Joona Toivanen

pianisti/ säveltäjä
joona-toivanen

Pianisti Joona Toivanen (s. 1981) opiskeli 1990-luvun loppupuolella Jyväskylän Suomalaisen konservatorion jazzlinjalla, mutta pianisti kertoo saaneensa mielestään korvaamattominta oppia kaupungin Jazz Barissa (nykyisin Poppari). Vuonna 1997 rumpali Olavi Louhivuoren ja basisti Tapani Toivasen kanssa perustettu Joona Toivanen Trio soitti maineikkaan jazzravintolan junnujamien housebändinä usean vuoden ajan, ja säännöllisen keikkailun myötä yhteissoitto kehittyi nopeasti korkealle tasolle.

Vuonna 2000 Joona Toivanen Trio alkoi saada kunnolla näkyvyyttä myös kotikaupunkinsa ulkopuolella, kun yhtyeen debyyttialbumi, Numurkah, keräsi ylistävää kritiikkiä eri medioissa, ja saman vuoden syksyllä trio jakoi ensimmäisen sijan tanskalaisen Fuchsia-yhtyeen kanssa Young Nordic Jazz Comets -kilpailussa Reykjavikissa. Yhtye on keikkaillut paljon myös ulkomailla, ja vuosien varrella se on tehnyt useita kiertueita Euroopassa, Kaukoidässä ja Australiassa. Trionsa ohella Toivanen on tehnyt yhteistyötä monien muiden suomalaisten eturivin jazzmuusikoiden kanssa ja valmistuttuaan Jyväskylän konservatoriosta opiskellut sekä Göteborgin musiikkikorkeakoulussa että Tukholman Kuninkaallisessa Musiikkikorkeakoulussa.

Joona Toivasen pianismi on ytimeltään lyyristä ja herkkää, ja tekniikka palvelee koko ajan sisältöä, musiikillista sanottavaa. Trion kappaleissa modernin pianojazzin runollinen perinne yhdistyy kansanmusiikkivaikutteisiin, ja päällimmäisenä tunnelmana soi usein pohjoismaisesta jazzista tuttu melankolisuus. Kaikki epäolennainen on karsittu pois yhtyeen ilmaisusta, ja musiikin dynamiikka syntyy hiljaisten tehokeinojen käytöstä sekä muusikoiden keskinäisestä vuoropuhelusta.

Joona Toivanen on julkaissut neljä albumia trionsa kanssa sekä soololevyn, Polarities (2013). Hän on ollut myös osana yhtyettä Jazz & Fly Fishing, jonka musiikkia on julkaistu niin DVD- kuin äänitemuodossa.

ed. Annamari Innanen 9.2.2014