Markus Ketola

rumpali/ säveltäjä/ opettaja
markus-ketola

Kuva/ Photo: Antti Savolainen

Markus Ketola (s. 1968) on laaja-alainen rumpali ja muusikko, joka on jo pitkään toiminut jazzin lisäksi myös nykymusiikin sekä intialaisen musiikin alueilla. Pianoa, trumpettia ja bassoa aiemmin soittanut Ketola innostui rummuista 12-vuotiaana ja opiskeli lyömäsoittimia aluksi kotipaikkakuntansa Kauhajoen musiikkiopistossa. Kaustisen musiikkilukiota käydessään hän opiskeli klassisia lyömäsoittimia Turun konservatoriossa ja aloitti ylioppilaaksi kirjoitettuaan ammattimuusikon uran Kokkolan kaupunginteatterissa. Vuonna 1989 Ketola kuitenkin pyrki ja pääsi Sibelius-Akatemian jazzosastolla, jonka lisäksi hän kävi myöhemmin 1990-luvun puolivälissä täydentämässä opintojaan New Yorkissa John Rileyn johdolla.

Sibelius-Akatemiassa Ketola kiinnitettiin useisiin yhtyeisiin, kuten nykymusiikin ja freejazzin rajalla toimivaan Free Okapiin sekä intialaista musiikkia ja improvisaatiota yhdistelemään Nadaan. Vuonna 1993 hänen taitonsa huomattiin laajemminkin ja hän sai vakinaisen paikan UMOsta. Omia bändiprojekteja Ketolalla on ollut jazzosastolla aloittamisen alusta lähtien, mutta kiitellyimmäksi projektiksi hänellä on noussut ensimmäinen oma levyjulkaisu Tila (Lake End 1998), joka sai ylistävää kritiikkiä ja voitti julkaisuvuotenaan myös Jazz-Emman. Uusimpana projektina Ketolalla on aktiivisesti keikkaileva, Weather Reportin jalanjäljissä kulkeva Ketola Rewired, joka on saanut erittäin hyvän vastaanoton sekä yleisön että median piirissä.

Ketola on aina hyödyntänyt omassa tuotannossaan musiikin eri alueiden tuntemustaan. Suuri sävellystyö oli tv-elokuvaan Puhdas päämäärä (2005) tehty ja Kopioston Koura-palkinnolla palkittu musiikki, jonka Ketola kirjoitti jazzkvartetille ja Radion sinfoniaorkesterille esitettäväksi. Sibelius-Akatemiasta Ketola valmistui vuonna 1998, mutta jatkoi opintojaan jatko-opiskelijana ja suoritti taiteen tohtorin jatkotutkinnon loppuun vuonna 2007.

Vastikään Ketola siirtyi maineikkaiden Yrjö-palkinnon saajien joukkoon vastaanottaessaan Suomen Jazzliiton jakaman Yrjö-palkinnon Valtakunnallisilla jazzpäivillä Joensuussa lokakuussa 2012.