisissa, mystisissä ja välillä jopa riehakkaissa tunnelmissa.

Muita aktiivisia ja omaehtoisesti toimivia yhtyeitä, joissa Simanainen on vaikuttanut viime vuosina ovat olleet mm. Duo Nokare, JimJamMurMur ja Mia Simanainen Quintet. Lisäksi hän vierailee solistisissa ja yhtyelaulu-tehtävissä jazzmusiikin, kansanmusiikin ja klassisen musiikin yhtyeissä sekä poikkitaiteellisissa ja monityylisissä projekteissa ja esityksissä. Aktiivisen keikkailun ja sävellystyön ohella Simanainen opettaa jazzlaulua sivutoimisena tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa, antaa yksityistunteja ja järjestää workshoppeja ja konsertteja.