Siirry pääsisältöön

Jukka Eskola (s. 1978) tuli tutuksi suurelle yleisölle The Five Corners Quintetin jäsenenä, mutta trumpetisti oli jo sitä ennen ehtinyt soittaa ammattilaisena monenlaisissa yhteyksissä. Eskola aloitti trumpetinsoiton 9-vuotiaana: opinnot saivat alkunsa Kuopion konservatoriossa, josta Eskola jatkoi Helsinkiin Pop & Jazz Konservatorioon sekä Sibelius-Akatemian jazzosastolle. Tämän opiskeluaikoina Eskolaa saattoi kuulla esimerkiksi Uncle Bop -yhtyeessä sekä Niko Ahvosen ja Sami Saaren soul-bändeissä sekä freelancermuusikkona useissa lattarikokoonpanoissa ja musikaaleissa.

Trumpetistin ensimmäinen oma julkaisu oli Nokia Young Talent -stipendin avulla tuotettu singlejulkaisu The Waves (Rytmi-cd 2001). 2000-luvulla Eskolalla oli tärkeä rooli Nuspirit Helsingissä ja The Five Corners Quintetissä erityisesti solistina niin bändien studio- että livekokoonpanoissa. Myös Jimi Tenorin yhtyeet ovat työllistäneet Eskolaa 2000-luvun alusta lähtien, ja marraskuussa 2004 Eskolaa kuultiin UMOn Nuoret solistit -konsertissa.

Eskolan taitelijaprofiilissa näyttää nousevan punaiseksi langaksi moderni klubijazz, ja samaa linjaa jatkoi myös oma debyyttialbumi, Jukka Eskola (Free Agent Records 2005). Rumpali Teppo Mäkysen tuottama, pääasiassa Eskolan ja Mäkysen yhteisiä kappaleita tarjoileva levy on maukas kokonaisuus, jossa nykyaikaiseksi päivitetty 70-luvun akustinen groovejazz vuorottelee modernien beatjazz-tunnelmien kanssa. Pitkälti tämän julkaisun pohjalta muodostuneen oman yhtyeensä, Jukka Eskola Quintetin, kanssa Eskola on keikkaillut aktiivisesti, esimerkiksi Jazzliiton kiertueella syksyllä 2006 ja Midem-musiikkimessujen suomalaisen jazzin showcasessa vuoden 2007 tammikuussa.

Eskolan suosio Japanissa kasvoi niin The Five Corners Quintetin että oman yhtyeen kiertueiden myötä, ja paikallinen levy-yhtiö halusikin julkaista levynä trumpetistin Ylelle syksyllä 2004 tekemän radionauhan, joka kantoi nimeä Hub Up (Stride 2006). Omien levytystensä lisäksi Eskola on ehtinyt vierailemaan yli sadalla suomalaisella levyjulkaisulla.

Vuonna 2006 Eskolalle myönnettiin Sony Jazzpalkinto, ja vuonna 2007 hänet palkittiin Pori Jazzin vuoden taiteilijana. Jazzrytmit-lehden kriitikkoäänestyksessä Eskola valittiin Vuoden trumpetistiksi sekä vuosina 2005 että 2006. Eskolan viimeaikaisimpiin soittoympäristöihin lukeutuu mm. Ricky-Tick Big Band, minkä lisäksi trumpetisti toimii nokkamiehenä omassa bossa-projektissaan, Jukka Eskola Orquesta Bossassa. Yhtyeen ensilevyn julkaisi italialainen Schema vuonna 2013.

ed. Annamari Innanen 31.1.2014