Jarmo Savolainen

pianisti/ kosketinsoittaja/ säveltäjä
jarmo-savolainen

Kuva/ Photo: Maarit Kytöharju

Profiili

Syntynyt1961
Kuollut2009
Yhtyeet

Pianisti, kosketinsoittaja ja säveltäjä Jarmo Savolainen (1961–2009) oli yksi kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaisista jazzmuusikoista. Hän on oiva esimerkki siitä, että suomalainen jazzmuusikko voi omalla pitkäjänteisellä työllä rakentaa kansainvälisen uran.

Savolainen opiskeli Kuopion konservatoriossa vuosina 1977–1979, jolloin hän omaksui vahvasti vaikutteita jazzpianisteilta Chick Corealta ja Keith Jarrettilta. Myöhemmin Savolainen opiskeli myös Bostonissa Berklee College of Music:ssa, mikä kypsytti hänet lopullisesti valitsemaan jazzmuusikon uran.

Savolainen tunnettiin jazzsäveltäjänä erilaisille kokoonpanoille soolopianosta big band -musiikkiin. Hän on myös säveltänyt musiikkia näyttämöille, tanssiryhmille, televisio-ohjelmiin ja elokuviin. Muusikkona Savolainen esiintyi monipuolisissa kokoonpanoissa aina rockmusiikista nykymusiikkiin ja keikkaili koko uransa ajan aktiivisesti ympäri Eurooppaa. Hän esiintyi muun muassa The Baltic Quartetissa, Espoo Big Bandissa, UMO Jazz Orchestrassa sekä basisti Pekka Pohjolan yhtyeessä. Savolainen levytti ensimmäisen sooloalbuminsa New Yorkissa hollantilaiselle Timeless-levymerkille 1990-luvun alussa, minkä jälkeen hän levytti kolme kansainväliseen levitykseen päässyttä albumia hollantilaiselle A-records-levymerkille. Hän oli myös mukana kymmenillä levytyksillä muusikkona ja säveltäjänä.