Jukka Gustavson

pianisti/ urkuri/ säveltäjä
jukka-gustavson

Kuva/ Photo: Anton Kalland

Jukka Gustavson (s. 1951) on suomalaisen rytmimusiikin veteraani, joka soitti ja sävelsi itsensä kotimaisen progen historiaan jo Wigwamissa 70-luvun alussa. Eräs kosketinsoittajan varhaisista esikuvista oli jazzurkujen legenda Jimmy Smith, ja jazzvaikutteet ovatkin kuuluneet Gustavsonin tuotannossa viimeisen vuosikymmenen aikana entistä enemmän.

Uransa aikana Gustavson on julkaissut yhteensä 11 sooloalbumia. Vielä 90-luvun alkupuolella Jukka Gustavsonin albumit jatkoivat samoilla, persoonallisen fuusion linjoilla kuin parin edellisen vuosikymmenen soololevyt. Vuonna 1999 J-P Virtanen tuotti Texicallin Impala-alamerkille Jukka Gustavsonin konstailemattoman urkujazz-albumin nimeltä Moments. Rouheisiin groovejazztunnelmiin painottuvalla levyllä on kuusi Gustavsonin instrumentaalisävellystä ja lopuksi urkurin sielukkaasta laulutaidosta muistuttava tulkinta Beatlesin "Yesterdaysta".

Seuraavan julkaisun Between Fire and Ice (2003) myötä Gustavson siirtyi Rockadillo-levymerkille. Levytyskokoonpano Jukka Gustavson Organ Fusion oli aloittanut keikkailun vuosituhannen vaihteessa nimellä Jang Vans, mukana saksofonisti Pentti Lahti, basisti Juha Verona ja rumpali Rami Eskelinen. Albumin yleisilme oli melko jazzillinen, mutta sähköbasson myötä terävämmin funkahtava kuin edellisellä albumilla. Albumi sai hyviä arvioita ja bändi keikkaili aktiivisesti vuonna 2004, esimerkiksi Jazzliiton kiertueella saman vuoden tammikuussa.

Kiertueella Organ Fusion Bandin riviin oli liittynyt kitaristi Pekka Nylund, joka soitti myös bändin seuraavalla albumilla. Gustavson antoi taas runoilijansielunsa roihuta, ja useita laulu-/puheraitoja sisältävällä levyllä palattiin kosketinsoittajan persoonallisen fuusion maailmaan. Syyskuussa 2005 Jukka Gustavson soitti UMOn solistina komean konsertin, johon Esa Onttonen oli omien sävellystensä lisäksi sovittanut kosketinsoittajan tuotantoa vuosikymmenten varrelta.

Organ Fusion Bandin lisäksi Jukka Gustavson aktivoi vuosituhannen vaihteessa Hot Toe -kokoonpanon, jonka juuret ovat 70-luvun lopulla toimineessa Sahti-yhtyeessä. Albumi Toinen maisema (Rockadillo, 2006) on ilmeeltään rockimpi kuin Organ Fusion Bandin levyt, mutta Gustavsonille ominainen eri tunnelmointien fuusiointi ja maestron eläytyvästi heittäytyvä tulkinta kuuluvat myös Hot Toen konseptiin. Gustavson on jo pitkään säveltänyt musiikkia myös tanssiteoksiin, erityisesti vaimonsa Leena Gustavsonin produktioihin.