Jukka-Pekka "J-P" Virtanen

pianisti/ urkuri/ kosketinsoittaja
jukka-pekka-j-p-virtanen

Profiili

Syntynyt1966

Jukka-Pekka "J-P" Virtanen (s. 1966) aloitti musiikkiopintonsa pianolla, mutta koki teini-ikäisenä vahvan herätyksen urkujen soundiin. Virallisia opintoja Virtanen harjoitti muutaman vuoden ajan Oulunkylän Pop/Jazz Konservatoriossa, mutta tärkeämmäksi kouluksi muodostuivat Helsingin keikkamarkkinat, erityisesti Kappelin kellarin maineikkaat Bullworkers-jamit 80-luvun lopulla. Virtanen oli eräs aktiivisista jammaajista ja soitti usein koskettimia myös myöhemmin jalostuneessa Cool Sheiksissä. Noilta ajoilta Virtasen juurevasti svengaavaa otetta on jäänyt talteen ainakin albumille Cool Sheiks (Bulltone 1991).

90-luvun alussa kosketinsoittaja antoi kätensä lopullisesti Hammondille ja perusti oman yhtyeen, J-P's Organ Trion, jossa bassoa soitti Pekka Lehti ja rumpuja Janne Haavisto. Debyyttialbumi Micro Jazz Groove (Profile 1993) ennakoi nuorekkaasti svengaavan jazzin nousua Suomessa. Oman yhtyeen lisäksi Virtasella jäi aikaa ja energiaa toimia sessiomuusikkona myös pop- ja rockmusiikin puolella. Pisin kiinnitys oli kokoonpanossa Agents & Jorma Kääriäinen, jonka levyillä ja silloin tällöin keikoillakin Virtasta kuultiin 90-luvun puolivälistä lähtien.

J-P Virtasen trion seuraavalla albumilla Soul Food Party (Texicalli 1997) bändin nimi oli tiivistynyt muotoon The JP's. Nyt aika oli lopullisesti kypsä urkurin hyväntuulisesti svengaavalle bailujazzille, ja levy soi radion erikoismusiikkiohjelmien lisäksi myös joidenkin kanavien prime timessa. The JP's ei laiskistunut suosiosta vaan keikkaili tiiviisti varsinkin pääkaupunkiseudun uusissa klubi-illoissa. Seuraavat kaksi levyä ilmestyivät vuosien välein, vuosina 1998 ja 1999, jotka jatkoivat hyväksi koetulla linjalla eli tarjosivat menevää urkujazzia ilman otsanrypistelyä. Samoihin aikoihin Virtanen aloitti uran jazztuottajana, aluksi Texicallin jazz-alamerkin Impalan parissa ja vuosituhannen vaihteessa Suomen EMIn Blue Noten katalogeissa.

Pian The JP's joutui hiljentämään keikkatahtiaan ja bändin kymmenenvuotisjuhlien aikoihin oli aika paketoida pitkä taival komeaksi levykokonaisuudeksi, joka kulki nimellä Testament (Texicalli 2004). Virtanen on jatkanut uraansa levytuottajana, mutta soittanut itse jazzkentällä enää harvemmin.