Jukkis Uotila

pianisti/ rumpali/ säveltäjä
jukkis-uotila

Kuva/ Photo: Michael Aston

Pianisti ja rumpali Jukkis Uotilan (s. 1960) elämää on 1980-luvun puolivälistä lähtien määritellyt rumpujen soittamisen ja säveltämisen lisäksi Sibelius-Akatemian jazzosasto. Opinahjon johtajana vuosina 1986-1993 ja professorina vuodesta 1994 asti toiminut Uotila on kuitenkin samaan aikaan tehnyt monipuolisen uran muusikkona ja ehtinyt soittaa noin 40 levyllä. Tällä vuosituhannella rumpali yllätti monet jazzdiggarit näyttämällä taitonsa myös hienona pianistina.

1980-luvun alussa Uotila asui neljä vuotta New Yorkissa ammattimuusikkona ja hankki kontaktit, joita hyödynsi omassa Jukkis Uotila Bandissa, jonka kolmen levyn levytyskokoonpano on kuin lista newyorkilaisista jazztähdistä, muun muassa Dave Liebman, Randy Brecker ja Bill Frisell. Rumpalin meriitit ulkomailla ja kotimaassa huomattiin: Uotila sai Jazzliiton Yrjö-palkinnon vuonna 1991 ja vei kansainvälisen yhtyeensä liiton kiertueelle seuraavana keväänä.

Jukkis Uotila on ollut Sibiksen Jazzosaston vetäjän roolissa tärkeä linkki maassamme käyneille ulkomaisille solistivieraille. Useaan kertaan on Sibiksen jazzilloissa kuultu esimerkiksi osaston kunniatohtori Dave Liebmania ja vierailevaa professoria, ruotsalaisbasisti Anders Jorminia.

Uotilaa rumpalina käyttäneiden bändinjohtajien lista on todella pitkä: suurimmat jazzlegendat, joiden projekteissa Uotila on soittanut lienevät trumpetisti Chet Baker sekä huuliharpisti Toots Thielemans. Pohjoismainen yhteistyö on ollut pitkään tärkeä osa rumpalin uraa, ja yksittäisten bändinjohtajien levyjen lisäksi hän on ollut mukana Stockholm Jazz Orchestran kuudella albumilla 1990-luvun puolivälistä alkaen. Vuonna 2013 Uotila julkaisi myös omia big band -sävellyksiä sekä -sovituksia sisältävän albumin The Music of Jukkis Uotila, jolla Stockholm Jazz Orchestra toimi big bandin roolissa. UMOssa Uotila oli aktiivinen vuosina 1986-1993 ja hoiti rumpalin työn lisäksi orkesterin johtamisen noin parissakymmenessä projektissa.

Tietenkin Jukkis Uotila on säveltävänä muusikkona soittanut pianoa aina, mutta bändiyhteyksissä rumpali alkoi näyttää pianistin taitojaan kunnolla vasta 2000-luvulla. Uotila on soittanut pianoa useiden kotimaisten ja ulkomaisten tähtien levyillä, mm. trumpetisti Jukka Eskola sekä rumpalilegenda Billy Cobham ovat tehneet yhteistyötä pianisti-Jukkiksen kanssa.