Jari Perkiömäki

saksofonisti/ säveltäjä/ opettaja
jari-perkiomaki

Saksofonisti Jari Perkiömäki (s. 1961) oli Suomen ensimmäinen jazzmaisteri valmistuessaan Sibelius-Akatemian jazzosastolta vuonna 1989 kuuden vuoden opintojen jälkeen. Perkiömäki jatkoi opiskeluja ja vuonna 2002 hän sai painaa päähänsä maamme ensimmäisen taiteellisen jazztohtorin hatun. Sibelius-Akatemian tuntiopettajana Jari aloitti jo perusopintojen aikana ja vuodesta 2000 lähtien hän on toiminut Sibelius-Akatemian jazzosaston lehtorina sekä osastonjohtajana.

Ahkerien opintojensa ja opettamisen ohella Perkiömäki on tehnyt paljon keikkaakin. Varsinaisesti ura muusikkona alkoi 1970-luvun lopulla Pori Big Bandin saksofonisektiossa ja pian myös orkesterin taiteellisena johtajana. Pääkaupunkiseudulle muuttamisen jälkeen työnantajina olivat Espoo Big Band ja UMO sekä useat Yleisradion 1980-luvun järjestämät kansainväliset jazzworkshopit. Perkiömäki on johtanut 1980-luvun alusta lähtien omia yhtyeitään, jotka vierailivat jo varhain ulkomaisilla jazzfestivaaleilla, muun muassa Saksassa ja Unkarissa. Vuonna 1985 saksofonisti teki kvartettikokoonpanolla sekä Jazzliiton kiertueen että debyyttilevyn. Saman vuoden lopussa Perkiömäki vastaanotti myös Pekka Pöyry -palkinnon sekä Vuoden muusikon tittelin Rytmi-lehden lukijaäänestyksessä.

1990-luvun alussa Perkiömäki soitti paljon kansainvälisessä seurassa, joukossa legendaarisia amerikkalaisia freejazzareita. Hänen oma yhtyeensä tiivistyi trioksi kitaristi Pekka Lukan ja basisti Jorma Ojanperän kanssa. Bebopista hiljalleen kohti vapaampaa ilmaisua siirtynyt Perkiömäki teki tuolla samaisella triolla toisen Jazzliiton kiertueensa vuonna 1993. Kolmannen Jazzliiton kiertueensa hän soitti kevättalvella 2001 mielenkiintoisella “pygmi-jazz”-kokoonpanollaan, jossa yhdisteltiin jazzia afrikkalaiseen pygmi-lauluun, joikuun ja jopa itkuvirsiin.

Perkiömäki on tehnyt aktiivisesti myös teatterimusiikkia 1980-luvun lopulta lähtien. Muusikon ja opettajan töiden ohella hänellä on riittänyt aikaa lisäksi järjestötoiminnalle ollessaan vuonna 1996 eräs Jazzmuusikot ry:n perustajajäsenistä.

Suomen Jazzliitto myönsi Perkiömäelle arvostetun Yrjö-palkinnon vuonna 2005, ja perusteluissa viitattiin sekä musiikillisiin että pedagogisiin ansioihin jazzmusiikin kentällä.