Jykä Ahola

trumpetisti, multi-instrumentalisti, sovittaja, tuottaja
jyka-ahola

Photo: J Kallio

Profiili

Syntynyt1967
Linkit

Trumpetinsoittoa Ahola opiskeli Tampereen Konservatoriossa vuosina 1979-88 Raimo Sarmaksen oppilaana. Hänen muita instrumenttejaan ovat rummut, kitara ja kosketinsoittimet. Ahola toimii myös äänittäjänä, miksaajana, masteroijana, tuottajana, sovittajana ja trumpetinsoiton opettajana.

Hän on toiminut ammattitrumpetistina vuodesta -87 lähtien muun muassa yhtyeissä Chariots Gospel Big Band, Tampere Big Band, Cosmic Cheesus, Gasoline Girls & Petrol Boys, 7 Seinähullua Veljestä, Masa Orpana Brothers, Rakka ja mm. Groovy Eyes -yhtye, jossa häntä voi kuulla nykyäänkin.

Hän on esiintynyt ja toiminut studiomuusikkona monien arvostettujen muusikoiden kanssa; heistä mainittakoon pianisti-laulaja Diz Watson, kitaristi-laulaja Jussi Raulamo, perkussionisti Tony Uter, saksofonistit Pekka Toivanen, Masa Orpana, Sami Sippola, Vesa Hyrskykari, Heikki Pohto, Petri Nieminen ja Petri Viitala, pasunisti Petri Juutilainen, kitaristit Lauri Hannu ja Petri Krzywacki, pianisti Arto Piispanen, basistit Ville Rauhala, Jaan Wessman, Lasse Sirkko, Robban Hagnäs ja Wade Mikkola, rumpalit Jussi Lehtonen, Simo Laihonen ja Janne Tuomi.

Viime aikojen merkittävimpiä esiintymisiä ovat olleet Rakka-yhtyeen konsertit London Jazz Festivalilla 2012 ja Tampere Jazz Happeningissä 2012. Pori Jazz on tullut trumpetistille aikanaan tutuksi esiintymisissä Cosmic Cheesus -yhtyeessä. Lisäksi Ahola on soittanut trumpettia teatterimuusikkona Tampereella sekä UIT-musiikkiteatterissa Helsingissä. Jazzin ohella hän on myös ollut muun muassa Janne Tulkin konserttikiertueilla ja lukuisien muiden artistien taustamuusikkona, sekä toiminut studiomuusikkona noin sadan eri artistin ja yhtyeen äänitteellä.

Hän työstää parhaillaan ensimmäistä omaa albumiaan projektinimellä Ahola Alternative. Levy julkaistaan vuonna 2014.